Prawdziwy rosół z kluseczkami ziemniaczanymi z perliczkami
Składniki:
- perliczka,
- 3 marchewki,
- por,
- 2 pietruszki,
- średni seler,
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty,
- sól,
- natka pietruszki,
- koper,
- mały kawałek kapusty,
- 4 ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- sól i pieprz czarny,
- pieczona papryka.
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy perliczkę, obraną włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Wrzucając mięso do zimnej wody, rosół nabierze doskonałego smaku perliczki. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 2-3 godzin.
Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, odciskamy z nadmiaru wody. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z mąką dla odpowiedniej konsystencji ciasta gęstego. Dodajemy posiekaną natkę, paprykę. Kluski kładziemy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Podajemy do rosołu. Obowiązkowo z kawałkami gotowanej perliczki.
Perliczka zapiekana w sosie beszamelowym grzybowym, brukselka i świeża żurawina
Składniki:
- 250 g mąki,
- szklanka mleka,
- około szklanki wody,
- 2 jajka,
- czarnuszka,
- kminek mielony,
- olej rzepakowy,
- opakowanie perliczki gotowanej z rosołu,
- cebula, kilka suszonych grzybów,
- 100 g mąki,
- 100 g masła plus 50 g do smażenia,
- 300 ml mleka,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sól i pieprz czarny,
- 200 g sera tartego dojrzewającego.
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy wodę do uzyskania właściwej konsystencji ciasta - niczym śmietany. Do ciasta dodajemy sól, kminek mielony i czarnuszkę. Wysmażamy naleśniki.
Perliczkę obieramy ze skóry i kości. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z perliczki i podsmażamy na lekko złoty kolor. Pod koniec dodajemy brukselkę rozdzieloną na pojedyncze listki. Mleko zagotowujemy, masło i mąkę łączymy na patelni jakbyśmy robili zasmażkę. Zalewamy gotującym się mlekiem. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i pudrem z grzybów leśnych. Naleśnikiem wykładamy naczynie żaroodporne, na dno wykładamy porcję mięsa z perliczki z brukselką i zalewamy sosem. Posypujemy serem i zapiekamy na złoty kolor.
Cała perliczka faszerowana kaszą, borowikami i marchewką
Składniki:
- cała perliczka,
- 150g kaszy jęczmiennej,
- 2 cebule,
- około 600 ml rosołu z perliczki,
- mrożone kapelusza borowika,
- 3 marchewki,
- natka pietruszki,
- lubczyk,
- koper,
- sól,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie mielone,
- olej rzepakowy,
- kilka ziemniaków,
- worek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Z perliczki wycinamy korpus, zostawiając kości udek i skrzydełek. Na oleju przesmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy gorącym rosołem. Tak postępujemy do momentu aż kasza będzie prawie miękka. Borowiki kroimy w kostkę, zioła siekamy i wszystko dodajemy do kaszy. Odważnie doprawiamy. Farszem wypełniamy perliczkę. Wkładamy do worka, dodajemy cebulę przekrojoną na połówki, liście laurowe. Podlewamy rosołem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni na czas około 30 minut. Kiedy upłynie pół godziny, temperaturę zmniejszamy i pieczemy około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia worek przecinamy, aby perliczka nam ładne się przyrumieniła.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i wydrążamy. Wydrążoną część łączymy z chrzanem, tartym serem. Zapiekamy w piekarniku i podajemy do perliczki.
Zobacz także:
- Dania z perliczki według przepisu Andrzeja Polana
- Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią, czyli pyszny obiad Sebastiana Olmy na specjalne okazje
- Perliczka, puree z dyni, musztardowiec i sos jarzębinowy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News