Materiał promocyjny

Jakie dania przygotować z perliczki? Ta szlachetna odmiana drobiu idealnie sprawdzi się na obiad

Pyszne sposoby na perliczkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z perliczką w roli głównej. To już nieco zapomniana odmiana drobiu, dawniej bardziej popularna, a przy tym niezwykle szlachetna. Nie ma co się jednak zniechęcać, bo nie trzeba wielkich umiejętności, aby przygotować z perliczki pyszne dania w sam raz na obiad. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na prawdziwy rosół z kluseczkami ziemniaczanymi, perliczkę zapiekaną w sosie beszamelowym grzybowym, brukselką i świeżą żurawiną, a także całą perliczkę faszerowaną kaszą, borowikami i marchewką.

Prawdziwy rosół z kluseczkami ziemniaczanymi z perliczkami

Składniki:

  • perliczka,
    • 3 marchewki,
      • por,
        • 2 pietruszki,
          • średni seler,
            • 2 cebule,
              • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty,
                • sól,
                  • natka pietruszki,
                    • koper,
                      • mały kawałek kapusty,
                        • 4 ziemniaki,
                          • mąka ziemniaczana,
                            • sól i pieprz czarny,
                              • pieczona papryka.

                                Sposób przygotowania:

                                Do garnka wrzucamy perliczkę, obraną włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Wrzucając mięso do zimnej wody, rosół nabierze doskonałego smaku perliczki. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 2-3 godzin.

                                Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, odciskamy z nadmiaru wody. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z mąką dla odpowiedniej konsystencji ciasta gęstego. Dodajemy posiekaną natkę, paprykę. Kluski kładziemy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Podajemy do rosołu. Obowiązkowo z kawałkami gotowanej perliczki.

                                Rosół z perliczkami
                                Rosół z perliczkami
                                Rosół z perliczkami
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Perliczka zapiekana w sosie beszamelowym grzybowym, brukselka i świeża żurawina

                                Składniki:

                                • 250 g mąki,
                                  • szklanka mleka,
                                    • około szklanki wody,
                                      • 2 jajka,
                                        • czarnuszka,
                                          • kminek mielony,
                                            • olej rzepakowy,
                                              • opakowanie perliczki gotowanej z rosołu,
                                                • cebula, kilka suszonych grzybów,
                                                  • 100 g mąki,
                                                    • 100 g masła plus 50 g do smażenia,
                                                      • 300 ml mleka,
                                                        • natka pietruszki,
                                                          • koperek,
                                                            • sól i pieprz czarny,
                                                              • 200 g sera tartego dojrzewającego.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Z mąki, mleka i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy wodę do uzyskania właściwej konsystencji ciasta - niczym śmietany. Do ciasta dodajemy sól, kminek mielony i czarnuszkę. Wysmażamy naleśniki.

                                                                Perliczkę obieramy ze skóry i kości. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z perliczki i podsmażamy na lekko złoty kolor. Pod koniec dodajemy brukselkę rozdzieloną na pojedyncze listki. Mleko zagotowujemy, masło i mąkę łączymy na patelni jakbyśmy robili zasmażkę. Zalewamy gotującym się mlekiem. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i pudrem z grzybów leśnych. Naleśnikiem wykładamy naczynie żaroodporne, na dno wykładamy porcję mięsa z perliczki z brukselką i zalewamy sosem. Posypujemy serem i zapiekamy na złoty kolor.

                                                                Perliczka zapiekana
                                                                Perliczka zapiekana
                                                                Perliczka zapiekana
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Cała perliczka faszerowana kaszą, borowikami i marchewką

                                                                Składniki:

                                                                • cała perliczka,
                                                                  • 150g kaszy jęczmiennej,
                                                                    • 2 cebule,
                                                                      • około 600 ml rosołu z perliczki,
                                                                        • mrożone kapelusza borowika,
                                                                          • 3 marchewki,
                                                                            • natka pietruszki,
                                                                              • lubczyk,
                                                                                • koper,
                                                                                  • sól,
                                                                                    • pieprz czarny,
                                                                                      • ziele angielskie mielone,
                                                                                        • olej rzepakowy,
                                                                                          • kilka ziemniaków,
                                                                                            • worek do pieczenia.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Z perliczki wycinamy korpus, zostawiając kości udek i skrzydełek. Na oleju przesmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy gorącym rosołem. Tak postępujemy do momentu aż kasza będzie prawie miękka. Borowiki kroimy w kostkę, zioła siekamy i wszystko dodajemy do kaszy. Odważnie doprawiamy. Farszem wypełniamy perliczkę. Wkładamy do worka, dodajemy cebulę przekrojoną na połówki, liście laurowe. Podlewamy rosołem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni na czas około 30 minut. Kiedy upłynie pół godziny, temperaturę zmniejszamy i pieczemy około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia worek przecinamy, aby perliczka nam ładne się przyrumieniła.

                                                                                              Perliczka nadziewana
                                                                                              Perliczka nadziewana
                                                                                              Perliczka nadziewana
                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                              Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i wydrążamy. Wydrążoną część łączymy z chrzanem, tartym serem. Zapiekamy w piekarniku i podajemy do perliczki.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Źródło: Andrzej Polan

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana