Klasyka street foodu w twojej kuchni. Przepisy na domowe hot-dogi i burgery

Klasyka street foodu w twojej kuchni. Przepisy na domowe hot-dogi i burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
Hot dogi i burgery w wydaniu Szymona Czerwińskiego
Hot dogi i burgery w wydaniu Szymona Czerwińskiego
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Marzysz o soczystym burgerze z idealnie doprawionym mięsem lub chrupiącym hot dogu z domowymi dodatkami? Zamiast zamawiać gotowe dania, sięgnij po sprawdzone przepisy Szymona Czerwińskiego i stwórz własne wersje tych klasyków street foodu.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN domowe bułeczki do burgerów, burgera wołowego z grilla, z domowym sosem BBQ i piklowanym ogórkiem, kiełbasę di Napoli, Hot Doga "Król czosnku", Hot Doga "Teraz Polska", domową prażoną cebulę, a także burgera z chrupiącym kurczakiem. Przepisy poniżej.

Domowe bułeczki do burgerów

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 70 g cukru,
  • 220 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • oraz: żółtko, łyżka mleka, 2 łyżki sezamu.

Przygotowanie:

Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mąkę przesiej przez sito, aby ją spulchnić i pozbyć się wszelkich grudek. Drożdże wyjmij z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie pokrusz je i przełóż do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie połącz. Dodaj też pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wmieszaj, aż połączą się składniki. Zaczyn przełóż w ciepłe miejsce - może być rozgrzany piekarnik do wyrośnięcia.

Do miski, w której masz przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn - delikatnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Następnie dodawaj stopniowo ciepłe mleko, mieszając nieustannie, aż składniki się połączą. Dodaj resztę cukru, jajko i mieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto. Możesz to zrobić w mikserze z końcówką hak. W chwili, gdy ciasto będzie połączone, jednolite, dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj nieustannie przez około 15 minut. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto przełóż na blat obsypany mąką, podziel na 10 równych części i uformuj 10 kulek. Ułóż na blaszce do pieczenia, na której wyłożony jest papier do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki pędzlem z rozbełtanym jajkiem i mlekiem, a także oprósz ziarnami sezamu. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Burger wołowy z grilla, z domowym sosem BBQ i piklowanym ogórkiem

Składniki na burgera:

  • 600 g antrykotu - mielonego,
  • 300 g łopatki wołowej - mielonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g łoju wołowego,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos BBQ:

  • 300 ml ketchupu lub przecieru pomidorowego,
  • 100 ml sosu worcestershire,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 3 krople tabasco,
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • łyżka oliwy.

Składniki na piklowanego ogórka:

  • zielony ogórek,
  • 200 ml octu z białego wina,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka Tabasco lub płatków chili,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • pęczek mięty,
  • sól i pieprz.

Dodatki:

  • duża cebula,
  • duży pomidor,
  • główka sałaty masowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 plastry goudy,
  • duża czerwona cebula.

Przygotowanie:

Sos BBQ: Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote. Dodaj przecier pomidorowy, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet, tabasco oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

Piklowany zielony ogórek: Ogórki umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski i zalej octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną oraz świeżą miętą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny, aby się przegryzło.

Kiełbasa di Napoli

Składniki:

  • bułka brioche biała, delikatnie maślana,
  • polska kiełbasa z grilla - do wyboru: wędzona wieprzowa – klasyczna, aromatyczna, z serem mimolette – kremowa, intensywna, biała z jabłkiem i majerankiem – lekko ziołowa, soczysta,
  • 2 łyżki sosu marinara (gęsty, intensywny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią),
  • łyżka startej mozzarelli,
  • łyżka startego cheddara,
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Bułkę brioche przekrój i delikatnie podpiecz na suchej patelni lub grillu. Kiełbasę grilluj, aż będzie mocno przypieczona z zewnątrz i soczysta w środku. Do wnętrza bułki nałóż ciepły sos marinara. Dodaj grillowaną kiełbasę, posyp serami, a także posyp oregano. Całość możesz zapiec przez chwilę, by ser się rozpuścił lub zostawić w wersji klasycznej. Udekoruj świeżą bazylią. Serwuj gorące.

Kiełbasa i sałata
Kiełbasa i sałata
Kiełbasa i sałata
Źródło: Michał Woźniak/East News

Hot Dog "Król czosnku"

Składniki:

  • bułka brioche biała,
  • kiełbasa z grilla - wybierz ulubioną wersję (klasyczna, z serem lub biała),
  • 2–3 plasterki piklowanego ogórka,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka popcornu z boczku (chrupiące skwarki lub smażone wędzone kawałki),
  • 3 mini krążki cebulowe (smażone lub z piekarnika),
  • 1,5 łyżki domowego sosu czosnkowego (na bazie majonezu, śmietany i czosnku),
  • łyżka prażonej cebuli,
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:

Bułkę podpiecz, aż lekko się zarumieni. Kiełbasę grilluj do uzyskania chrupiącej skórki. Posmaruj wnętrze bułki sosem czosnkowym. Ułóż plastry ogórka, dodaj kiełbasę. Posyp popcornem z boczku, dodaj krążki cebulowe. Na wierzch dodaj prażoną cebulę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Serwuj natychmiast.

Hot Dog "Teraz Polska"

Hot Dog "Teraz Polska"
Hot Dog "Teraz Polska"
Hot Dog "Teraz Polska"
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • bułka brioche biała,
  • kiełbasa z grilla,
  • 2–3 łyżki zasmażanej kapusty kiszonej,
  • łyżka sałatki szwedzkiej (plastry ogórków w occie),
  • łyżka popcornu z boczku,
  • łyżeczka ketchupu,
  • łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • łyżka prażonej cebuli,
  • łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

Podgrzej lub zgrilluj bułkę i kiełbasę. Na spodzie bułki rozsmaruj keczup oraz musztardę. Nałóż kapustę, kiełbasę i sałatkę szwedzką. Posyp popcornem z boczku i prażoną cebulą. Całość posyp świeżym szczypiorkiem. 

Domowa prażona cebula

Składniki:

  • 2 duże cebule (białe lub żółte),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka lub wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie),
  • olej roślinny do smażenia (np. rzepakowy, słonecznikowy).

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub piórka, po czym przełóż do miski i zalej mlekiem lub wodą, aby nabrała chrupkości. Odstaw na 10-15 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i papryką. Wyjmij cebulę z mleka, lekko odsącz i dokładnie obtocz w mieszance mącznej. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni. Partiami smaż cebulę, aby się nie sklejała, aż do uzyskania złocistego koloru (około 2-3 minut). Po usmażeniu wyjmij ją łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możesz podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu, aby zachować chrupkość. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość, możesz dodatkowo podsuszyć cebulę w piekarniku w 120 stopniach przez 10-15 minut.

Burger z chrupiącym kurczakiem

Burger z chrupiącym kurczakiem
Burger z chrupiącym kurczakiem
Burger z chrupiącym kurczakiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 udka trybowane z kurczaka,
  • litr oleju rzepakowego,
  • 100 g mąki pszennej.

Dodatki:

  • 4 bułki do burgerów maślane,
  • sałata karbowana,
  • 4 plastry goudy wędzonej,
  • pomidor malinowy,
  • czerwona cebula.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 2 łyżeczki papryka wędzona,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony pieprz.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki keczupu, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • szalotka.

Przygotowanie:

Uda wytrybowane opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto. Dokładnie je połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.

W garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Następnie zanurz w przygotowanym cieście kawałki kurczaka i pozostaw na około 10 minut. Przełóż mięso do mąki, usuń nadmiar i smaż w głębokim tłuszcz. Tak wysmażone kurczaki przełóż na papier lub ręcznik kuchenny i odsącz nadmiar tłuszczu.

W miseczce wymieszaj ze sobą keczup z majonezem oraz dodaj poszatkowaną szalotkę. Jeżeli lubisz wersję na ostro, dodaj kilka kropel ostrego sosu z papryczek. Bułki przekrój na pół, a potem grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie dolną bułkę posmaruj sosem, ułóż liść sałaty, kurczaka z plastrem sera, a następnie warzywa. Wierzchnią bułkę również posmaruj sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości