Materiał promocyjny

Jakie dania przygotować z perliczki? Ta szlachetna odmiana drobiu idealnie sprawdzi się na obiad

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Pyszne sposoby na perliczkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z perliczką w roli głównej. To już nieco zapomniana odmiana drobiu, dawniej bardziej popularna, a przy tym niezwykle szlachetna. Nie ma co się jednak zniechęcać, bo nie trzeba wielkich umiejętności, aby przygotować z perliczki pyszne dania w sam raz na obiad. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na prawdziwy rosół z kluseczkami ziemniaczanymi, perliczkę zapiekaną w sosie beszamelowym grzybowym, brukselką i świeżą żurawiną, a także całą perliczkę faszerowaną kaszą, borowikami i marchewką.

Prawdziwy rosół z kluseczkami ziemniaczanymi z perliczkami

Składniki:

  • perliczka,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • 2 pietruszki,
  • średni seler,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty,
  • sól,
  • natka pietruszki,
  • koper,
  • mały kawałek kapusty,
  • 4 ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól i pieprz czarny,
  • pieczona papryka.

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy perliczkę, obraną włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Wrzucając mięso do zimnej wody, rosół nabierze doskonałego smaku perliczki. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 2-3 godzin.

Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, odciskamy z nadmiaru wody. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z mąką dla odpowiedniej konsystencji ciasta gęstego. Dodajemy posiekaną natkę, paprykę. Kluski kładziemy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Podajemy do rosołu. Obowiązkowo z kawałkami gotowanej perliczki.

Rosół z perliczkami
Rosół z perliczkami
Rosół z perliczkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Perliczka zapiekana w sosie beszamelowym grzybowym, brukselka i świeża żurawina

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • szklanka mleka,
  • około szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • czarnuszka,
  • kminek mielony,
  • olej rzepakowy,
  • opakowanie perliczki gotowanej z rosołu,
  • cebula, kilka suszonych grzybów,
  • 100 g mąki,
  • 100 g masła plus 50 g do smażenia,
  • 300 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • sól i pieprz czarny,
  • 200 g sera tartego dojrzewającego.

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy wodę do uzyskania właściwej konsystencji ciasta - niczym śmietany. Do ciasta dodajemy sól, kminek mielony i czarnuszkę. Wysmażamy naleśniki.

Perliczkę obieramy ze skóry i kości. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z perliczki i podsmażamy na lekko złoty kolor. Pod koniec dodajemy brukselkę rozdzieloną na pojedyncze listki. Mleko zagotowujemy, masło i mąkę łączymy na patelni jakbyśmy robili zasmażkę. Zalewamy gotującym się mlekiem. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i pudrem z grzybów leśnych. Naleśnikiem wykładamy naczynie żaroodporne, na dno wykładamy porcję mięsa z perliczki z brukselką i zalewamy sosem. Posypujemy serem i zapiekamy na złoty kolor.

Perliczka zapiekana
Perliczka zapiekana
Perliczka zapiekana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Cała perliczka faszerowana kaszą, borowikami i marchewką

Składniki:

  • cała perliczka,
  • 150g kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • około 600 ml rosołu z perliczki,
  • mrożone kapelusza borowika,
  • 3 marchewki,
  • natka pietruszki,
  • lubczyk,
  • koper,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie mielone,
  • olej rzepakowy,
  • kilka ziemniaków,
  • worek do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Z perliczki wycinamy korpus, zostawiając kości udek i skrzydełek. Na oleju przesmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy gorącym rosołem. Tak postępujemy do momentu aż kasza będzie prawie miękka. Borowiki kroimy w kostkę, zioła siekamy i wszystko dodajemy do kaszy. Odważnie doprawiamy. Farszem wypełniamy perliczkę. Wkładamy do worka, dodajemy cebulę przekrojoną na połówki, liście laurowe. Podlewamy rosołem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni na czas około 30 minut. Kiedy upłynie pół godziny, temperaturę zmniejszamy i pieczemy około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia worek przecinamy, aby perliczka nam ładne się przyrumieniła.

Perliczka nadziewana
Perliczka nadziewana
Perliczka nadziewana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i wydrążamy. Wydrążoną część łączymy z chrzanem, tartym serem. Zapiekamy w piekarniku i podajemy do perliczki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości