Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią, czyli pyszny obiad Sebastiana Olmy na specjalne okazje

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje przepisy na pyszne obiady na wyjątkowe okazje. Sprawdź jego fenomenalny przepis na pieczoną perliczkę z cytrusami, figami i brzoskwinią.

Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g masła
  • łyżeczka płatków chili
  • cytryna
  • pół pęczka mięty
  • mała łyżka soli
  • perliczka w całości (ok. 1,2 kg – 1,5 kg)
  • 2 pęczki tymianku
  • cebula szalotka
  • 2 główki czosnku
  • 0,5 litra soku pomarańczowego
  • 100 g miodu

Składniki na farsz:

  • 2 pomarańcze (same filety)
  • grejpfrut (same filety)
  • limonka (same filety)
  • 4 figi
  • 2 brzoskwinie
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka mięty

Sposób przygotowania pieczonej perliczki z cytrusami

  1. Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, limonkę) i brzoskwinię potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekaną miętę i figi, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę.
  3. Przygotuj perliczkę do pieczenia: odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skóra jak i na wierzchu.
  4. Gotowy wcześniej farsz w włóż do środka i zwiąż sznurkiem.
  5. Perliczkę przełóż do brytfanny dodając tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. na 1:30h. Co 20 minut polewaj przez górny uchwyt sokiem pomarańczowym.
  6. Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, perliczka się pięknie zarumieni.
  7. Wyjmij mięso z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.
  8. Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości