Tylko u nas - jedyny taki kucharz w Polsce, czyli autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego

Filip Cwojdziński w kuchni Dzień Dobry TVN
Autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN niezwykły szef kuchni - Filip Cwojdziński. Był bokserem, który wziął się za gotowanie i przyrządzał dania w najlepszych restauracjach świata. Poznaj jego przepisy na tatar wołowy, sałatkę z rukoli z granatem oraz na kurczaka z grzybami i szparagami.
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Tatar wołowy - przepis

Składniki:

  • 80 g polędwicy wołowej,
  • szalotka,
  • ogórek konserwowy,
  • ogórek kiszony,
  • kapary,
  • majonez magi,
  • żółtko,
  • shimeji piklowane,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwice wołową oczyszczamy z błon kroimy na bardzo drobne kawałki szalotkę, ogórek konserwowy, ogórek kiszony oraz kapary siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa wszystko mieszamy i przyprawimy solą oraz pieprzem. 

Majonez magi - sposób przygotowania:

Żółtko dodać do wąskiego pojemnika dodać sól, pieprz musztardę oraz ocet, włączyć blender i stopniowo cieniutkim strumieniem wtłaczać olej i ubijać aż masa stanie się gęsta i puszysta pod koniec dodać Magi.

Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnie smażymy aż do wytopienia i przekładamy na papierowy ręcznik.

Do grzybów Shimeji robimy zalewę piklową do rondla wlewamy wino , ocet winny dodajemy cukier oraz olej sezamowy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy grzyby przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.

Sałatka z rukoli z granatem
Sałatka z rukoli z granatem
Sałatka z rukoli z granatem
Źródło: Ola Skowron/East News

Sałatka z rukoli z granatem - przepis

Składniki:

  • 100g rukoli,
  • 50 g orzechy pinii,
  • granat,
  • 2 pomarańcza,
  • 20 g amarantus,
  • 70 g sera halloumi.

Składniki na sos miodowo musztardowy:

  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Rukolę opłukać odcedzić , wysuszyć i wyłożyć na talerz pomarańcze obrać i wyfiletować owoc granatu przekroić na pół i wyłuskać ziarenka orzechy pini uprażyć na patelni.

Składniki winegretu wymieszać razem w miseczce do rukoli dodać pomarańcze, orzechy pini, granat, ser halloumi posypać amarantusem na koniec skropić winegretem amarantus uprażyć na rozgrzanej patelni ser halloumi usmażyć na patelni do złotego koloru i ułożyć na sałatce.

Kurczak z grzybami i szparagami
Kurczak z grzybami i szparagami
Kurczak z grzybami i szparagami
Źródło: Ola Skowron/East News

Kurczak z grzybami i szparagami - przepis

Składniki:

  • 150 g kurczaka,
  • 80 g masła,
  • szalotka,
  • 80 ml białego wina,
  • 30 ml śmietanki 36%,
  • 50 g kurek,
  • 50 g pieczarek brunatnych,
  • 60 g szparagów.

Składniki na sos:

  • estragon,
  • sok z cytryny,
  • 150 g selera,
  • 50 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem obsmażamy z obu stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika temperatura 180 stopni i pieczemy do miękkości. Następnie obieramy szalotkę i kroimy w drobną kostkę przesmażamy na patelni j zalewamy białym winem i redukujemy następnie przesmażamy i grzyby dodajemy śmietanę , masło oraz estragon całość przyprawimy solą i pieprzem

I skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny szparagi blanszujemy przekładamy na patelnie dodajemy masło i solimy.

Puree seler - sposób przygotowania:

Bulwę selera obieramy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z wodą gotujemy do miękkości zlewamy wodę i dodajemy śmietanę redukujemy przekładamy do robota kuchennego i blendujemy na gładkie puree na końcu przyprawimy solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości