Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim - przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Rybne przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Kinga
Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad z rybą w roli głównej? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na smażoną polędwicę z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem.

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 50 ml oliwy
  • majonez
  • 100 g ogórków i pieczarek konserwowych
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg bobu
  • 0,5 kg zielonego groszku
  • olej do smażenia
  • mięta
  • sól, mąka pszenna, sok z cytryny

Ciasto do ryby:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • skrobia kukurydziana
  • papryka w proszku, curry
  • sól
  • woda niegazowana

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim - sposób przygotowania

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce dodając do nich wodę gazowaną.
  2. Do miski dodaj majonez, posiekane ogórki konserwowe, pieczarki, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Bób i groszek zielony blanszuj w posolonej wodzie z cukrem i szybko wystudź w zimnej wodzie, odcedź i obierz z łusek.
  4. Bób wymieszaj razem z groszkiem, miętą i oliwą, Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Kawałek polędwicy z dorsza dokładnie odsącz z nadmiaru wody, oprósz solą i mąką.
  5. Następnie przełóż rybę do wcześniej przygotowanego ciasta i smaż na głębokim oleju aż ryba będzie złota, wyjmij i przełóż na papier doprawiając ją do smaku solą.
  6. Na talerzu ułóż porcje sosu tatarskiego, następnie dodaj sałatkę z bobu i na wierzch ułóż usmażony kawałek dorsza.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości