Andrea Camastra - osiągnięcia i wyróżnienia w rankingach kulinarnych
Urodził się w 1980 roku we włoskim Monopoli. Swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach świata. W 2015 roku został okrzyknięty szefem kuchni przyszłości, a dwa lata później uznany przez przewodnik Gault & Millau za szefa kuchni roku. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów świata według prestiżowego francuskiego rankingu La Liste. Prowadzona przez niego restauracja pięć razy z rzędu zdobyła gwiazdkę przewodnika Michelin, a wynalazca kuchni molekularnej Hervé This uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrià z restauracji El Bulli.
Przewodnik MICHELIN w czerwcu 2023 r. przyznał NUTA Restaurant w Warszawie, której szefuje Andrea Camastra, Gwiazdkę.
- To jego pasja. Jest bardzo zaangażowany we wszystko, co robi. Współpraca z nim jest zawsze świetna - ocenia szef kuchni i przyjaciel Andrei, Beñat Alonso.
Andrea Camastra i jego miłość w Polsce
Andrea Camastra od dwunastu lat mieszka w Polsce i to właśnie tu dba o rozwój własnych umiejętności. Energię i chęci do działania czerpie z miłości. Na co dzień szczególnym uczuciem obdarza swoją wybrankę, Annę Rząsę. Partnerzy poznali się w restauracji, w której razem pracowali.
- Otwieraliśmy wspólnie nową restaurację. Andrea był szefem kuchni, a ja zwykłą kelnerką. I w tym momencie po prostu coś zaiskrzyło. Od przyjaźni powoli przerodziło się to w coś więcej i tak naprawdę połączyła nas pasja do gotowania. W Polsce znalazł coś innego niż we Włoszech, czyli przede wszystkim cztery pory roku i śnieg - mówi w reportażu Piotra Wojtasika Anna Rząsa.
O znajomości włoskiego kucharza z polskim siatkarzem Zbigniewem Bartmanem i o tym, jak Andrea wspomina swoją pierwszą pracę dowiecie się z naszego materiału wideo. Nie zdążyliście obejrzeć Dzień Dobry TVN na żywo? Wystarczy wejść na Player.pl, gdzie dostępne są wszystkie odcinki programu.
Zobacz także:
- Gwiazdki Michelin dla kucharzy i restauracji. Kto i jak je przyznaje?
- Poznaj polskiego szefa kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin. "Nie jest to łatwa droga"
- Kuchnia z gwiazdką Michelin: kamienie z jogurtu i ryba w sosie rybno-cebulowym
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN