Czy wiesz, jak tradycyjnie przyrządzić sałatkę cezar? Te fakty mogą cię zaskoczyć

Sałatka cezar
Czy wiesz, jak tradycyjnie przyrządzić sałatkę cezar? Te fakty mogą Cie zaskoczyć
Źródło: Grace Cary/Getty Images
W lipcu obchodzimy 101 urodziny... sałatki cezar. Jak można się domyślać, nie została wymyślona przez rzymskiego cesarza, ale ma wiele wspólnego z pewnym Cezarem. Skąd zatem się wzięła? Tego możesz o niej nie wiedzieć.
W tym artykule znajdziesz:
  • Skąd wzięła się sałatka cezar?
  • Jak dawniej przygotowywano sałatkę cezar?
  • Jak dzisiaj robi się sałatkę cezar?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

250707_kuchenne_rewolucje_28_odc6_1
"Kuchenne rewolucje". Sałatka szwabska Magdy Gessler
W 6. odcinku 28. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler przygotowała sałatkę szwabską. Zobacz wideo.

Skąd wzięła się sałatka cezar?

W miejscowości Tijuana w Meksyku, w 1924 roku, włoski imigrant Caesar Cardini otworzył Restaurante Caesar's, tworząc w ten sposób sałatkę cezar. Według legendy, pewnego razu w amerykański Dzień Niepodległości (4 lipca), kiedy w restauracji zabrakło dań, Cardini zdecydował się na improwizację. Zbierając resztki jedzenia, przygotował sałatkę na oczach pijanych, głodnych Amerykanów, odwracając ich uwagę od składników, co przyczyniło się do nieoczekiwanego sukcesu potrawy.

Informacja o sałatce Cezar szybko rozprzestrzeniła się w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Wiele gwiazd, takich jak Clark Gable i Jean Harlow, przybywało do Tijuana, aby skosztować tego dania. Julia Child, amerykańska prezenterka kulinarna z lat 60., nazwała to danie "sałatką sensacyjną na całe wybrzeże".

Chociaż Caesar Cardini jest powszechnie uznawany za wynalazcę sałatki, niektórzy historycy twierdzą, że to jego brat, Alex Cardini, ostatecznie ukształtował przepis, dodając anchois i musztardę dijon do dressingu. Również Livio Santini, pracujący w restauracji Cezar, rości sobie prawo do autorstwa przepisu, twierdząc, że pochodził od jego matki.

Mimo różnych teorii na temat prawdziwego twórcy sałatki, wszyscy są zgodni, że to dzieło powstało w Tijuanie. W restauracji Caesar's, na ścianie naprzeciwko Santini's, widnieje portret Cardiniego, upamiętniający historię tej sałatki.

Jak dawniej przygotowywano sałatkę cezar?

Kiedyś sałatkę przyrządzano tradycyjnie na oczach gości, co podkreślało nie tylko świeżość składników, ale również dodawało danemu posiłkowi pewnego rodzaju dramatyzmu.

Przygotowanie zaczynało się od umieszczenia wszystkich składników w dużej drewnianej misie, zwanej ensalador. Na posiekany czosnek nakładano sos Worcestershire, surowe żółtko, sok z limonki, grubo zmielony pieprz i odrobinę soli. Kiedy te składniki były już w misie, powoli dodawano oliwę z oliwek, mieszając jednocześnie trzepaczką. Następnie dodawano starty parmezan. Gdy sos stawał się gęsty i zyskiwał kremową konsystencję, dodawano do niego całe liście sałaty rzymskiej, a potem grzanki. Kiedy sałatka była już wymieszana, wykładało się ją na talerz, posypując grzankami, a na samym końcu ścierano na wierzch resztę parmezanu.

Jak dzisiaj robi się sałatkę cezar?

Obecnie w większości restauracji stosuje się przepis Cezara Alexa Cardiniego z pewnymi modyfikacjami, takimi jak zastąpienie sosu worcestershire pastą z anchois; użycie musztardy dijon i cytryny zamiast limonki (co prawdopodobnie wynikło z błędu tłumaczenia przez Amerykanów, którzy błędnie zinterpretowali "limon" jako "cytrynę"). Mimo to przygotowanie sałatek zazwyczaj odbywa się w kuchni, chociaż niektórzy, dla których historia tego dania ma znaczenie, nadal prezentują go jako pokaz przy stole. 

Jak przygotować samodzielnie w domu sałatkę Cezar? Sprawdź w naszym przepisie: Oryginalna sałatka Cezar! Zrób ją sam w domu - przepis, składniki, kalorie

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości