Materiał promocyjny

Grillowanie z kompozycją polnych dobroci. "Te powroty do naturalnych składników są fenomenalne"

Sałatka leśna z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand według Sebastiana Olmy
Grillowanie z kompozycją polnych dobroci
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma pokazał widzom Dzień Dobry TVN, jak przygotować sałatkę z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand. - Grillowanie zgodnie z naturą to jest coś fantastycznego - podkreślił kucharz. Oto jego znakomity przepis.
Kluczowe fakty:
  • Sebastian Olma i Pascal Brodnicki to dwa kulinarne bieguny. Połączył ich powrót do pięknej, polskiej natury. Tu smaki i aromaty budzą się wśród pól i drzew.
  • Tym razem poznaliśmy przepis Sebastiana Olmy na sałatkę z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand.

Grillowanie z Sebastianem Olmą

Sebastian Olma przygotował sałatkę z ziołami i steka z polędwicy wołowej Chateaubriand marki Sokołów.

- Grillowanie zgodnie z naturą to jest coś fantastycznego. Te powroty do naszych naturalnych składników są fenomenalne - zapowiedział kucharz.

Sałatka leśna z mniszkiem lekarskim i grillowanym stekiem Chateaubriand według Sebastiana Olmy

Składniki:

  • Stek Chateubriand,
  • sól, pieprz, olej do smaku,
  • 100 ml musztardy zwykłej,
  • 100 ml miody płynnego,
  • 100 g liści mniszka,
  • kilka sztuk kwiatów mniszka,
  • kilka listków świeżego szczawiu,
  • polskie owoce (malina, borówka, truskawka),
  • sól w płatkach.

Przygotowanie:

- Stek jest dokładnie zamknięty, więc musimy go sobie otworzyć, nacinamy i przekładamy go na ręcznik papierowy, który wciągnie nam osocze. Teraz możemy zobaczyć, jaki [...] piękny jest stek i kruchy. Ma w sobie dosyć mało tłuszczu, za to bardzo dużo białka. W przygotowaniu steków bardzo ważne jest ich doprawienie. Tak naprawdę tylko sól i pieprz. Ważne jest to, by sól i pieprz trafiły na mięso przed olejem, z tego względu, że olej, który zamknie nam pory, spowoduje to, że przyprawy do niego już się nie przedostaną - wyjaśnił Sebastian Olma.

Kucharz użył soli w płatkach, świeżo mielonego pieprzu oraz oleju rzepakowego (może też być słonecznikowy). Tak przygotowane mięso trafiło na grilla. Po 5 minutach trzeba je obrócić. Następnie autor przepisu zabrał się za sałatkę.

- Mamy odrobinę liści mniszka [...], odrobinę szczawiu, dorzucimy odrobinę kwiatów, które zerwiemy na polu. Te właśnie kwiaty przypominają, jak bliska powinna nam być natura - zaznaczył Sebastian Olma.

Następnie kucharz dodał maliny i borówki oraz przygotował dressing na bazie miodu, musztardy, oleju oraz odrobiny soli.

Na koniec na talerzu należy ułożyć sałatę z owocami, mięso pokroić w plastry i polać dressingiem po całości.

Zobacz w materiale wideo, jak przygotować danie krok po kroku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości