Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g masła
- łyżeczka płatków chili
- cytryna
- pół pęczka mięty
- mała łyżka soli
- perliczka w całości (ok. 1,2 kg – 1,5 kg)
- 2 pęczki tymianku
- cebula szalotka
- 2 główki czosnku
- 0,5 litra soku pomarańczowego
- 100 g miodu
Składniki na farsz:
- 2 pomarańcze (same filety)
- grejpfrut (same filety)
- limonka (same filety)
- 4 figi
- 2 brzoskwinie
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka mięty
Sposób przygotowania pieczonej perliczki z cytrusami
- Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, limonkę) i brzoskwinię potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekaną miętę i figi, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
- W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę.
- Przygotuj perliczkę do pieczenia: odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skóra jak i na wierzchu.
- Gotowy wcześniej farsz w włóż do środka i zwiąż sznurkiem.
- Perliczkę przełóż do brytfanny dodając tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. na 1:30h. Co 20 minut polewaj przez górny uchwyt sokiem pomarańczowym.
- Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, perliczka się pięknie zarumieni.
- Wyjmij mięso z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.
- Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.
Zobacz także:
- Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana
- Zapiekane ryby i owoce morza, perliczka po marokańsku oraz grillowane tosty. Zobacz przepisy Sebastiana Olmy
- Perliczka, puree z dyni, musztardowiec i sos jarzębinowy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: