Co przyrządzić na obiad u schyłku lata? Przepisy na kolorowe, lekkie lunche dla całej rodziny

Co przyrządzić na obiad u schyłku lata? Przepisy na kolorowe, lekkie lunche dla całej rodziny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne obiady na lato
Pyszne obiady na lato
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Choć lato dobiega końca, temperatury są nadal bardzo wysokie. W takich warunkach mamy ochotę na obiady, które nasycą, ale nie obciążą. Sezonowe warzywa, świeże zioła i kwiaty to idealne składniki na szybkie, lekkie dania pełne koloru i aromatu. Sprawdź, co przyrządził z nich w kuchni Dzień Dobry TVN Kacper Sproski.

Kucharz zaprezentował, jak zrobić pieczone ziemniaki francuskie, z wędzonym bundzem, kwaśną śmietaną z musztardą dijon, prażonym quanciale i świeżym szczypiorkiem, wędzonego łososia na sałatce z fasolki szparagowej z grillowaną kukurydzą, bobem, dressingiem cytrynowym i werbeną cytrynową, chłodnik z zielonych pomidorów i awokado z fetą, świeżą miętą i bazylią tajską, a także chrupiącą chałkę maślaną, z kremem limonkowym na bazie mascarpone, świeżymi malinami, jagodami i polnymi kwiatami. Przepisy poniżej.

Pieczone ziemniaki francuskie, z wędzonym bundzem, kwaśną śmietaną z musztardą dijon, prażonym quanciale i świeżym szczypiorkiem

Pieczone ziemniaki francuskie, z wędzonym bundzem, kwaśną śmietaną z musztardą dijon, prażonym quanciale i świeżym szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki francuskie, z wędzonym bundzem, kwaśną śmietaną z musztardą dijon, prażonym quanciale i świeżym szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki francuskie, z wędzonym bundzem, kwaśną śmietaną z musztardą dijon, prażonym quanciale i świeżym szczypiorkiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków francuskich,
  • 2 kg soli,
  • 200 g wędzonego bundzu/twarogu,
  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 30 g musztardy Dijon,
  • 350 g Quanciale,
  • 200 g świeżego szczypiorku,
  • pieprz młotkowany.

Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie umyj pod bieżącą wodą, przełóż do blaszki, zasyp solą i piecz w 240 stopniach przed 45 minut. Quanciale potnij na cienkie paski i wytop na patelni na chrupko. Kwaśną śmietanę wymieszaj z musztardą dijon. Szczypiorek drobno posiekaj. 

Wędzony łosoś na sałatce z fasolki szparagowej z grillowaną kukurydzą, bobem, dressingiem cytrynowym i werbeną cytrynową

Wędzony łosoś na sałatce z fasolki szparagowej z grillowaną kukurydzą, bobem, dressingiem cytrynowym i werbeną cytrynową
Wędzony łosoś na sałatce z fasolki szparagowej z grillowaną kukurydzą, bobem, dressingiem cytrynowym i werbeną cytrynową
Wędzony łosoś na sałatce z fasolki szparagowej z grillowaną kukurydzą, bobem, dressingiem cytrynowym i werbeną cytrynową
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia,
  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 5 kolb kukurydzy,
  • 500 g bobu,
  • doniczka werbeny cytrynowej,
  • 350 ml oliwy pomace,
  • 20 g musztardy Dijon,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 50 ml soku z limonki,
  • sól, pieprz,
  • 15 g tymianku,
  • 15 g rozmarynu,
  • 10 g czosnku,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową obierz i zblanszuj w osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie zahartuj, tę samą czynność powtórz z bobem. Kolby kukurydzy zblanszuj tak samo, jak inne warzywa. Potem kukurydzę pokrój na 4 i przesmaż na złoto na patelni. Dodaj zioła, czosnek i masło. Przygotuj dressing cytrynowy - musztardę dijon, sok z cytryny, sok z limonki, sól i pieprz wymieszaj razem, a potem stopniowo dodawaj oliwę, aż całość zemulguje i powstanie jednolity sos. 

Chłodnik z zielonych pomidorów i awokado z fetą, świeżą miętą i bazylią tajską

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych pomidorów,
  • 500 g awokado,
  • 50 g srirachy,
  • 300 g jabłek,
  • 20 g czosnku,
  • 250 ml soku z limonki,
  • 200 ml syropu z limonki,
  • 50 g fety,
  • doniczka świeżej mięty,
  • doniczka tajskiej bazylii,
  • opakowanie kwiatów ogórecznika lekarskiego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pomidory, awokado, obrane jabłka, czosnek, syrop i sok z limonki umieść w blenderze stacjonarnym i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, srirachą i sokiem z limonki. Miętę i bazylię wypikuj. Fetę pokrusz w dłoniach. Chłodnik przelej do miski, udekoruj świeżymi ziołami i kruszoną fetą.

Chrupiąca chałka maślana, z kremem limonkowym na bazie mascarpone, świeżymi malinami, jagodami i polnymi kwiatami

Chrupiąca chałka maślana, z kremem limonkowym na bazie mascarpone, świeżymi malinami, jagodami i polnymi kwiatami
Chrupiąca chałka maślana, z kremem limonkowym na bazie mascarpone, świeżymi malinami, jagodami i polnymi kwiatami
Chrupiąca chałka maślana, z kremem limonkowym na bazie mascarpone, świeżymi malinami, jagodami i polnymi kwiatami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • chałka maślana,
  • 350 g mascarpone,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 5 limonek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 400 g świeżych malin,
  • 400 g jagód,
  • 2 opakowania polnych kwiatów,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Chałkę pokrój na ładne kromki. Roztop masło i obsmaż na patelni, na złoto-brązowo. Śmietankę umieść w robocie planetarnym i ubij na jednolitą masę. Dodaj mascarpone, skórkę z wyparzonej limonki, cukier puder i wymieszaj na jednolitą masę. Przesmażoną chałkę wysmaruj kremem, świeżymi owocami i udekoruj całość polnymi kwiatami. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości