Domowa nalewka kokosowa smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Latem można dodać ją do ulubionych drinków lub podawać schłodzoną, zimą z kolei świetnie sprawdza się jako sposób na rozgrzanie. Co najważniejsze – wykonanie nalewki z kokosa nie jest pracochłonne, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Możesz przygotować ją w kilku wersjach, najpierw jednak poznaj przepis podstawowy, który będziesz ulepszać i dopasowywać do indywidualnego smaku. Jeśli lubisz smak i zapach kokosa, nalewka z wiórków kokosowych zrobiona na spirytusie lub na wódce na pewno będzie twoim nowym odkryciem. Sprawdź, jak przygotować ją samodzielnie w domu.
- Jak zrobić nalewkę kokosową krok po kroku?
- Do czego można wykorzystać nalewkę kokosową w kuchni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Nalewka kokosowa - lepsza na spirytusie czy na wódce?
Nalewka kokosowa na spirytusie nie ma charakterystycznego, słodkiego posmaku i jest zaliczana do nalewek wytrawnych. Można wzbogacić ją poprzez dodanie cukru, nie jest to jednak konieczne. Wielbiciele słodkich trunków mogą sięgnąć po przepis na nalewkę kokosową na wódce, która ma nieco delikatniejszy smak, a dzięki zastosowaniu skondensowanego mleka jest także słodsza. Kieliszek rozgrzewającej kokosówki poradzi sobie ze zwalczeniem ochoty na słodycze. Poniższe przepisy zawierają listę składników potrzebną do przygotowania jednego litra alkoholu. W razie potrzeby ilość kokosówki można zwiększyć poprzez zastosowanie odpowiednich proporcji.
Nalewka z wiórkami kokosowymi - składniki
Składniki potrzebne do przygotowania kokosówki na spirytusie:
- 250 g wiórków kokosowych,
- 200 ml spirytusu,
- puszka niesłodzonego mleka skondensowanego.
Składniki na koksówkę na wódce:
- 500 ml wódki,
- 250 g wiórków kokosowych,
- 2 puszki mleka skondensowanego ( puszka niesłodzonego, puszka słodzonego).
Nalewka kokosowa bez mleka skondensowanego nie będzie aż tak słodka, możesz jednak zrezygnować z jego dodawania. Zamiast obu puszek użyj zwykłego mleczka kokosowego, które jest bardziej neutralne w smaku. Jeśli starasz się nie wprowadzać do diety nadmiaru cukrów, w sklepach możesz znaleźć mleczko kokosowe także w wersji light o niższej kaloryczności.
Nalewka z kokosa – przygotowanie krok po kroku
Wiórki kokosowe wsyp do wysokiego słoika lub szklanej butelki, zalej je alkoholem. Dokładnie zakręć pojemnik, wstrząśnij i odstaw na kilka dni do zacienionego miejsca. Kiedy wiórki kokosowe zmiękną pod wpływem alkoholu, odsącz roztwór przez sitko lub gazę. Do kokosówki dolej mleko skondensowane lub mleczko kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. Butelkę z alkoholem przenieś do chłodnego miejsca. Po kilku tygodniach nalewka z kokosa będzie gotowa do spożycia.
Nalewka z mleczka kokosowego – przepis na gęsty likier kokosowy
Składniki:
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml mleka kokosowego,
- 2 puszki słodzonego mleczka kokosowego,
- 250 ml wódki,
- 300 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania likieru kokosowego krok po kroku:
Wiórki przesyp do szklanego słoika lub butelki. Zalej je mieszanką spirytusu i wódki. Całość dokładnie zakręć i wstrząśnij. Po około tygodniu odkręć słoik, a jego zawartość zmiksuj blenderem. Przelej likier przez gazę lub sitko. Do alkoholu dodaj mleko kokosowe oraz słodzone mleczko kokosowe, całość ponownie wymieszaj i szczelnie zamknij. Nalewka z mleczkiem kokosowym jest gotowa do spożycia po upływie kolejnych 4–5 dni, kiedy składniki dokładnie się połączą. Z powyższego przepisu można przygotować około 2 litrów likieru kokosowego. Jeśli chcesz zmienić nieco konsystencję alkoholu i sprawić, aby był jeszcze gęstszy, na etapie przygotowywania kokosówki zamień mleczko kokosowe na śmietanę kremówkę. Możesz całkowicie zrezygnować z mleczka lub wymieszać je ze śmietanką w proporcjach 1:1.
Kokosówka – jak można ją wykorzystać w kuchni?
Nalewka kokosowa wyśmienicie smakuje samodzielnie, można jednak użyć jej także do przygotowania popularnych drinków. Warto podjąć także próby samodzielnego wymieszania kokosówki z innym alkoholem. W kuchni kokosówka znajdzie zastosowanie również jako płyn do nasączania biszkoptów w cieście – może spróbujesz przygotować tiramisu w nieco innej wersji niż dotychczas?
Wiórki kokosowe użyte do przygotowania nalewki kokosowej również nie muszą od razu lądować w śmietniku. Po odciśnięciu alkoholu przez gazę możesz zebrać wiórki, wysuszyć je i przełożyć do mniejszego pojemnika, zasypując białym cukrem lub cukrem pudrem. W takiej wersji możesz przechowywać je jeszcze przez pewien czas, dodając je do różnych słodkich deserów i wypieków. Wiórki kokosowe będą miały jeszcze delikatny alkoholowy posmak, który świetnie przełamie słodycz naleśników, lodów, ciasta czy kremowego tortu.
Zobacz także:
- Przepisy na najlepsze nalewki domowej roboty
- Nalewka z jagód - jak ją przygotować? Sprawdź proste przepisy na ten trunek
- Nalewka ze śliwek - właściwości zdrowotne i przygotowanie. Prosty przepis na zdrowie
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Oksana_S/GettyImages