Damian Wawrzyniak - szef kuchni w Wielkiej Brytanii
Kiedy w Wielkiej Brytanii z powodu koronawirusa wszystkie restauracje były zamknięte, Polak wpadł na nowatorski pomysł.
Kiedy dostaliśmy rozporządzenie, że nie wolno nam serwować gościom przy stołach, wpadłem na pomysł, żeby robić dostawy. Taki był boom, że mieliśmy dni, kiedy rozwoziłem 270 bochenków
- wspomina Damian Wawrzyniak.
Wcześniej pracował w słynnej duńskiej restauracji Noma, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin. Jak to się stało, że znalazł się na angielskiej wsi?
Moim marzeniem było zawsze otworzenie restauracji, gdzie będę miał ogród, produkty od lokalnych producentów, farmerów, gdzie mogę zrobić wędzarnię, barbecue, grille, bo to jest takie polskie. Gotujemy polskie dania, tak, jak babcia gotowała, z troszeczkę nowoczesnym touchem. W Londynie takiego czegoś nie doświadczysz, a ludzie z Londynu 45 minut przyjeżdżają tutaj na kolację
- mówi szef kuchni.
Damian Wawrzyniak piecze polski chleb
Szef kuchni pokazał naszej reporterce, jak się piecze chleb. Udzielił też kilku ważnych wskazówek. Potrzebna jest tylko mąka, woda i sól.
Najważniejsze są produkty, czyli musicie znaleźć dobrą mąkę, bez żadnych sztucznych dodatków, nie może być wybielana - żaden naturalny produkt nie jest biały. No i oczywiście trzeba być cierpliwym. I trochę miłości
- podkreśla Damian Wawrzyniak. Jego chleba próbowała m.in. rodzina królewska, książę William i Kate Middleton.
Bardzo byli zadowoleni z tego smaku wiejskiego, że to jest prawdziwy chleb, tworzony z prawdziwej mąki, prawdziwymi rękoma. Każdy to docenia
- mówi polski szef kuchni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Niezwykła atmosfera kolacji w plenerze. Restauracja podbija serca klientów stolikiem na łonie natury
Kulisy Sławy Michela Morana. "Nikogo nie udaje"
Wojciech Modest Amaro w Zakopanem "Kultura jedzenia wraca tutaj w nowoczesnym wydaniu"
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Luiza Bebłot
Reporter: Anna Senkara