Mule – jak je prawidłowo jeść? Sprawdzony przepis na mule

x-news
Do niedawna owoce morza były jeszcze czymś rzadko spotykanym i niewiele osób wiedziało, jak je przyrządzić. Dziś trudności przysparza z kolei to, jak powinno się je zjadać – rękami, widelcem czy może pałeczkami? Sprawdź, jak jeść mule i poznaj proste przepisy z ich wykorzystaniem.

Owoce morza podawane w polskich restauracjach już nikogo nie dziwią, dość często jednak pojawiają się wątpliwości związane z ich przygotowywaniem, serwowaniem oraz samym sposobem spożywania. Ich konsumpcja wygląda przecież zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnych dań polskiej kuchni. Dlatego też, mimo ich rosnącej popularności, nie wszyscy wiedzą jak je prawidłowo jeść.

Czy trzeba używać do tego noża i widelca, czy może wystarczy posłużyć się palcami? Niestety, w przypadku owoców morza nie można mówić o żadnej uniwersalnej zasadzie – jest to niezwykle różnorodna grupa produktów. W związku z tym, każde danie wymaga zastosowania innej techniki. Chcąc jeść mule w restauracji (i poza nią), zgodnie z zasadami savoir-vivre, można wybrać jeden z dwóch sposób ich konsumpcji.

Czy mule to to samo co małże?

Zanim przejdziemy dalej, odpowiemy jeszcze na jedno często zadawane pytanie. Mule to małe owoce morza, które są jednym z rodzajów małży. Są również znane pod nazwą omułki. Nazwy stosowane są zamiennie.

Jak jeść mule? Ogólne wskazówki

  • Zawsze lepiej wybierać mule świeże niż mrożone – mają one znacznie lepszy smak. Produkty mrożone są już wcześniej obrabiane, co może również negatywnie wpłynąć na ich jakość.
  • Małże powinny być gotowane do momentu, w którym ich skorupki się otworzą. Jeśli mimo gotowania któreś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić – oznacza to, że są one nieświeże.
  • Przed zakupem warto powąchać mule. Świeże, nadające się do jedzenia małże mają delikatny, morski zapach.
  • Nie powinno się myć małży pod bieżącą wodą.

Mule – jak je jeść? Sprawdzone metody

Przez wiele osób mule uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Charakteryzują się białym mięsem i nieco ciągliwą, gumowatą konsystencją, która nie zmienia się nawet po ugotowaniu. Tego typu małże można jeść zarówno widelcem, jak i rękoma. Przy użyciu widelca wystarczy delikatnie wydłubać zawartość muszli z jej wnętrza i zjeść mięso. Tak samo można postąpić z pozostałymi małżami lub zdecydować się na kontynuowanie jedzenia palcami – funkcję widelca mogą pełnić wtedy, trzymane w rękach, puste skorupki pierwszej muszli.

Przy jedzeniu małży rękoma nie należy obawiać się o higienę. W domu przed jedzeniem można po prostu umyć ręce, a w restauracjach specjalizujących się w przyrządzaniu potraw z owocami morza do stolika zawsze przynoszona jest miska z wodą, w której można opłukać palce.

Przepis na mule z białym winem

Mule przyrządzone z wykorzystaniem białego wina to świetny pomysł na obiad i kolację. Takim daniem można zaskoczyć gości, przy czym jego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż godzinę. W poniższy sposób można przygotować również makaron z mulami, mieszając całość przed podaniem lub podając go oddzielnie na talerzu.

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 1 kg świeżych muli,
  • 1 l białego wytrawnego wina,
  • 200 g pomidorów w puszce (najlepiej obranych ze skórki),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Włóż mule do miski z chłodną wodą, pozostaw na pół godziny. Po tym czasie wyszoruj je delikatnie, usuwając w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia.
  2. Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę czosnek oraz cebulę. Zeszklij je na patelni na oliwie z oliwek.
  3. Na patelnię wrzuć pomidory w puszce i wlej wino. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Po 15 minutach przełóż mule do patelni, gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Kiedy mule się otworzą, ściągnij patelnię z ognia. Dodaj przyprawy.
  6. Przełóż danie do talerzy i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Omułki jadalne (mule) – łatwy przepis na sałatkę

Przygotowanie sałatki z mulami zajmuje tylko kilkanaście minut. To świetne rozwiązanie dla osób, chcących zrobić szybką przekąskę, która w smaku będzie różnić się od tradycyjnych, warzywnych sałatek.

Składniki na dwie porcje sałatki z mulami:

  • 200 g ugotowanych omułków jadalnych (muli),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 1 sałata masłowa,
  • ½ kolorowej papryki,
  • przyprawy do smaku.

Składniki na sos do sałatki z mulami:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki, pomidory, ogórka i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Sałatę porwij rękami, wrzuć do warzyw i jajek.
  3. Odcedzone małże przełóż do sałatki, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
  5. Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstaw go na 5 minut, następnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej sałatką. Mule w sosie smakują wyśmienicie. Smacznego!

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości