Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Jak wybrać dobre ogórki?
Do przygotowania sałatki najlepiej sprawdzą się ogórki japońskie. Te jednak bardzo ciężko dostać w Polsce. Mamy za to dużo innych odmian, które również się sprawdzą. Przede wszystkim powinniśmy szukać tych długich, popularnie nazywany szklarniowym. Krótkie i grubiutkie ogórki szklarniowe, chociaż pyszne, średnio się nadadzą ze względu na swój kształt. Jeśli jednak nie mamy nic innego - warto je wykorzystać.
Wybierając ogórki do tej azjatyckiej sałatki, kierujmy się słodyczą tego warzywa. Starajmy się unikać tych, które mogą być gorzkie, bo zepsują smak dania. Ogórki powinny być też twarde, unikajmy tych miękkich, które jesteśmy w stanie wygiąć w dłoniach. Kiedy już wybierzemy te jędrne i słodkie, możemy zabrać się za sałatkę.
Przepis na sałatkę z miażdżonych ogórków
Składniki:
- 500 g ogórków,
- szczypta soli,
- 3 ząbi czosnku (starte),
- 2 łyżku octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju chili (najlepiej domowego),
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- prażone nasiona sezamu.
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj ogórki, dokładnie je umyj i odetnij końcówki. Cienkie ogórki można zmiażdżyć nożem bez przekrajania ich. Długie i grube okazy warto przeciąć wzdłuż i dopiero wtedy ułożyć na nich płasko nóż i docisnąć, w ten sposób miażdżąc warzywo. Ułóż ogórki, przecięciem do dołu. Połóż bok noża na ogórku. Uderzaj w nóż spodem dłoni, aż Twój ogórek zacznie się rozdzielać, miażdżyć. Kontynuuj tę czynność wzdłuż swojego ogórka. Większa powierzchnia tasaka do mięsa sprawia, że idealnie nadaje się do tego zadania. Na koniec pokrój swój ogórek po przekątnej, w wąskie kawałki idealne na jednego gryza.
Tak przygotowane ogórki przełóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, która się zebrała, ale nie ma potrzeby płukać całości.
Dodaj starty czosnek do miski i wymieszaj z octem ryżowym. Odstaw na 10–15 minut, aby złagodzić ostry smak surowego czosnku. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, olej chili, cukier i olej sezamowy. Na koniec posypujemy prażonym sezamem.
@hellolisalin This smashed cucumber salad is the PERFECT summer salad! 🥒🥗 Link to full recipe in bio #chinesefood #tiktokfood #foryou #veganrecipes
♬ original sound - Lisa Lin
Zobacz także:
- Przepis na ogórki po chińsku
- Ogórki marynowane po japońsku, czyli zdrowy sposób na niskokaloryczną i zdrową surówkę
- Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: healthynibblesandbits.com/TikTok
Źródło zdjęcia głównego: Qwart/Getty Images