Dowiedz się, jakie właściwości ma jagnięcina i jakie dania można z niej przygotować

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze smaki Hanny Lis
Najlepsze smaki Hanny Lis
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Jagnięcina to smaczne i delikatne mięso, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przepis na jagnięcinę nie musi być trudny do wykonania – gulasz, kotleciki i pieczeń to tylko niektóre spośród wielu potraw, które możesz samodzielnie przyrządzić.

Jagnięcina to mięso, które pozyskiwane jest z jagniąt w wieku od 6 do 12 miesięcy. To chude, jasnoróżowe mięso, niezwykle delikatne i smaczne. Największą częścią tuszy, możliwą do kupienia w całości, jest udziec jagnięcy. Różnica między młodą baraniną a jagnięciną polega na tym, że ta pierwsza ma znacznie intensywniejszy zapach i smak. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, m. in. na to, jak dobrze przygotować jagnięcinę, by uzyskać pyszne danie.

Wartości odżywcze jagnięciny

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Posiada wiele cennych wartości odżywczych. Zawartość tłuszczu i kwasów nasyconych w jagnięcinie zależy od wieku i tuszy zwierzęcia. Mięso to cechuje się wysoką zawartością białka. Jest bogate także kwasy linolowe oraz orotowe, które m. in. pomagają obniżyć poziomu cholesterolu, mają właściwości antyutleniające i działają przeciwstarzeniowo. Mięso jagnięce jest również źródłem witamin z grupy B. Zawiera także znaczne ilości żelaza i cynku.

Jagnięcina – przepisy

Dostępnych jest niezliczona ilość przepisów na jagnięcinę, które możesz wykorzystać zarówno na co dzień, jak i na większe okazje. Należy pamiętać, że mięso to nie może być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej. Najprostsze potrawy to steki oraz kotleciki jagnięce (także mielone lub z kością). Doskonałym pomysłem na obiad jest również jagnięcina pieczona lub z grilla. Z kolei dla osób, które unikają smażenia i chcą zmniejszyć kaloryczność dania, idealnym wyborem będzie duszona wersja tego mięsa. Przepisy na nią są szeroko dostępne i łatwe do przygotowania. Zastanawiasz się, jak marynować jagnięcinę oraz jakie wybrać do niej dodatki i przyprawy? Kluczem do sukcesu jest marynata, która sprawi, że mięso będzie kruche, delikatne i smaczne. Pamiętaj, że kawałki mięsa powinny być tej samej grubości. Ważne, by w całości znajdowały się one w zalewie. Przed marynowaniem, mocz jagnięcinę przez dobę w mleku/maślance, a następnie natrzyj ją przyprawami z odrobiną oliwy. Idealnym dodatkiem do potraw z jagnięciny jest wino. Jakie? Oczywiście czerwone, najlepiej wytrawne albo półwytrawne.

Przepis na jagnięcinę po angielsku

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g jagnięciny z kością,
    • 2 ziemniaki,
      • ½ selera,
        • ½ marchewki,
          • 1 ząbek czosnku,
            • 2 łyżki oleju,
              • ½ łyżki cukru,
                • ½ łyżki oregano,
                  • ½ łyżeczki soli,
                    • 2 łyżki oliwy do smażenia,
                      • 1 łyżka wody.

                        Przygotowanie: Umyj jagnięcinę. Obierz pół marchwi i selera, pokrój na plastry, skrop łyżką oleju, dodaj sól, oregano i cukier. Odstaw do momentu, aż warzywa puszczą sok. Natrzyj mięso tymże sokiem, obłóż je warzywami, lekko posól i odstaw w chłodne miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Oddziel mięso od warzyw. Posiekaj drobno czosnek, natrzyj nim jagnięcinę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ułóż je w naczyniu wraz z mięsem. Pokrój ziemniaki w łódeczki i dodaj do mięsa. Piecz przez 1 godz. w temperaturze 180oC. W czasie pieczenia, polewaj jagnięcinę powstającym sosem. Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika, pokrój na plastry. Sos, który powstał w czasie pieczenia, wymieszaj z 1 łyżką wody i zagotuj, a następnie polej nim przygotowane mięso.

                        Przepis na gulasz z jagnięciny

                        Składniki na 3 porcje:

                        • 500 g jagnięciny,
                          • 1 cebula,
                            • 1 ząbek czosnku,
                              • ½ cytryny,
                                • 1 marchew,
                                  • 1 pietruszka,
                                    • 3 gałązki świeżego tymianku,
                                      • ½ łyżeczki miodu,
                                        • 1 łyżka mąki pszennej,
                                          • 100 ml wytrawnego wina czerwonego,
                                            • 1 łyżka pasty pomidorowej,
                                              • 25 ml sosu Worcestershire,
                                                • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
                                                  • szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu,
                                                    • olej do smażenia.

                                                      Przygotowanie: Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Dopraw jagnięcinę solą i pieprzem, oprósz mąką. Podsmaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania brązowego koloru. Następnie podsmaż warzywa i dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pastę pomidorową z ostrą papryką i kminem. Mięso z warzywami zalej winem, dodaj tymianek. Następnie dodaj pastę z przyprawami. Odparuj sos do ⅓ objętości, dolej wody, by przykryła mięso. Duś gulasz pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 2 godz. Dopraw solą, pieprzem, miodem i sosem. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Diana Miller/Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana