Przepisów na przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym jest mnóstwo. Będzie pyszna, jeśli dodamy do niej grzyby, warzywa, ser i smakowity sos.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakamiPołączenie mięsa, ziemniaków i sosu beszamelowego to kulinarny strzał w dziesiątkę. Przedstawiamy składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego,
 - 2 średnie kiełbasy,
 - 200 gram boczku,
 - 400 g ziemniaków,
 - papryka czerwona,
 - pomidorki koktajlowe,
 - olej,
 - 2 łyżki mąki,
 - 2 łyżki masła,
 - 2 szklanki mleka,
 - 400 g sera żółtego,
 - mielony czosnek,
 - gałka muszkatołowa,
 - sól,
 - biały pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a mięso, kiełbasę i boczek podsmażamy. Poszatkowaną cebulkę szklimy na oleju i dodajemy na patelnię. Paprykę warto sparzyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki pokrojone w plasterki układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na nich umieszczamy warstwę mięsną z cebulką. Posypujemy warstwą startego żółtego sera i układamy połówki pomidorków koktajlowych i paprykę. Sos sporządzamy, łącząc masło, mleko, mąkę i doprawiając solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy nim zapiekankę i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gotowe! Taka ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym będzie świetnie smakować z lekką warzywną sałatką lub kiszonkami.
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem
Tę zapiekankę z mięsem mielonym można przyrządzić dosłownie w 20 minut. Jej sekretny składnik to soczewica, która jest nieoczywistym dodatkiem.
Składniki:
- 400 g makaronu penne,
 - 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
 - 500 g pieczarek,
 - 1 cebula,
 - puszka pomidorów w puszce,
 - zmielony czosnek,
 - olej,
 - szklanka soczewicy,
 - słodka papryka,
 - 400 g sera żółtego,
 - natka pietruszki,
 - suszony tymianek,
 - gałązka rozmarynu,
 - sól i pieprz.
 
Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy nabierze ładnego, brązowego koloru, dodajemy pomidory z puszki i podsmażone wcześniej pieczarki i pokrojoną drobno cebulkę. Całość lekko dusimy, a następnie dorzucamy soczewicę. Doprawiamy czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem. Makaron gotujemy al dente. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej tłuszczem. Dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe! Wierzch zapiekanki można oprószyć natką pietruszki.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem
Ta prosta zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem będzie idealnie smakować, jeśli dodamy bukiet aromatycznych warzyw.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
 - 300 g ryżu białego,
 - 250 ml śmietany 18%,
 - 1 mała cebula,
 - 1 jajko,
 - 400 g sera żółtego,
 - bulion drobiowy,
 - olej,
 - 2 średnie marchewki,
 - 2 pietruszki,
 - 2 czerwone papryki,
 - 1 duża cukinia,
 - 100 g parmezanu,
 - sól i pieprz,
 - gałka muszkatołowa,
 - natka pietruszki.
 
Ryż gotujemy do miękkości. Przygotowujemy sos, mieszając śmietanę z jajkiem, parmezanem i doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę tniemy w kostkę. Lekko podsmażoną cukinię kroimy w plasterki. Cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy poszatkowaną paprykę i chwilę trzymamy na ogniu, aby nieco zmiękła. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i mieszamy ze startym żółtym serem. Całość zalewamy przyrządzonym wcześniej sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut. Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami będzie świetnie wyglądać, gdy udekorujemy ją natką pietruszki. Wykorzystując te same składniki, można także przygotować inną wersję tego dania. Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem będzie smakować równie wyśmienicie. W takiej odsłonie ser żółty warto zastąpić fetą. Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami to kolejny kulinarny pewnik w opcji z ryżem.
Zobacz także:
- Tylko u nas - jedyny taki kucharz w Polsce, czyli autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego
 - Jak nie marnować jedzenia po grillu? Poznaj szybkie i łatwe przepisy
 - Makaron z kurczakiem i kalarepą z przepisu Darii Ładochy
 
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Michael Mccarthy/Getty Images