Pierogi w trzech pysznych odsłonach według przepisów Ani Karwan. Twoja rodzina je pokocha

Pierogi w trzech pysznych odsłonach według przepisów Ani Karwan. Twoja rodzina je pokocha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Popisowe pierogi w kilku smakach od Ani Karwan
Popisowe pierogi w kilku smakach od Ani Karwan
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Pierogi to uwielbiane przez Polaków danie, idealne na rodzinny obiad. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Karwan zaprezentowała trzy rodzaje pierogów, z różnymi farszami. Wypróbuj jej sprawdzone przepisy we własnym domu. Twoja rodzina będzie się nimi zajadać z przyjemnością.

Wokalistka przyrządziła w naszej kuchni pierogi z Roztocza, pierogi z kaszą gryczaną, a także pierogi z owocami.

Pierogi z Roztocza (dawniej ruskie)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 300 ml bardzo ciepłej wody,
  • duża łyżka masła,
  • 2 szczypty soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • przyrumieniona, przysmażona na oleju rzepakowym cebulka.

Do podania na talerzu: gęsta, kwaśna śmietana 12%.

Farsz do pierogów
Farsz do pierogów
Farsz do pierogów
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj ziemniaki. Przed gotowaniem je umyj, potem obierz oraz pokrój w kostkę (szybciej się ugotują, mniej sprzątania). Wstaw do garnka z wodą, zagotuj, dodaj sól i poczekaj 25 minut. Możesz też sprawdzać widelcem albo palcem, czy są już miękkie.

Kiedy ziemniaki stygną, przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Następnie w rondelku zagotuj wodę, dodaj masło, rozpuść je i wymieszaj. Potem wlej do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a potem rękami. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie miękkie, gładkie, ale nie klejące się do rąk (jak plastelina). Jeśli się klei, dosyp trochę mąki i wyrabiaj dalej. Kulkę ciasta przykryj ściereczką i zacznij robić farsz.

Gdy ziemniaki już ostygną, gnieć je do momentu, aż będą idealnie gładkie. Następnie dodaj twaróg i rozgnieć w rękach. Dopraw solą i pieprzem ziołowym (albo zwykłym). Cebulkę zeszklij lub zrumień na oleju, jak wolisz. Uważaj żeby nie przypalić. Potem dodaj do farszu i wymieszaj rękami. Podziel ciasto na pół. Jedną połowę rozwałkuj cienko – tak cienko, żeby się nie rwało, ale nie na pergamin. Wytnij kółka szklanką, na każde nałóż farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Obsyp mąką, odkładaj na ściereczkę.

Zagotuj duży garnek wody, posól i wrzucaj pierogi partiami. Jak wypłyną, zamieszaj drewnianą łyżką - niech zrobią sobie taniec w wodzie. Po minucie wyławiaj cedzakiem. Podawaj polane masłem, olejem lub zeszkloną cebulką. Na talerz wrzuć jeszcze porządnego kleksa kwaśnej śmietany.

Pierogi z kaszą gryczaną - przepis na farsz

Składniki:

  • kubek kaszy gryczanej,
  • cebulka zeszklona, zrumieniona na oleju rzepakowym,
  • 3 łyżki ugotowanych ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.
Kasza gryczana
Kasza gryczana
Kasza gryczana
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Sprawdzaj konsystencję (ale uważaj, żeby się nie oparzyć!). Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie utłucz je na gładką masę. Potem do wystudzonej kaszy dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wyrób masę, aż stanie się przyjemnie lepka. W ten sposób masa jest już gotowa do lepienia pierogów. 

Pierogi z owocami

Truskawki
Truskawki
Truskawki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na farsz:

  • opakowanie truskawek, malin lub jagód,
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Truskawki umyj i osusz. Pokrój je na małe kawałki, a potem posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Następnie rozwałkuj ciasto (zrobione według pierwszego przepisu) i wykrawaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu. Zlepiaj brzegi, dokładnie dociskając.

Potem zagotuj wodę w dużym garnku i lekko ją posól. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj pierogi ze śmietaną. Jeśli ktoś lubi słodsze, można dodać cukier lub erytrytol czy ubić śmietanę 30% z cukrem pudrem. Jeśli chcesz dodać pierogom wyrazistości, posiekaj świeżą miętę i wymieszaj ją z truskawkami.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Sześć elementów niezbędnych w nowoczesnej kuchni
Materiał promocyjny

Sześć elementów niezbędnych w nowoczesnej kuchni