Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.
Szpinak jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, odgrywa ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej, pomaga zachować zdrowy wzrok przez lata. Coraz częściej podawany jest w formie zielonych koktajli. Jakie owoce dodać, by smoothie ze szpinakiem było jeszcze zdrowsze, a przy okazji dobrze smakowało?
Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów. Sprawdź przepis.
Krwistoczerwone, soczyste plastry wołowiny pastrami to uczta dla zmysłów każdego miłośnika dań mięsnych. Tajemnicą doskonałego smaku mięsa jest kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, której pastrami zawdzięcza także odpowiednią miękkość i ciągliwość. Sprawdź, skąd pochodzi przepis na pastrami i jak w prosty sposób je zrobić.
Do niedawna owoce morza były jeszcze czymś rzadko spotykanym i niewiele osób wiedziało, jak je przyrządzić. Dziś trudności przysparza z kolei to, jak powinno się je zjadać – rękami, widelcem czy może pałeczkami? Sprawdź, jak jeść mule i poznaj proste przepisy z ich wykorzystaniem.
Kurczak po tajlandzku jest daniem, które ma wiele odsłon – może być słodkie, ostre, słodko-ostre lub kwaśne. Kurczak taki może być przyrządzony na chrupiąco, w panierce, lub na miękko. Najważniejsze jest, aby były w nim zawarte skarby kuchni tajskiej i mięso z kurczaka. Sprawdź przepisy.
Chleb twarogowy, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawiera twaróg. Podobnie jak w przypadku klasycznego chleba, również na ten istnieje wiele różnych przepisów, różniących się dodatkami i ich proporcjami. W naszym nie rezygnujemy z mąki. Jak zrobić chleb twarogowy? Sprawdź przepis krok po kroku.
Pierogi z truskawkami to danie typowe dla sezonu letniego, kiedy to mamy dostęp do pysznych, świeżych owoców prosto z polskich pól. Sprawdzają się zarówno w roli dania głównego, jak i deseru. Sprawdź prosty przepis na pierogi z truskawkami, a także patent, jak nieco zmodyfikować i podkręcić ich smak.
Jagnięcina to smaczne i delikatne mięso, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przepis na jagnięcinę nie musi być trudny do wykonania – gulasz, kotleciki i pieczeń to tylko niektóre spośród wielu potraw, które możesz samodzielnie przyrządzić.
Czerstwe pieczywo jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów w polskich domach. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że można z niego przyrządzić pyszne tosty francuskie.
Sushi bake, czyli japońskie danie w niecodziennym wydaniu, zyskuje ostatnio na popularności. W związku z tym w kulinarnym zbiorze Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć i tej pozycji. Jak zrobić sushi bake? Sprawdź przepis.
Świeże czereśnie mogą być bazą nie tylko pysznych deserów czy przetworów, ale też dań wytrawnych, niekiedy niezwykle oryginalnych. Przykładem jest pieczona feta z czereśniami i tymiankiem, którą w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała Daria Ładocha. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Świeże czereśnie mogą stanowić podstawę nie tylko deserów czy przetworów, ale też dań wytrawnych lub czegoś z pogranicza smaków. Przykładem jest chłodnik kokosowo - czereśniowy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała Daria Ładocha. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Pyszne, sezonowe czereśnie doskonale pasują nie tylko do deserów czy przetworów, ale również do odpowiednio skomponowanych dań wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym? Sprawdź przepis.
Czereśnie to pyszny, letni owoc, który świetnie sprawdza się w postaci składnika wielu pysznych dań. Doskonałym przykładem jest oryginalna, orzeźwiająca sałatka z fetą i czereśniami. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis Darii Ładochy.
Szukasz pomysłu na kulinarne orzeźwienie? W kuchni dzień Dobry TVN przedstawiamy lekkie, owocowe propozycje słodkości, które z pewnością przypadną do gustu nawet w najgorętsze dni. Jak zrobić knedle z borówkami? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.
Kiedy na zewnątrz upały, a my szukamy sposobów na ochłodę, warto sięgnąć po pyszne, lodowe desery. Świetnie sprawdzi się w tej roli lodowy sernik malinowy. Jak go zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
W upalne dni nic tak słodko nie orzeźwia, jak lekki, chłodzący deser. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje słodkości, które doskonale sprawdzą się w walce z wysokimi temperaturami. Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.