Tradycyjnie po polsku, ale z nowoczesnym twistem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Tradycyjnie po polsku, ale z nowoczesnym twistem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polskie lato na talerzu
Polskie lato na talerzu
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Czy tradycyjna kuchnia polska może zaskoczyć świeżością i lekkością? Sprawdź wiosenne przepisy, zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Szymona Czerwińskiego. Łączą one nasze dziedzictwo kulinarne z nowoczesnymi trendami i pokazują, że klasyka wcale nie musi być nudna.

Kucharz przyrządził chłodnik z botwinki, z kozim serem i grzankami z czosnkiem niedźwiedzim, kotleciki z kalafiora, z koperkiem i młodymi ziemniakami, dip jogurtowo-koperkowy, sałatkę z młodej kapusty, rabarbaru i orzechów laskowych, a także crumble z rabarbarem i musem z kwaśnej śmietany. Przepisy poniżej. 

Chłodnik z botwinki, z kozim serem i grzankami z czosnkiem niedźwiedzim

Chłodnik z botwinki, z kozim serem i grzankami z czosnkiem niedźwiedzim
Chłodnik z botwinki, z kozim serem i grzankami z czosnkiem niedźwiedzim
Chłodnik z botwinki, z kozim serem i grzankami z czosnkiem niedźwiedzim
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami,
  • ogórek zielony (długi),
  • 6 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 750 ml kefiru,
  • 250 ml jogurtu naturalnego gęstego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Dodatki:

  • 150 g sera koziego twarogowego,
  • 6 kromek chleba na grzanki,
  • 3–4 liście czosnku niedźwiedziego (lub ząbek czosnku),
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Botwinkę obierz i umyj. Buraczki zetrzyj na tarce (grube oczka), a łodyżki i liście posiekaj. Gotuj botwinkę przez ok. 10 minut w 500 ml wody z jedną łyżeczką cukru i szczyptą soli. Potem ostudź. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj, koper posiekaj. W dużej misce połącz kefir, jogurt, ostudzoną botwinkę z wywarem, warzywa i koperek. Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Kromki chleba skrop oliwą, posyp drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim (lub rozgniecionym czosnkiem). Piecz/grilluj w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez ok. 7-8 minut, aż będą chrupiące. Do każdej porcji chłodniku dodaj łyżkę pokruszonego sera koziego i grzanki z boku lub na wierzchu.

Kotleciki z kalafiora, z koperkiem i młodymi ziemniakami 

Składniki:

  • duży kalafior (ok. 1,2 kg),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do panierowania,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek koperku,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Do podania:

  • 800 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • koperek do posypania.
Ziemniaczki
Ziemniaczki
Ziemniaczki
Źródło: East News/Michał Woźniak

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na różyczki, a potem ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź oraz ostudź. Później zblenduj lub rozgnieć kalafiora na gładką masę. Dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę, przeciśnięty czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Uformuj 12-15 kotlecików i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Młode ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dodaj masło i świeży koperek. Na talerzu ułóż 2-3 kotleciki, porcję ziemniaków i świeży koper.

Kotleciki z kalafiora, z koperkiem i młodymi ziemniakami 
Kotleciki z kalafiora, z koperkiem i młodymi ziemniakami 
Kotleciki z kalafiora, z koperkiem i młodymi ziemniakami 
Źródło: East News/Michał Woźniak

Dip jogurtowo-koperkowy

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego (np. greckiego),
  • pęczek świeżego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, świeżo mielony pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

Koperek drobno posiekaj. Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli używasz). Wymieszaj z koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum 15-30 minut, by smaki się połączyły.

Sałatka z młodej kapusty, rabarbaru i orzechów laskowych

Sałatka z młodej kapusty, rabarbaru i orzechów laskowych
Sałatka z młodej kapusty, rabarbaru i orzechów laskowych
Sałatka z młodej kapusty, rabarbaru i orzechów laskowych
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • jabłko,
  • garść orzechów laskowych,
  • pęczek dymki,
  • pęczek szczypiorku.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj drobno, lekko posól i ugnieć dłonią. Rabarbar pokrój w cienkie plasterki, a jabłko zetrzyj na grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni i grubo posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce.

Składniki sosu połącz i polej sałatkę tuż przed podaniem. Wymieszaj. Serwuj w dużych miseczkach, ozdobione dodatkowym szczypiorkiem i prażonymi orzechami.

Crumble z rabarbarem i musem z kwaśnej śmietany 

Crumble z rabarbarem i musem z kwaśnej śmietany
Crumble z rabarbarem i musem z kwaśnej śmietany
Crumble z rabarbarem i musem z kwaśnej śmietany
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 400 g rabarbaru (ok. 4 łodygi),
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • litr lodów waniliowych.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli.

Składniki na mus:

  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstaw na 10 minut. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj palcami mąkę, masło, cukier i sól, aż powstanie piasek. Rabarbar przełóż do formy (lub kokilek), posyp kruszonką. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach, aż kruszonka będzie złocista.

Śmietanę ubij krótko z cukrem pudrem i wanilią (nie na sztywno - ma być lekka i kremowa). Na ciepłe crumble nałóż 1-2 łyżki musu. Można udekorować świeżą miętą lub płatkami migdałów i gałką lodów.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie

Zachęcamy do wypełniania ankiety do 9 czerwca 2025.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości