"Friluftsliv", czyli życie na świeżym powietrzu. Duńczycy, w ramach hygge, radzili nam zostawać w domach i dbać o ich przytulną atmosferę. Czego zaś możemy nauczyć się od Norwegów? Okazuje się, że ich styl życia może pomóc zwalczyć zimową nostalgię. Czy to przepis na pełnię szczęścia?
W czerwcu ukazał się prestiżowy przewodnik gastronomiczny Michelin. W tym roku na liście najlepszych restauracji znalazła się krakowska Bottigliera 1881, która tym samym oficjalnie dołączyła do grona najlepszych lokali kulinarnych na świecie. To już trzecia gwiazdka Michelin w Polsce. Anna Kalczyńska i Andrzej Sołtysik postanowili osobiście odwiedzić restaurację i porozmawiać z jej szefem kuchni, Przemkiem Klimą.
Anna Nowaki-Ibisz zaprezentowała w studiu Dzień Dobry TVN przedmioty, które pomogą Ci osiągnąć - jak mówią Duńczycy - hygge. Zobaczcie np.: okulary do światłoterapii, matę do masażu stóp, masażery, świece zapachowe etc. Te gadżety sprowokowały Marcina Prokopa i Dorotę Wellman do zabawy w studiu. Zdaniem Anny, zachowywali się trochę jak niesforne dzieci... ;-)
Dziennikarka Izabela Wojnowska i blogerka Maja Sobczak uważają, że smak i zapach nierozerwalnie łączą się z naszymi emocjami. Tezę tę postanowiły udowodnić w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowały słodkości, które sprawiły nam niezwykłą przyjemność. Na stole pojawiły się: puszyste polane miodem placuszki z gruszką na tłoczonym soku jabłkowym jak u babci, kakao na mleku migdałowym z rozgrzewającą masalą, jabłkowe zacierki z łyżką jogurtu kokosowego i podsmażonymi okruszkami bułki oraz grzanki na słodko. Palce lizać!
Moda na duńską filozofię szczęścia hygge opanowała cały świat. Potem okazało się, że własne hygge ma w zasadzie każdy naród. I Polacy nie pozostają w tym temacie w tyle. Nasza filozofia to "jakoś to będzie". Na czym polega? O tym najlepiej opowie Beata Chomątowska, współautorka książki "Jakoś to będzie. Szczęście po polsku". Do rozmowy o polskim zen zaprosiliśmy w Dzień Dobry TVN również Czesława Mozila, w którego żyłach płynie duńska krew i Rafała Madejczaka - "Ojca Redaktora" "AszDziennika".
Duńczycy umieją cieszyć się z czasu spędzanego z najbliższymi i znajdują przyjemność w wykonywaniu zwykłych, codziennych czynności. Ten sposób myślenia nazywają hygge. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz postanowiła pod okiem autorki książki o hygge Marie Tourell Soderberg zgłębić tajemnice tej filozofii. Jak hygge przenieść do miejsca pracy? Jak powinien wyglądać dom, który jest hygge?
Hygge to słowo, które określa filozofię życia czyniącą Duńczyków najszczęśliwszym narodem na świecie. Opisuje chwile szczęścia, ciepła i bliskości, jakie możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach. W Dzień Dobry TVN dyrektor duńskiego Instytutu Badań nad Szczęściem Meik Wiking wyjaśnił jakie są główne elementy tej filozofii. Co zatem wystarczy zrobić, aby osiągnąć szczęście? Dowiedzieliśmy się również, w jakim wieku ludzie są najmniej szczęśliwi.