Przepis na perliczkę – kilka propozycji

perliczka
Perliczka
Źródło: GettyImages-471018857.jpg
Niegdyś perliczki pojawiały się na dworskich ucztach. Współcześnie dania z tego ptaka często można znaleźć w menu luksusowych restauracji. Trudno się temu dziwić. Na rynku cena perliczki jest bowiem dość wysoka – za kilogram trzeba zapłacić ok. 20 zł.

Tym, którzy poszukują pomysłu na wykwintne danie, warto polecić właśnie perliczkę. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Oto kilka kulinarnych propozycji z tym wyjątkowym ptakiem w roli głównej.

Więcej:

Co to jest perliczka?

Perliczka (inaczej perlica zwyczajna) , chociaż żyje dziko, zamieszkując tereny Afryki, w Polsce jest udomowiona. Warto jednak wiedzieć, że na wolności może dożyć nawet 12 lat. Co sprawia, że ludzie coraz częściej nabywają perliczki? Hodowla tych ptaków przynosi ich właścicielom wysokiej wartości mięso i jaja. Te z kolei są bardzo cennym towarem na rynku, choć w kuchni polskiej nadal spotyka się je rzadko (częściej pojawiają się w ekskluzywnych restauracjach niż w domach). Świetnie smakuje perliczka pieczona w rękawie, ale także duszona czy gotowana w rosole. Mięso z perliczki jest bogate w żelazo, potas i magnez, a także zawiera witaminy B1 i B2. Do tego ma mało tłuszczu, za to dużo białka, i jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zobacz także: Truskawkowe wariacje Piotra Kucharskiego

Jak wygląda perliczka? Ptak ten ma dość okrągłą sylwetkę z małą głową. Ogon i skrzydła perliczki są stosunkowo krótkie, a upierzenie ma kolor szaro-czarny, z charakterystycznym nakrapianiem. Bardzo ciekawe są także niebieskie płaty skóry zdobiące niemal łysą głowę, żółty wyrostek na czubku oraz czerwone podgardle. Perliczka jako ptak domowy może osiągać wymiary nawet do 60 cm. Często pojawia się pytanie, jak odróżnić perlika od perliczki. Otóż samiec jest nieco okazalszy i ma także większy wyrostek na czubku, choć różnice te są słabo zauważalne dla laika. Można go za to poznać po donośnych dźwiękach, jakie wydaje. Głos perliczki jest zdecydowanie cichszy.

Jak przyrządzić perliczkę?

Perliczkę można przyrządzić szybciej i prościej niż bażanta, a smaki obu mięs są podobne. Jakie potrawy na jej bazie można wykonać? Oto kilka propozycji dań z perliczki:

Rosół z perliczki

Przygotowanie takiej zupy jest dość proste. Jej smak jest delikatny i niezwykle aromatyczny.

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 1 wypatroszona perliczka,
    • 2 marchewki,
      • 1 pietruszka,
        • 1 cebula,
          • ⅓ pora,
            • kilka ziaren ziela angielskiego,
              • 2 łyżki suszonego tymianku,
                • 5 listków laurowych,
                  • po szczypcie soli i pieprzu,
                    • 4 łyżki oleju,
                      • natka pietruszki do dekoracji,
                        • makaron nitki (ilość według uznania).

                          Przygotowanie:

                          1. Perliczkę podziel na mniejsze części i całość zagotuj.

                          2. Pokrój w małe kawałki marchewkę, pietruszkę i pora. Podsmaż je lekko na oleju.

                          3. Cebulę obierz i opal nad palnikiem, a następnie podziel na małe kawałki.

                          4. Kiedy mięso zmięknie, dodaj przyprawy oraz przygotowaną wcześniej cebulę i inne warzywa i trzymając na małym ogniu, gotuj jeszcze przez chwilę.

                          5. Gorącą zupę podawaj z makaronem typu nitki. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

                          Zobacz także: Parmezanowe muffiny i kakaowa tarta

                          Perliczka faszerowana

                          Jak upiec perliczkę? Jednym ze sposobów jest ten, w którym ptaka nadziewa się przygotowaną wcześniej mieszanką.

                          Składniki (na ok. 4 porcje):

                          • 1 wypatroszona perliczka,
                            • ½ szklanki kaszy gryczanej,
                              • 250 g pieczarek,
                                • 500 g wędzonego boczku,
                                  • 1 cebula,
                                    • 1 jajko,
                                      • ok. 50 ml oliwy z oliwek do smażenia,
                                        • ok. 3–4 łyżki masła do nasmarowania perliczki,
                                          • 3 łyżki mielonego czosnku,
                                            • 2 łyżki soli,
                                              • 2 łyżki pieprzu.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Perliczkę posmaruj masłem, natrzyj w środku i po zewnętrznej stronie solą, pieprzem oraz czosnkiem.

                                                2. Ugotuj kaszę i odłóż na talerz do wystygnięcia.

                                                3. Pieczarki usmaż na oliwie z oliwek (wystarczą 3 łyżki).

                                                4. Cebulę zeszklij na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek i wraz z grzybami dodaj do kaszy.

                                                5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek.

                                                6. Składniki połącz, dodaj jajko i dopraw solą i pieprzem.

                                                7. Nadziej perliczkę przygotowaną mieszanką, zepnij wykałaczką, by farsz nie wypłynął, i włóż owiniętą boczkiem do żaroodpornego naczynia.

                                                8. Piecz przez około 1½ godziny w piekarniku rozgrzanym do 180℃, polewając perliczkę sokiem, który wytworzy.

                                                9. Perliczkę pieczoną z boczkiem podawaj z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.

                                                Zobacz film: Kuchnia z witaminą D. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                Perliczka pieczona z jabłkami

                                                Pieczenie perliczki warto zacząć od przygotowania solanki (100 g soli na 3 litry wody), w której mięso powinno leżeć całą dobę. Po tym etapie można przystąpić do kolejnych kroków jej przyrządzania.

                                                Składniki (na ok. 4 porcje):

                                                • 1 wypatroszona perliczka,
                                                  • 2 jabłka,
                                                    • 1 cebula,
                                                      • 250 g wędzonego boczku,
                                                        • 3 łyżki suszonego tymianku,
                                                          • 4 łyżki czerwonej papryki,
                                                            • pół kostki masła,
                                                              • 2 łyżki suszonego czosnku,
                                                                • po 1 łyżeczce soli i pieprzu,
                                                                  • gałązka rozmarynu.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. Perliczkę natrzyj tymiankiem, posyp czosnkiem i czerwoną papryką.

                                                                    2. Do środka włóż pokrojone w małe cząstki jabłka i cebulę, a także pokrojony i doprawiony pieprzem i solą boczek.

                                                                    3. Nafaszerowaną perliczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, na wierzch dodaj masło i przykryj ją pokrywką.

                                                                    4. Piecz około 2½ godziny w temperaturze 150℃.

                                                                    5. Perliczkę podawaj udekorowaną gałązką rozmarynu, z dodatkiem ziemniaków pieczonych w ziołach.

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: GettyImages-471018857.jpg

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana