Restauracja Bottigliera 1881 z gwiazdkę Michelin
Bottigliera 1881 to trzecia w Polsce i pierwsza w Krakowie restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin, czyli jedno z największych wyróżnień w branży gastronomicznej. Ten niebywały sukces jest w dużej mierze zasługą Przemysława Klimy, szefa kuchni i współwłaściciela mieszczącego się na urokliwym Kazimierzu lokalu.
Zanim Klima trafił do Bottigliera 1881, szkolił się w najlepszych restauracjach w Polsce i Europie. W przeszłości pracował m.in. jako zastępca Andrei Camastry i Wojciecha Modesta Amaro, którzy także zdobyli gwiazdki Michelin. Zakładając własną restaurację, Przemek i jego wspólnik chcieli stworzyć wyjątkowe miejsce dla ludzi, w którym nie zabraknie doskonałego jedzenia i pasji do "robienia fajnej gastronomii".
Wróciłem do Krakowa po 10 latach z Warszawy i innych miast Europy i po prostu zrobiliśmy coś fajnego, zdobyliśmy gwiazdkę Michelin
– powiedział Przemysław Klima.
Zapytany o to, jak udało mu się zdobyć tak prestiżowe wyróżnienie, odpowiedział:
Nie jest to łatwa droga na pewno. Jest to konsekwencja, systematyka i ciężka praca, taka u podstaw, dlatego musisz mieć fajnych ludzi, solidnych ludzi, zgrany team. Dopiero wtedy możesz myśleć, że jesteś dobry, ale nie wiem, czy na gwiazdkę, bo kryteria są różne, a nikt ich nie zna do końca
Klima zwrócił uwagę na to, że dobra restauracja nie obejdzie się bez ludzi, którzy posiadają pasję do gotowania i goszczenia innych.
Klucz do sukcesu
Potrawy serwowane w Bottigliera 1881 przyrządzane są z pasji do gastronomii. Na talerzach pojawiają się proste, acz pełne smaku potrawy składające się z dwóch, trzech, maksymalnie czterech składników.
Bardzo proste składniki, ale fajnie przygotowane i tak podane w naszym stylu
– zaznaczył szef kuchni.
Inspiracją dla restauracji było duńskie słowo "hygge" oznaczające komfort i wygodę, którego używa się do komunikowania osiągnięcia wewnętrznej równowagi, bezpieczeństwa oraz szczęścia. Tym samym Bottigliera 1881 miała być miejscem, w którym klienci będą mogli czuć się luźno i swobodnie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Polak gotuje w jednej z najmniejszych restauracji w Wielkiej Brytanii i zdobywa prestiżowe tytuły
Paco Pérez. Katalończyk zakochany w Gdańsku. W polskiej kuchni ceni kiszonki
Autor: Agata Polak