Rodzinne grillowanie - co dla dzieci, co dla dorosłych?
Grillowanie może być smaczne, różnorodne i dopasowane do potrzeb całej rodziny – zarówno dzieci, jak i dorosłych.
- Można grillować cały rok - jak pada, zimą - jeśli mamy dobre składniki. Wszystko zaczyna się od mięsa. Nie ma grilla bez kiełbas. Dzisiaj, proszę Państwa, przywiozłem Śląsk na Pomorze. Będę serwował prostą potrawę z Silesii, czyli mamy kiełbasę śląską z szynki dobrze zgrillowaną. I teraz pytanie: nakłuwamy czy nie nakłuwamy? Osobiście nie lubię nakłuwać kiełbasy przed grillowaniem, dlatego że wykapujemy wtedy tłuszcz i ucieka smak - mówił Pascal Brodnicki, przygotowując śląski talerz z ziemniakami i piklami, który zasmakuje dorosłym.
Jak dodał, mottem tego niedzielnego kulinarnego spotkania jest grillowanie rodzinne. - Serwując kiełbasy dla dzieci, pamiętajmy, żeby ona troszkę ostygła, by dziecko się nie poparzyło. Proponuję hot-doga, którego dzieci mogą polubić z karmelizowaną cebulą - przyznał kucharz.
Rodzinne grillowanie według Pascala Brodnickiego - przepisy
Śląski talerz z ziemniakami z ogniska i piklami
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów,
- 600 g ziemniaków,
- cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- 100 g marynowanej papryki,
- pęczek szczypiorku,
- 40 g masła czosnkowego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki upiecz w popiele lub na grillu w folii.
- Kiełbasę natnij i grilluj.
- Cebulę podsmaż.
- Wszystko podaj na desce z ogórkami, papryką, masłem i posyp szczypiorkiem.
Kiszka w formie burgera z sałatką koperkową
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g kiszki ziemniaczanej Wędliny z Borów,
- 4 bułki,
- 100 g sałaty lodowej,
- ogórek,
- pęczek koperku,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kiszkę pokrój w plastry i grilluj.
- Przygotuj sałatkę koperkową na bazie jogurtu.
- Złóż jak burger: bułka, kiszka, sałatka, zamknij górą.
Karkówka z grilla z ziemniaczkami i ziołowym aioli
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g karkówki grillowej Sokołów Grill House,
- 400 g młodych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml majonezu,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Karkówkę zamarynuj z czosnkiem i ziołami, grilluj do miękkości.
- Ziemniaki ugotuj i zgrilluj.
- Aioli przygotuj z majonezu, ziół i czosnku.
- Wszystko podaj razem.
Mini hot-dogi z kiełbaską śląską i karmelizowaną cebulą
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g kiełbasek śląskich Sokołów Grill House,
- 4 mini bułki,
- 2 cebule,
- łyżka masła,
- łyżeczka cukru,
- musztarda,
- 4 ogórki kiszone.
Przygotowanie:
- Kiełbaski grilluj.
- Cebulę pokrój w piórka, skarmelizuj z masłem i cukrem.
- Bułki podgrzej, włóż kiełbaski, musztardę, karmelizowaną cebulę i plasterki ogórka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Smak lata bez wyrzutów. Poznaj nasze przepisy na lekkie dania z grilla
- Nietypowe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Te przepisy Cię zaskoczą
- Zebraliśmy najlepsze przepisy na grilla. Co wrzucić na ruszt?
Źródło zdjęcia głównego: Dziń Dobry Wakacje