Tylko u nas - jedyny taki kucharz w Polsce, czyli autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego

Autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN niezwykły szef kuchni - Filip Cwojdziński. Był bokserem, który wziął się za gotowanie i przyrządzał dania w najlepszych restauracjach świata. Poznaj jego przepisy na tatar wołowy, sałatkę z rukoli z granatem oraz na kurczaka z grzybami i szparagami.
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Tatar wołowy - przepis

Składniki:

  • 80 g polędwicy wołowej,
    • szalotka,
      • ogórek konserwowy,
        • ogórek kiszony,
          • kapary,
            • majonez magi,
              • żółtko,
                • shimeji piklowane,
                  • sól, pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    Polędwice wołową oczyszczamy z błon kroimy na bardzo drobne kawałki szalotkę, ogórek konserwowy, ogórek kiszony oraz kapary siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa wszystko mieszamy i przyprawimy solą oraz pieprzem. 

                    Majonez magi - sposób przygotowania:

                    Żółtko dodać do wąskiego pojemnika dodać sól, pieprz musztardę oraz ocet, włączyć blender i stopniowo cieniutkim strumieniem wtłaczać olej i ubijać aż masa stanie się gęsta i puszysta pod koniec dodać Magi.

                    Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnie smażymy aż do wytopienia i przekładamy na papierowy ręcznik.

                    Do grzybów Shimeji robimy zalewę piklową do rondla wlewamy wino , ocet winny dodajemy cukier oraz olej sezamowy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy grzyby przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.

                    Sałatka z rukoli z granatem
                    Sałatka z rukoli z granatem
                    Sałatka z rukoli z granatem
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Sałatka z rukoli z granatem - przepis

                    Składniki:

                    • 100g rukoli,
                      • 50 g orzechy pinii,
                        • granat,
                          • 2 pomarańcza,
                            • 20 g amarantus,
                              • 70 g sera halloumi.

                                Składniki na sos miodowo musztardowy:

                                • 2 łyżki miodu,
                                  • 2 łyżki oleju,
                                    • 2 łyżeczki musztardy,
                                      • 2 łyżki soku z cytryny,
                                        • sól, pieprz.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Rukolę opłukać odcedzić , wysuszyć i wyłożyć na talerz pomarańcze obrać i wyfiletować owoc granatu przekroić na pół i wyłuskać ziarenka orzechy pini uprażyć na patelni.

                                          Składniki winegretu wymieszać razem w miseczce do rukoli dodać pomarańcze, orzechy pini, granat, ser halloumi posypać amarantusem na koniec skropić winegretem amarantus uprażyć na rozgrzanej patelni ser halloumi usmażyć na patelni do złotego koloru i ułożyć na sałatce.

                                          Kurczak z grzybami i szparagami
                                          Kurczak z grzybami i szparagami
                                          Kurczak z grzybami i szparagami
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Kurczak z grzybami i szparagami - przepis

                                          Składniki:

                                          • 150 g kurczaka,
                                            • 80 g masła,
                                              • szalotka,
                                                • 80 ml białego wina,
                                                  • 30 ml śmietanki 36%,
                                                    • 50 g kurek,
                                                      • 50 g pieczarek brunatnych,
                                                        • 60 g szparagów.

                                                          Składniki na sos:

                                                          • estragon,
                                                            • sok z cytryny,
                                                              • 150 g selera,
                                                                • 50 ml śmietanki 36%.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem obsmażamy z obu stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika temperatura 180 stopni i pieczemy do miękkości. Następnie obieramy szalotkę i kroimy w drobną kostkę przesmażamy na patelni j zalewamy białym winem i redukujemy następnie przesmażamy i grzyby dodajemy śmietanę , masło oraz estragon całość przyprawimy solą i pieprzem

                                                                  I skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny szparagi blanszujemy przekładamy na patelnie dodajemy masło i solimy.

                                                                  Puree seler - sposób przygotowania:

                                                                  Bulwę selera obieramy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z wodą gotujemy do miękkości zlewamy wodę i dodajemy śmietanę redukujemy przekładamy do robota kuchennego i blendujemy na gładkie puree na końcu przyprawimy solą.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Filip Cwojdziński

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana