Pierogi to uwielbiane przez Polaków danie, idealne na rodzinny obiad. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Karwan zaprezentowała trzy rodzaje pierogów, z różnymi farszami. Wypróbuj jej sprawdzone przepisy we własnym domu. Twoja rodzina będzie się nimi zajadać z przyjemnością.
Wokalistka przyrządziła w naszej kuchni pierogi z Roztocza, pierogi z kaszą gryczaną, a także pierogi z owocami.
Pierogi z Roztocza (dawniej ruskie)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 300 ml bardzo ciepłej wody,
- duża łyżka masła,
- 2 szczypty soli.
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- przyrumieniona, przysmażona na oleju rzepakowym cebulka.
Do podania na talerzu: gęsta, kwaśna śmietana 12%.
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj ziemniaki. Przed gotowaniem je umyj, potem obierz oraz pokrój w kostkę (szybciej się ugotują, mniej sprzątania). Wstaw do garnka z wodą, zagotuj, dodaj sól i poczekaj 25 minut. Możesz też sprawdzać widelcem albo palcem, czy są już miękkie.
Kiedy ziemniaki stygną, przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Następnie w rondelku zagotuj wodę, dodaj masło, rozpuść je i wymieszaj. Potem wlej do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a potem rękami. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie miękkie, gładkie, ale nie klejące się do rąk (jak plastelina). Jeśli się klei, dosyp trochę mąki i wyrabiaj dalej. Kulkę ciasta przykryj ściereczką i zacznij robić farsz.
Gdy ziemniaki już ostygną, gnieć je do momentu, aż będą idealnie gładkie. Następnie dodaj twaróg i rozgnieć w rękach. Dopraw solą i pieprzem ziołowym (albo zwykłym). Cebulkę zeszklij lub zrumień na oleju, jak wolisz. Uważaj żeby nie przypalić. Potem dodaj do farszu i wymieszaj rękami. Podziel ciasto na pół. Jedną połowę rozwałkuj cienko – tak cienko, żeby się nie rwało, ale nie na pergamin. Wytnij kółka szklanką, na każde nałóż farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Obsyp mąką, odkładaj na ściereczkę.
Zagotuj duży garnek wody, posól i wrzucaj pierogi partiami. Jak wypłyną, zamieszaj drewnianą łyżką - niech zrobią sobie taniec w wodzie. Po minucie wyławiaj cedzakiem. Podawaj polane masłem, olejem lub zeszkloną cebulką. Na talerz wrzuć jeszcze porządnego kleksa kwaśnej śmietany.
Pierogi z kaszą gryczaną - przepis na farsz
Składniki:
- kubek kaszy gryczanej,
- cebulka zeszklona, zrumieniona na oleju rzepakowym,
- 3 łyżki ugotowanych ziemniaków,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Sprawdzaj konsystencję (ale uważaj, żeby się nie oparzyć!). Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie utłucz je na gładką masę. Potem do wystudzonej kaszy dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wyrób masę, aż stanie się przyjemnie lepka. W ten sposób masa jest już gotowa do lepienia pierogów.
Pierogi z owocami
Składniki na farsz:
- opakowanie truskawek, malin lub jagód,
- duża łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Truskawki umyj i osusz. Pokrój je na małe kawałki, a potem posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie rozwałkuj ciasto (zrobione według pierwszego przepisu) i wykrawaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu. Zlepiaj brzegi, dokładnie dociskając.
Potem zagotuj wodę w dużym garnku i lekko ją posól. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj pierogi ze śmietaną. Jeśli ktoś lubi słodsze, można dodać cukier lub erytrytol czy ubić śmietanę 30% z cukrem pudrem. Jeśli chcesz dodać pierogom wyrazistości, posiekaj świeżą miętę i wymieszaj ją z truskawkami.
Zobacz także:
- Te przepisy na pierogi cię zaskoczą. Zrób gotowane, pieczone i smażone pierogi według Sebastiena Olmy
- Pierogi to podstawa świątecznego menu. Poznaj niezawodne przepisy Szymona Czerwińskiego
- Pierogowa podróż dookoła świata. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na pierogi z Włoch, Chin i innych krajów
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ania Karwan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News