Karp nie tylko na święta. "Jest bardzo zdrowy, jego mięso pozwala wyczarować w kuchni wiele różnych specjałów"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Sezon grillowy to doskonały moment, żeby przyjrzeć się daniom z karpia. Mikołaj Rey wyruszył na Lubelszczyznę, czyli do miejsca, gdzie jest on hodowany od lat. Odkrył, że rybę przyrządzić można na wiele, pysznych sposobów.

Karp w Polsce

W Polsce karp hodowany jest od XII wieku. Mikołaj Rey spotkał się z właścicielami łowisk, Anną i Sebastianem Pyć. Kobieta podkreśliła, że wychowała się na stawach, ponieważ jej ojciec do dzisiaj hoduje ryby.

- W naszym gospodarstwie karpie sprzedajemy przez cały rok. Równie dobrze smakuje na święta, w lecie, jesienią, wiosną - zaznaczył Sebastian Pyć.

Wspólnie z propagatorem kuchni regionalnej z Lubelszczyzny, Kamilem Kotarskim przygotowaliśmy kociołek z karpia. - Mam tutaj przygotowany taki esencjonalny wywar z karpia i włoszczyzny, bo wykorzystujemy w kuchni regionalnej wszystko, żeby się nic nie marnowało. Pokroiłem bardzo cienkie paseczki, opanierowałem delikatnie w mące, sól, pieprz, olej. Wysoka temperatura, żebyśmy wytopili te ości i taki chrupiący, zamarynowany, dobrze wysmażony karp trafi właśnie do tego wywaru- tłumaczył Kotarski.

Karp przez cały rok

Zupa rybna na Lubelszczyźnie jest bardzo popularna ze względu na dostępność karpia. - Jest bardzo zdrowy, ale też jego mięso pozwala wyczarować w kuchni wiele różnych specjałów - tłumaczył Kotarski.

Sławomir Obel, szef kuchni z Lubelszczyzny przyznał, że jest w stanie stworzyć ogromny przekrój dań z karpia. - Praktycznie codziennie nowe pomysły. Nie ma dnia, żebym czegoś z karpia nie wymyślił - przyznał.

Mikołaj Rey skosztował też m.in. wędzonej szynki z karpia oraz wielu specjałów przygotowanych przez lokalnych kucharzy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana