Kolorowo, lekko i zdrowo. Te letnie przepisy na koktajle i przekąski zdobędą wasze serca

Kolorowo, lekko i zdrowo. Te letnie przepisy na koktajle i przekąski zdobędą wasze serca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lekka kuchnia na lato
Lekka kuchnia na lato
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Lato to idealny moment, by sięgnąć po lekkie, kolorowe i pełne witamin dania. Kacper Sproski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zestaw prostych potraw - od orzeźwiających napojów i owocowych smoothie po szybkie przekąski, które sprawdzą się na śniadanie, piknik czy podwieczorek. 

Kucharz przyrządził lemoniadę lawendową, lemoniadę ogórkową z cytryną i bazylią, bezalkoholową margaritę z arbuzem, smoothie mango-marakuja, chłodnik z pomidorów, sałatkę z kozim serem, a także galaretkę z herbatą owocową. Przepisy poniżej.

Lemoniada lawendowa 

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 100 g świeżej lawendy,
  • 4 świeże limonki,
  • 150 ml soku z cytryny,
  • doniczka werbeny cytrynowej,
  • 200 ml syropu cukrowego - 200 ml wody i 200 g cukru.

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej 200 ml wody, 200 g cukru i zagotuj. Wodę zagotuj i wrzuć do niej 50 g świeżej lawendy i zostaw na 25 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a lawendę wyrzuć. Do bazy lawendowej dodaj syrop cukrowy, sok z cytryny i pokrojoną limonkę. Rozlej do szklanek i udekoruj świeżą lawendą i werbeną cytrynową.

Lemoniada ogórkowa z cytryną i bazylią

Składniki:

  • 1,5 l wody gazowanej,
  • 4 ogórki zielone,
  • 200 ml soku z cytryny,
  • 150 ml syropu cukrowego,
  • 100 ml syropu limonkowego,
  • doniczka bazylii.

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej 200 ml wody, 200 g cukru i zagotuj. Ogórka pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij z niego sok. Wodę, sok z ogórka, sok z cytryny, syrop cukrowy i syrop limonkowy wymieszaj razem. Rozlej do szklanek i udekoruj świeżą bazylią oraz cytryną. 

Bezalkoholowa margarita z arbuzem

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 150 g białych truskawek,
  • 250 g arbuza,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 50 ml soku z limonki,
  • 100 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

Umyj truskawki i usuń szypułki, a arbuza oczyść z pestek. Wszystkie składniki połącz i zmiksuj razem na jednolitą masę. Udekoruj białymi truskawkami.

Bezalkoholowa margarita z arbuzem oraz smoothie mango-marakuja.
Bezalkoholowa margarita z arbuzem oraz smoothie mango-marakuja.
Bezalkoholowa margarita z arbuzem oraz smoothie mango-marakuja.
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Smoothie mango-marakuja

Składniki:

  • 500 ml pulpy z marakui,
  • 300 g świeżego mango,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 50 ml soku z limonki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej i udekoruj świeżą marakują.

Chłodnik z pomidorów 

Chłodnik z pomidorów
Chłodnik z pomidorów
Chłodnik z pomidorów
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów san marzano,
  • 500 g arbuza,
  • 300 g papryki czerwonej,
  • 800 g truskawek mrożonych,
  • 250 ml syropu z kwiatów bzu,
  • 250 ml soku z cytryny,
  • do smaku - sól, pieprz i sriracha.

Przygotowanie:

Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Arbuza i paprykę obierz oraz oczyść z pestek. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę. Podawaj z oliwą i świeżymi truskawkami na górze.

Sałatka z kozim serem 

Sałatka z kozim serem 
Sałatka z kozim serem 
Sałatka z kozim serem 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 3 cykorie czerwone,
  • sałata radicchio,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 250 g koziego sera (mała rolada),
  • 200 g świeżych malin,
  • 6 fig,
  • 200 g pistacji,
  • 50 g brązowego cukru,
  • Do smaku: oliwa extra virgin, sól maldon i pieprz młotkowany.

Przygotowanie:

Cykorię i sałatę radicchio obierz, porwij i umyj w zimnej wodzie z lodem. Pistacje spraż na patelni i posiekaj. Kozi ser pokrój na plastry, posyp cukrem brązowym i opal palnikiem. Sałaty wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Galaretka z herbatą owocową 

Składniki na galaretkę:

  • 1 litr herbaty sparkling tea,
  • 250 ml syropu z kwiatów bzu,
  • 150 ml syropu z yuzu,
  • 10 szt. żelatyny w listkach,
  • 150 g świeżych malin,
  • 150 g świeżych borówek,
  • 150 g świeżych truskawek,
  • 100 g truskawek białych.

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 50 g białej czekolady.

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki kruchego spodu, wyłóż w formie i piecz w 170 st. C przez 8-12 minut. Zagotuj herbatę, dodaj syropy i żelatynę. Przelej na gotowy kruchy spód i dodaj do niego umyte oraz pokrojone owoce. Odstaw na parę godzin do lodówki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości