Pieczony bakłażan z serem halloumi i warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- olej do smażenia
- 4 bakłażany
- papryka (po 1 szt. z każdego koloru)
- czosnek
- 5 pomidorów
- przyprawa harissa (pasta), cukier, sól
- 3 opakowania sera halloumi
- świeża mięta
- 0,5 kg kaszy kuskus
Sposób przygotowania pieczonego bakłażana z serem halloumi
- Rozgrzej łyżkę oleju na patelni lub patelni żaroodpornej o średnicy około 22 cm, a następnie dodaj plastry bakłażana w jednej warstwie (musisz to zrobić partiami) i kolorową paprykę.
- Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i zmiękną, dodając kolejną łyżkę oleju między każdą porcją. Przenieś warzywa na talerz.
- Jeśli patelnia jest sucha, dodaj kolejną łyżkę oleju. Smaż czosnek, aż będzie skwierczący, ale nie zabarwiony. Dodaj pomidory, harissę, cukier i szczyptę soli. Smaż przez minutę, zgniatając pomidory.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie podziel na pół każdy kawałek halloumi (nie martw się, jeśli się rozpadną). Ułóż plastry bakłażana i halloumi w zachodzące na siebie równe kręgi na wierzchu sosu pomidorowego, upewniając się, że pomiędzy każdym plasterkiem bakłażana i papryki znajduje się jeden lub dwa kawałki halloumi.
- Skrop odrobiną oleju i posyp miętą. Przykryj patelnię folią i piecz przez 20 minut w 180 stopni C.
- Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 5-10 minut, aż halloumi zacznie się brązowieć.
- Podawać z ciepłymi ryżem lub kuskusem.
Zobacz także:
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
- Marynowane pieczone bakłażany - przepis Aleksandry Juszkiewicz
- Włoska kuchnia na poprawę humoru. Przepisy Cristiny Catese
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastiam Olma
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: