Bulion warzywny do risotto - przepis
Składniki:
- 2 marchewki,
- duża cebula,
- kilka gałązek selera naciowego,
- 200 g pomidorków na gałązce,
- 2 litry wody,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz (ziarnisty).
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę podpraż przez kilka minut na suchej patelni, aż stanie się brązowa. Obierz marchewki, pokrój je na duże kawałki. Pokrój nać selera na duże kawałki. Do dużego garnka włóż podprażoną cebulę, marchewkę, nać selera, pomidorki wraz z gałązką oraz natkę pietruszki (w całości). Dodaj 5 ziarenek pieprzu, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około godzinę na średnio-niskim ogniu.
Cytrynowe risotto z świeżym groszkiem, mascarpone i orzechami włoskimi - przepis
Składniki:
- 350 g ryżu arborio lub carnaroli
- 400 g świeżego, obranego groszku
- 2 szalotki lub 1/2 cebuli, drobno poszatkowane
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa extra vergine
- 1/2 szklanki białego wina
- 1- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 solidna łyżka mascarpone lub kremowego serka
- 3 łyżki parmezanu
- skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeża mięta, bazylia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Podgrzej na kuchence bulion, ma być przez cały czas gotowania risotto blisko wrzenia. Na suchej patelni podpraż delikatnie niedbale poszatkowane orzechy, odstaw. W posolonej wodzie ugotuj groszek al dente wraz z ząbkami czosnku. Przełóż ugotowany groszek do miski z zimną wodą i kostkami lodu (żeby zatrzymać proces gotowania i żywo zielony kolor). Odsącz groszek, 2/3 zmiksuj na gładką masę z odrobiną bulionu, pozostały odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, dodaj poszatkowaną szalotkę, podsmaż aż stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i podsmażaj aż stanie się przezroczysty. Dolej wino i mieszając poczekaj aż ewaporuje. Teraz zaczyna się, zabawa: dolewaj sukcesywnie po 1-2 chochle bulionu.
Kiedy ryż prawie(!) wchłonie bulion, dolej kolejna porcje. I kolejną, i kolejną, i tak dalej. Po 12 minutach dodaj krem z groszku. I dalej podlewaj bulionem. Po kolejnych 3-5 minutach ryż powinien być już gotowy. Nie może być suchy! Powinien trochę pływać. Zgaś ogień, dodaj łyżkę masła, łyżkę mascarpone, 3 łyżki startego parmezanu, orzechy, pokrojone w paseczki listki mięty i bazylii oraz sok i skórkę z cytryny. Gdyby risotto było za gęste/suche, dodaj więcej bulionu/startego parmezanu.
Zobacz także:
- Letnia i świeża kuchnia Mateusza Gesslera. Poznaj przepisy na risotto, krewetki i szparagi
- Łosoś z sosem cytrynowym, biscotti al vino i inne maślane przysmaki. Oto sprawdzone przepisy
- Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Hanna Lis
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski