Jarzębina to owoc, który kojarzy nam się z jesienią - z ozdobami, takimi jak np. korale czy dodatki do ludzików z kasztanów. Okazuje się jednak także, że jest idealnym dodatkiem do mięs i innych wytrawnych potraw. Poznaj nasze przepisy!
Szukasz prostych pomysłów na pyszne, pożywne obiady? Swoimi propozycjami w kuchni Dzień Dobry TVN podzieliła się Daria Ładocha. Sprawdź przepisy na kaszę bulgur z warzywami z sadzonym jajkiem i sałatką ze szpinaku, danie jednogarnkowe z dorszem, ziemniakami i wędzoną papryką oraz stir fry z makaronem ryżowym, kurczakiem i kolorowymi paprykami.
W kuchni Dzień Dobry TVN finalistka 9. edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz podzieliła się przepisami na tanie obiady. Jak zrobić kurczaka pieczonego na krótko? Sprawdź!
Szukasz taniego obiadu dla całej rodziny? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz przygotowała szaszłyki z piersi kurczaka na grzance z wczorajszego chleba. Sprawdź jej przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN finalistka 9. edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz, pokazała, jak zrobić tanie obiady. Sprawdź, jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance.
Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Robert Harna pokazał, jak przygotować szybkie posiłki z wykorzystaniem past do dań z patelni Winiary. Dzięki nim powstaną pożywne posiłki, a do ich skomponowania wystarczy to, co mamy w lodówce. Sprawdź przepisy na makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami, glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem, swojską fasolkę z kiełbasą i jesiennymi warzywami i placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała niesamowite dania kuchni włoskiej. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić makaron spaghettoni z kremem z pieczonej papryki o serem Pecorino Romano.
Muzyczno-włoskie inspiracje na talerzu w wykonaniu Cristiny Catese. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała dania kuchni włoskiej inspirowane utworami muzycznymi słonecznej Italii. Sprawdź jej przepis na pyszny krem kawowy - idealny deser na podwieczorek.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W wielu kuchniach powstają właśnie rozmaite grzybowe dania i przetwory. Nie inaczej jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem proponujemy pyszny wypiek, czyli ciasto drożdżowe z grzybami. Sprawdź prosty przepis.
Sok z aronii znany jest z dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Owoce, na bazie których powstaje napój, zawierają wiele witamin, a także przeciwutleniacze i minerały. Same w sobie charakteryzują się cierpkim i gorzkim smakiem, jednak doskonale nadają się do przetwarzania. Jak zrobić sok z aronii, by móc cieszyć się jego smakowymi i prozdrowotnymi walorami?
Szukasz deserowych inspiracji? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na słodkości bez zwykłego cukru. Bartek Boratyn przygotował m.in. szarlotkę migdałową bez cukru. Sprawdź przepis.
Szukasz pomysłu na deser, ale unikasz zwykłego cukru? W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje bezcukrowych propozycji na słodkości. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na ptysie z kremem z ciemnej czekolady i daktylowym karmelem.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale ograniczasz cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN to nie stanowi problemu. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na chlebek bananowy bez cukru.
Jesień za pasem, a to czas, kiedy mamy ochotę na gorącą herbatę, gruby koc i często… coś słodkiego. Ale czy to słodkie musi zawierać cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn udowodnił, że nie. Sprawdź jego przepis na drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru.
"W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
Szkolny lunch box nie musi być nudny i każdego dnia możemy się przenieść w inne smakowe szerokości geograficzne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na śródziemnomorski, azjatycki i włoski lunch box.
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.
Szukasz pomysłu na śniadania dla dziecka, które nie wymagają dużo czasu i złożonych składników? Dobrym rozwiązaniem są te z dodatkiem nabiału z polskiego mleka. W kuchni Dzień Dobry TVN sięgnął po nie Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu, pełnoziarniste kanapki oraz omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami.
Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?
Niebieski ser pleśniowy można połączyć ze znacznie większą ilością smaków i składników, niż się to wydaje. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na orzechowe naleśniki ze śliwkami, tartę z dodatkiem kurczaka i niebieskie ser pleśniowy w połączeniu z różnymi owocami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN króluje kasza manna. To produkt, którego za rzadko używamy w naszych potrawach. Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić pyszne wytrawne placuszki z kaszy manny z dipem warzywnym. Sprawdź jego przepis
Nie masz pomysłu na obiad? Z rozwiązaniem przychodzi Grzegorz Zawierucha i jego niezwykle prosta zapiekanka z kaszy manny. Zobacz, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN i ciesz się jej smakiem!
Chlebki z kaszy manny to idealny dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kurczakiem w zielonym curry. Sprawdź, jak przygotował to danie z autorskiego przepisu, Grzegorz Zawierucha, w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN królują warzywa, które usprawniają pracę wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować szybką i efektowną przekąskę - pierożki z warzywami zawijane w papier ryżowy. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania z warzywami, które pomogą zadbać o kondycję naszej wątroby. Sprawdź, jak zrobić placuszki z soczewicy z buraczkami winegret. Ciesz się pysznym i zdrowym obiadem!
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia na oczyszczenie wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń zaprezentował swój przepis na zieloną zupę z brukselki - Caldo Verde. To warzywo niezwykle bogate w witaminy - A, C, E oraz K, a jej częste jedzenie wspomaga pracę enzymów trawiennych. Sprawdź, jak zrobić to danie.