Chrupiące rulony z piekarnika z kurczakiem i serami i do tego szklanka pomidorów
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 opakowania serka kremowego z jogurtem typu islandzkiego skyr Apetina,
- 150 g zielonego groszku,
- 4 pszenne tortille,
- czerwona cebula,
- mały kawałek młodej kapusty,
- 4 jajka,
- płatki kukurydziane do panierowania,
- olej rzepakowy,
- 1 kg polskich pomidorów,
- ocet jabłkowy,
- cukier do smaku,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, tymianek.
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Usmażonego rwiemy na mniejsze kawałki i raz jeszcze obsmażamy, to pozwoli uzyskać smak pieczonego kurczaka. Tak przygotowany studzimy i łączymy z serkiem kremowym z jogurtem Skyr Apetina, jednym opakowaniem ser mozzarelli. Dodajemy zielony groszek, cebulę czerwoną, szczypiorek, posiekaną młodą kapustę, koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortillę chwilę podgrzewamy na patelni, nadając jej w ten sposób elastyczności.
Na tortille kładziemy śmiałą porcję farszu, zwijamy jak klasycznego krokieta. Obtaczamy w jajku i pogniecionych płatkach kukurydzianych. Wierzch posypujemy serem mozzarella i wszystko wstawiamy do pieczenia, temperatura 180 stopni czas około 12-15 minut. W tym czasie pomidory miksujemy z kostkami lodu blenderem, dodajemy ocet jabłkowy do smaku, podobnie sól i cukier.
Wakacyjne chrupiące grzanki z morelami i serek do kwadratu
Składniki:
- chleb wiejski,
- 1 kg świeżej moreli,
- 300 g borówki amerykańskiej,
- 2 opakowania sera w kostkach original Apetina,
- 4 opakowania serka z jogurtem islandzkim typu Skyr Apetina,
- 2-3 łyżki miodu,
- świeża mięta,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Morele pozbawiamy pestek i wrzucamy na rozgrzany miód, smażymy do momentu, aż powstanie nam konfitura. Dodajemy sok z cytryny. Jeżeli morela jest mało dojrzała, dodajemy jeszcze cukru. Kromki chleba obsmażamy na złoty kolor, na każdą wykładamy łyżkę serka kremowego Skyr. Rozsmarowujemy i na serek wykładamy przestudzoną konfiturę morelową, dajemy jej sporo. Na wierzch wysypujemy zmieszany z miętą posiekaną ser w kostkach Original oraz borówki.
Tarta do góry nogami po grecku
Składniki:
- 4 kolorowe pomidory,
- 2 papryki,
- czerwona cebula,
- zielony ogórek,
- kilka czarnych oliwek,
- oliwa,
- 2 opakowania sera w kostkach snack w zalewie z pomidorami suszonymi Apetina,
- 3 łyżki cukru.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy oliwą, posypujemy cukrem i wykładamy plastry pomidora, przekładane papryką, cebulą i oliwkami.
Wszystkie składniki ciasta łączymy, krótko wyrabiamy i wykładamy na ułożone warzywa. Wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Ser w kostkach snack w zalewie z pomidorami suszonymi łączymy z kostkami ogórka zielonego. Po upieczeniu tartę przewracamy do góry nogami, wierzch posypujemy sałatką z sera i ogórka.
Zobacz także:
- Kulinarne podróże przez różne smaki. Te dania przeniosą was w dowolne miejsce na świecie
- Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana
- Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News