- Sebastian Olma i Pascal Brodnicki to dwa kulinarne bieguny. Połączył ich powrót do pięknej, polskiej natury. Tu smaki i aromaty budzą się wśród pól i drzew.
- Tym razem poznaliśmy przepis Sebastiana Olmy na sałatkę z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand.
Grillowanie z Sebastianem Olmą
Sebastian Olma przygotował sałatkę z ziołami i steka z polędwicy wołowej Chateaubriand marki Sokołów.
- Grillowanie zgodnie z naturą to jest coś fantastycznego. Te powroty do naszych naturalnych składników są fenomenalne - zapowiedział kucharz.
Sałatka leśna z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand według Sebastiana Olmy
Składniki:
- Stek Chateubriand,
- sól, pieprz, olej do smaku,
- 100 ml musztardy zwykłej,
- 100 ml miody płynnego,
- 100 g liści mniszka,
- kilka sztuk kwiatów mniszka,
- kilka listków świeżego szczawiu,
- polskie owoce (malina, borówka, truskawka),
- sól w płatkach.
Przygotowanie:
- Stek jest dokładnie zamknięty, więc musimy go sobie otworzyć, nacinamy i przekładamy go na ręcznik papierowy, który wciągnie nam osocze. Teraz możemy zobaczyć, jaki [...] piękny jest stek i kruchy. Ma w sobie dosyć mało tłuszczu, za to bardzo dużo białka. W przygotowaniu steków bardzo ważne jest ich doprawienie. Tak naprawdę tylko sól i pieprz. Ważne jest to, by sól i pieprz trafiły na mięso przed olejem, z tego względu, że olej, który zamknie nam pory, spowoduje to, że przyprawy do niego już się nie przedostaną - wyjaśnił Sebastian Olma.
Kucharz użył soli w płatkach, świeżo mielonego pieprzu oraz oleju rzepakowego (może też być słonecznikowy). Tak przygotowane mięso trafiło na grilla. Po 5 minutach trzeba je obrócić. Następnie autor przepisu zabrał się za sałatkę.
- Mamy odrobinę liści mniszka [...], odrobinę szczawiu, dorzucimy odrobinę kwiatów, które zerwiemy na polu. Te właśnie kwiaty przypominają, jak bliska powinna nam być natura - zaznaczył Sebastian Olma.
Następnie kucharz dodał maliny i borówki oraz przygotował dressing na bazie miodu, musztardy, oleju oraz odrobiny soli.
Na koniec na talerzu należy ułożyć sałatę z owocami, mięso pokroić w plastry i polać dressingiem po całości.
Zobacz w materiale wideo, jak przygotować danie krok po kroku.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Smak lata bez wyrzutów. Poznaj nasze przepisy na lekkie dania z grilla
- Wege grill? Poznaj aż 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla, którymi zachwycisz każdego
- Nietypowe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Te przepisy Cię zaskoczą