Materiał promocyjny

Rodzinne grillowanie według Pascala Brodnickiego. "Wszystko zaczyna się od mięsa"

Rodzinne grillowanie – co dla dzieci, co dla dorosłych?
Rodzinne grillowanie – co dla dzieci, co dla dorosłych?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grill to pyszna kulinarna przygoda dla każdego. Wystarczy wiedzieć, co i jak przyrządzić, żeby puste talerze na stole zostały nie tylko u dorosłych, lecz i u dzieci. W Dzień Dobry Wakacje - w ramach projektu Projekt Plaża, który zawitał do Łeby - swoimi przepisami i sposobami przygotowania podzielił się kucharz Pascal Brodnicki.

Rodzinne grillowanie - co dla dzieci, co dla dorosłych?

Grillowanie może być smaczne, różnorodne i dopasowane do potrzeb całej rodziny – zarówno dzieci, jak i dorosłych.

- Można grillować cały rok - jak pada, zimą - jeśli mamy dobre składniki. Wszystko zaczyna się od mięsa. Nie ma grilla bez kiełbas. Dzisiaj, proszę Państwa, przywiozłem Śląsk na Pomorze. Będę serwował prostą potrawę z Silesii, czyli mamy kiełbasę śląską z szynki dobrze zgrillowaną. I teraz pytanie: nakłuwamy czy nie nakłuwamy? Osobiście nie lubię nakłuwać kiełbasy przed grillowaniem, dlatego że wykapujemy wtedy tłuszcz i ucieka smak - mówił Pascal Brodnicki, przygotowując śląski talerz z ziemniakami i piklami, który zasmakuje dorosłym.

Jak dodał, mottem tego niedzielnego kulinarnego spotkania jest grillowanie rodzinne. - Serwując kiełbasy dla dzieci, pamiętajmy, żeby ona troszkę ostygła, by dziecko się nie poparzyło. Proponuję hot-doga, którego dzieci mogą polubić z karmelizowaną cebulą - przyznał kucharz.

Rodzinne grillowanie według Pascala Brodnickiego - przepisy

Śląski talerz z ziemniakami z ogniska i piklami

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki upiecz w popiele lub na grillu w folii.
  2. Kiełbasę natnij i grilluj.
  3. Cebulę podsmaż.
  4. Wszystko podaj na desce z ogórkami, papryką, masłem i posyp szczypiorkiem.

Kiszka w formie burgera z sałatką koperkową

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:

  1. Kiszkę pokrój w plastry i grilluj.
  2. Przygotuj sałatkę koperkową na bazie jogurtu.
  3. Złóż jak burger: bułka, kiszka, sałatka, zamknij górą.

Karkówka z grilla z ziemniaczkami i ziołowym aioli

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:

  1. Karkówkę zamarynuj z czosnkiem i ziołami, grilluj do miękkości.
  2. Ziemniaki ugotuj i zgrilluj.
  3. Aioli przygotuj z majonezu, ziół i czosnku.
  4. Wszystko podaj razem.

Mini hot-dogi z kiełbaską śląską i karmelizowaną cebulą

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:

  1. Kiełbaski grilluj.
  2. Cebulę pokrój w piórka, skarmelizuj z masłem i cukrem.
  3. Bułki podgrzej, włóż kiełbaski, musztardę, karmelizowaną cebulę i plasterki ogórka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości