Materiał promocyjny

Perliczka, puree z dyni, musztardowiec i sos jarzębinowy

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka. Przygotował m.in.: granitę ze szczawiu, buraka pieczonego i jeżyny oraz perliczkę, puree z dyni, musztardowca i sosu jarzębinowego. Palce lizać!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Topinambur z skorzonerą i atramentem z sepii

Składniki:

300g mleka

300 świeżego topinamburu

Przyotowanie:

Topinambur należy obrać pokroić i gotować na wolnym ogniu, aż zmięknie z mlekiem, następnie zmiksować i doprawić solą i sokiem z cytryny. Skorzonerę należy obrać, następnie obgotować ok. 2 minuty w wrzątku nieosolonym, poczym obsmażyć na patelni. Atrament z sepii należy zmieszać z masłem i wywarem grzybowym, doprawić sokiem z cytryny i sola.

Perliczka, puree z dyni, musztadowiec, sos jarzębinowy

Składniki:

perliczka

puree z dyni

musztardowiec

sos jarzębinowy

Przygotowanie:

Perliczkę oczyścić gotować w temperaturze 58 st. C przez 15 minut, następnie obsmażyć.

Puree z dyni: dynię należy obrać, upiec w piekarniku aż będzie miękka, następnie zmiksować, doprawić solą.

Sos jarzębinowy: jarzębinę należy podsmażyć na maśle, dodać miodu pitnego i bazę sosu.

Granita z szczawiu, burak pieczony, jeżyna

Składniki:

granita z szczawiu

burak pieczony

jeżyna

Przygotowanie:

Szczaw należy umyć wycisnąć sok przez sokowirówkę, dodać sok cytryny i glukozę, następnie szybko schłodzić. Buraka upiec w piecu aż zmiękni, jeżyny należy użyć surowe.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości