Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem - przepis
Składniki:
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 50 ml oliwy
- majonez
- 100 g ogórków i pieczarek konserwowych
- pęczek szczypiorku
- 0,5 kg bobu
- 0,5 kg zielonego groszku
- olej do smażenia
- mięta
- sól, mąka pszenna, sok z cytryny
Ciasto do ryby:
- 200 g mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- skrobia kukurydziana
- papryka w proszku, curry
- sól
- woda niegazowana
Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim - sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce dodając do nich wodę gazowaną.
- Do miski dodaj majonez, posiekane ogórki konserwowe, pieczarki, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Bób i groszek zielony blanszuj w posolonej wodzie z cukrem i szybko wystudź w zimnej wodzie, odcedź i obierz z łusek.
- Bób wymieszaj razem z groszkiem, miętą i oliwą, Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Kawałek polędwicy z dorsza dokładnie odsącz z nadmiaru wody, oprósz solą i mąką.
- Następnie przełóż rybę do wcześniej przygotowanego ciasta i smaż na głębokim oleju aż ryba będzie złota, wyjmij i przełóż na papier doprawiając ją do smaku solą.
- Na talerzu ułóż porcje sosu tatarskiego, następnie dodaj sałatkę z bobu i na wierzch ułóż usmażony kawałek dorsza.
Zobacz także:
- Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko ‒ najlepsze przepisy
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga
podziel się: