Najmniejsza restauracja w Wielkiej Brytanii
Winkowski otworzył lokal we własnym ogródku. Najważniejsze dla niego było to, żeby mieć piec, a potem, by nauczyć się w nim gotować. Chciał próbować nowych przepisów i składników, aby rozwijać się jako kucharz, pomimo i tak już nabytego wieloletniego doświadczenia w branży.
Kuba Winkowski uwielbia lokalne produkty i to na nich głównie opiera swoją kuchnię. Potrawy, które przygotowuje, są znane na Wyspach. Do jego restauracji liczącej zaledwie 9 m kw. razem z kuchnią, przyjeżdżają goście z całej Anglii . W biznesie pomagają mu również świetne kontakty z lokalnymi dostawcami. Dzięki temu jest nie tylko smacznie, ale także świeżo.
W kameralnym wnętrzu Kuba przyjmuje cztery osoby. Przed pandemią Winkowski nie narzekał na brak rezerwacji – miał już zaplanowany okres wakacyjny. Restaurator nie martwi się jednak i nie traci nadziei – wie, że klienci do niego wrócą, gdy izolacja się skończy.
Knajpa we własnym ogródku święci sukcesy
Od otwarcia restauracji, czyli od listopada, Kuba spotkał się z wieloma pozytywnymi opiniami. Cotswolds to piękna kraina, pełna miłośników kuchni, czyli tzw. „foodie”. Mieszkają tam zresztą także znani i lubiani, jak choćby rodzina Beckhamów.
Goście, którzy spędzili ze mną kilka godzin, mówili, że nigdy wcześnie czegoś takiego nie przeżyli
- przyznał z dumą kucharz w rozmowie z Anią Senkarą.
Zobacz też:
Niewątpliwym wyróżnieniem było także zdobycie przez naszego rodaka tytułu National Chef of The Year w 2019 roku. Mamy więc nadzieję, że już niedługo izolacja się skończy, a Kuba będzie mógł powrócić do gotowania dla swoich gości w pełnym wymiarze. Na razie restaurator przyrządza potrawy z nutką polskości dla żony i syna.
Zobacz także:
- Grzegorz Hyży zniknął z Instagrama? Wokalista usunął wszystkie zdjęcia
- Dawid Podsiadło zbiera na walkę z koronawirusem i dołącza do Hot16Challenge2
- Jak zostaną zorganizowane czerwcowe matury? Minister edukacji zdradził kilka szczegółów
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Mierzejewska