Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni

Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letni obiad dla całej rodziny
Letni obiad dla całej rodziny
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Lato już rozgościło się w naszym kraju. Temperatury poszybowały w górę, a wraz z nimi zwiększył się nasz apetyt na lekkie dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała szybkie i smaczne przepisy z sezonowymi warzywami, które idealnie sprawdzą się na letni, rodzinny obiad. 

Przyrządziła gratinę ze szparagami, kotleciki z mielonego indyka, z suszonymi pomidorami, pieczonymi batatami i sałatką z rzodkiewki, a także makaron z krewetkami i prażoną bułeczką z anchois. Przepisy poniżej.

Gratina ze szparagami

Gratina ze szparagami
Gratina ze szparagami
Gratina ze szparagami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 0,5 szklanki startego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól,
  • masło i bułka tarta do posmarowania oraz obsypania formy.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Śmietankę podgrzewamy z czosnkiem, pokrojonym w plasterki, i gałązkami tymianku. Nie powinna się zagotować, tylko podgrzać. Następnie studzimy ją. Plastry ziemniaków rozkładamy na zakładkę na spodzie formy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną suszonego tymianku i polewamy śmietanką. Nakładamy drugą warstwę ziemniaków i ponownie doprawiamy i polewamy śmietanką.

Co którąś warstwę posypujemy również parmezanem. Szparagi kroimy wzdłuż na długie plastry i układamy na ziemniakach. Zakrywamy je ostatnią warstwą plastrów ziemniaków. Polewamy całość pozostałą śmietanką, obsypujemy resztą parmezanu, doprawiamy solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podajemy udekorowaną pomidorkami i listkami bazylii.

Kotleciki z mielonego indyka, z suszonymi pomidorami, pieczonymi batatami i sałatką z rzodkiewki

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 500 g mielonego indyka,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • garść świeżej mięty i natki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • masło klarowane do smażenia.
Pieczone bataty
Pieczone bataty
Pieczone bataty
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki na sałatkę:

  • pęczek młodej marchewki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • liście różnych sałat,
  • pomidorki koktajlowe,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • listki mięty,
  • szczypiorek,
  • olej rzepakowy.
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Bataty obieramy, kromy w ćwiartki lub ósemki, nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, a potem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 min, aż w środku będą miękkie. W tym czasie przyprawiamy mięso mielone płatkami chili, solą i pieprzem. Dodajemy jogurt, pokrojone suszone pomidory, poszatkowane zioła, bułkę tartą i jajko. Wyrabiamy mięso i formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle.

Marchew i rzodkiewki myjemy, marchewki obieramy i kroimy w cieniutkie słupki, np. na mandolinie, a rzodkiewki w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę przekładamy do miseczki z zimną wodą i kostkami lodu. Mieszamy w miseczce musztardę z miodem i sokiem z cytryny, powoli dolewamy olej, energicznie mieszając, aż powstanie nam gęsty sos. Na talerzach rozkładamy listki sałat, skrapiamy je delikatnie oliwą. Rozkładamy pokrojoną marchew, odsączone plasterki rzodkiewki, pokrojone na pół pomidorki, skrapiamy całość dressingiem i dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem i listkami mięty. Serwujemy z usmażonymi kotlecikami i pieczonymi batatami.

Makaron z krewetkami i prażoną bułeczką z anchois

Makaron z krewetkami i prażoną bułeczką z anchois
Makaron z krewetkami i prażoną bułeczką z anchois
Makaron z krewetkami i prażoną bułeczką z anchois
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 700 g obranych, surowych krewetek,
  • brokuł,
  • cukinia,
  • garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
  • 500 g makaronu tagliatelle,
  • 3 fileciki anchois,
  • oliwa,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta płatków chili,
  • skórka starta z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i krótko blanszujemy. Cukinię kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidorki na pół. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią zblanszowane brokuły, cukinię i czosnek. Potem doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią poszatkowane drobniej fileciki anchois i smażymy do czasu, aż się rozpadną. Dodajemy bułkę tartą i prażymy do zrumienienia. Odstawiamy na później. Do podsmażonej cukinii z brokułami dodajemy chili, krewetki i startą skórkę z cytryny. Krótko podsmażamy i na sam koniec wrzucamy pomidorki. Do całości dodajemy odsączony makaron, mieszamy i nakładamy porcje na talerze. Każdą dekorujemy uprażoną bułką tartą i skórką z cytryny.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie

Zachęcamy do wypełniania ankiety do 9 czerwca 2025.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości