Materiał promocyjny

Skorzystaj z sezonowych warzyw oraz owoców i wyczaruj pyszne dania z Andrzejem Polanem

Skorzystaj z sezonowych warzyw oraz owoców i wyczaruj pyszne dania z Andrzejem Polanem
Serowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to idealna okazja, aby korzystać z sezonowych smakołyków - owoców i warzyw. Z odrobiną serka kremowego typu Skyr skomponujemy nie tylko pyszne, ale i dobrze zbilansowane posiłki bogate w białko. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak po mistrzowsku łączyć te składniki. Sprawdź jego przepisy.

Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami i do tego szklanka pomidorów

Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami
Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami
Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 opakowania serka kremowego z jogurtem typu islandzkiego skyr Apetina,
  • 150 g zielonego groszku,
  • 4 pszenne tortille,
  • czerwona cebula,
  • mały kawałek młodej kapusty,
  • 4 jajka,
  • płatki kukurydziane do panierowania,
  • olej rzepakowy,
  • 1 kg polskich pomidorów,
  • ocet jabłkowy,
  • cukier do smaku,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, tymianek.
Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami i do tego szklanka pomidorów
Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami i do tego szklanka pomidorów
Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami i do tego szklanka pomidorów
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Usmażonego rwiemy na mniejsze kawałki i raz jeszcze obsmażamy, to pozwoli uzyskać smak pieczonego kurczaka. Tak przygotowany studzimy i łączymy z serkiem kremowym z jogurtem Skyr Apetina, jednym opakowaniem ser mozzarelli. Dodajemy zielony groszek, cebulę czerwoną, szczypiorek, posiekaną młodą kapustę, koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortillę chwilę podgrzewamy na patelni, nadając jej w ten sposób elastyczności.

Na tortille kładziemy śmiałą porcję farszu, zwijamy jak klasycznego krokieta. Obtaczamy w jajku i pogniecionych płatkach kukurydzianych. Wierzch posypujemy serem mozzarella i wszystko wstawiamy do pieczenia, temperatura 180 stopni czas około 12-15 minut. W tym czasie pomidory miksujemy z kostkami lodu blenderem, dodajemy ocet jabłkowy do smaku, podobnie sól i cukier.

Wakacyjne chrupiące grzanki z morelami i serek do kwadratu

Wakacyjne chrupiące grzanki z morelami
Wakacyjne chrupiące grzanki z morelami
Wakacyjne chrupiące grzanki z morelami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • chleb wiejski,
  • 1 kg świeżej moreli,
  • 300 g borówki amerykańskiej,
  • 2 opakowania sera w kostkach original Apetina,
  • 4 opakowania serka z jogurtem islandzkim typu Skyr Apetina,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • świeża mięta,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Morele pozbawiamy pestek i wrzucamy na rozgrzany miód, smażymy do momentu, aż powstanie nam konfitura. Dodajemy sok z cytryny. Jeżeli morela jest mało dojrzała, dodajemy jeszcze cukru. Kromki chleba obsmażamy na złoty kolor, na każdą wykładamy łyżkę serka kremowego Skyr. Rozsmarowujemy i na serek wykładamy przestudzoną konfiturę morelową, dajemy jej sporo. Na wierzch wysypujemy zmieszany z miętą posiekaną ser w kostkach Original oraz borówki.

Tarta do góry nogami po grecku

Składniki:

  • 4 kolorowe pomidory,
  • 2 papryki,
  • czerwona cebula,
  • zielony ogórek,
  • kilka czarnych oliwek,
  • oliwa,
  • 2 opakowania sera w kostkach snack w zalewie z pomidorami suszonymi Apetina,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy oliwą, posypujemy cukrem i wykładamy plastry pomidora, przekładane papryką, cebulą i oliwkami.

Wszystkie składniki ciasta łączymy, krótko wyrabiamy i wykładamy na ułożone warzywa. Wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Ser w kostkach snack w zalewie z pomidorami suszonymi łączymy z kostkami ogórka zielonego. Po upieczeniu tartę przewracamy do góry nogami, wierzch posypujemy sałatką z sera i ogórka.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości