Kucharz przyrządził lemoniadę lawendową, lemoniadę ogórkową z cytryną i bazylią, bezalkoholową margaritę z arbuzem, smoothie mango-marakuja, chłodnik z pomidorów, sałatkę z kozim serem, a także galaretkę z herbatą owocową. Przepisy poniżej.
Lemoniada lawendowa
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 100 g świeżej lawendy,
- 4 świeże limonki,
- 150 ml soku z cytryny,
- doniczka werbeny cytrynowej,
- 200 ml syropu cukrowego - 200 ml wody i 200 g cukru.
Przygotowanie:
Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej 200 ml wody, 200 g cukru i zagotuj. Wodę zagotuj i wrzuć do niej 50 g świeżej lawendy i zostaw na 25 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a lawendę wyrzuć. Do bazy lawendowej dodaj syrop cukrowy, sok z cytryny i pokrojoną limonkę. Rozlej do szklanek i udekoruj świeżą lawendą i werbeną cytrynową.
Lemoniada ogórkowa z cytryną i bazylią
Składniki:
- 1,5 l wody gazowanej,
- 4 ogórki zielone,
- 200 ml soku z cytryny,
- 150 ml syropu cukrowego,
- 100 ml syropu limonkowego,
- doniczka bazylii.
Przygotowanie:
Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej 200 ml wody, 200 g cukru i zagotuj. Ogórka pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij z niego sok. Wodę, sok z ogórka, sok z cytryny, syrop cukrowy i syrop limonkowy wymieszaj razem. Rozlej do szklanek i udekoruj świeżą bazylią oraz cytryną.
Bezalkoholowa margarita z arbuzem
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 150 g białych truskawek,
- 250 g arbuza,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- 50 ml soku z limonki,
- 100 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
Umyj truskawki i usuń szypułki, a arbuza oczyść z pestek. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj razem na jednolitą masę. Udekoruj białymi truskawkami.
Smoothie mango-marakuja
Składniki:
- 500 ml pulpy z marakui,
- 300 g świeżego mango,
- 100 ml soku z cytryny,
- 50 ml soku z limonki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej i udekoruj świeżą marakują.
Chłodnik z pomidorów
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów san marzano,
- 500 g arbuza,
- 300 g papryki czerwonej,
- 800 g truskawek mrożonych,
- 250 ml syropu z kwiatów bzu,
- 250 ml soku z cytryny,
- do smaku - sól, pieprz i sriracha.
Przygotowanie:
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Arbuza i paprykę obierz oraz oczyść z pestek. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę. Podawaj z oliwą i świeżymi truskawkami na górze.
Sałatka z kozim serem
Składniki:
- 3 cykorie czerwone,
- sałata radicchio,
- 50 ml soku z cytryny,
- 250 g koziego sera (mała rolada),
- 200 g świeżych malin,
- 6 fig,
- 200 g pistacji,
- 50 g brązowego cukru,
- Do smaku: oliwa extra virgin, sól maldon i pieprz młotkowany.
Przygotowanie:
Cykorię i sałatę radicchio obierz, porwij i umyj w zimnej wodzie z lodem. Pistacje spraż na patelni i posiekaj. Kozi ser pokrój na plastry, posyp cukrem brązowym i opal palnikiem. Sałaty wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Galaretka z herbatą owocową
Składniki na galaretkę:
- 1 litr herbaty sparkling tea,
- 250 ml syropu z kwiatów bzu,
- 150 ml syropu z yuzu,
- 10 szt. żelatyny w listkach,
- 150 g świeżych malin,
- 150 g świeżych borówek,
- 150 g świeżych truskawek,
- 100 g truskawek białych.
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 50 g białej czekolady.
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki kruchego spodu, wyłóż w formie i piecz w 170 st. C przez 8-12 minut. Zagotuj herbatę, dodaj syropy i żelatynę. Przelej na gotowy kruchy spód i dodaj do niego umyte oraz pokrojone owoce. Odstaw na parę godzin do lodówki.
Zobacz także:
- Na lato na bogato! Lekka kuchnia z finezyjnym twistem
- Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni
- Fit kuchnia na letnie miesiące. Dietetyczne przepisy dla całej rodziny
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Kacper Sproski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News