Praca z najlepszymi
Bartek Cywiński pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji JAAN by Kirk Westaway w Singapurze. Lokal znajduje się na 21. miejscu najlepszych restauracji w Azji, a od 4 lat szczyci się również gwiazdką Michelin.
4 lata temu udało nam się wygrać tę gwiazdkę i byłem w ekipie, która zdobyła tę nagrodę. Sam odbierałem nagrodę z rąk prezydenta Michelin w Singapurze
– wspomniał Bartek.
Restauracja, w której pracuje znajduje się na 70 piętrze hotelu, mieszczącego się w samym centrum Singapuru. Z okien lokalu rozpościera się widok na biznesowe centrum miasta, ogrody, a przy pięknej pogodzie – Indonezję.
Mamy jeden z najpiękniejszych widoków, jeżeli chodzi o wszystkie restauracje w Azji
– stwierdził Polak.
To jest jeden z przełomowych momentów mojej kariery i spełnienie marzeń. Od 4 lat jestem zastępcą szefa kuchni w tej restauracji. 90 proc. dań, które wychodzą z kuchni zawsze przechodzi moją krytyczną ocenę
– wyznał.
Początki kariery
Mimo że obecnie świetnie radzi sobie w Azji, kariera Bartka zaczęła się w Europie. Swoją dziewczynę Natalię Jarecką poznał w Irlandii, w czasach, gdy oboje pracowali w jednej z dublińskich restauracji. Natalia była wówczas jego przełożoną.
Bartek był zawsze pracowity, zwracał uwagę na szczegóły i już właściwie wtedy wiedział, że to jest dopiero jego początek i na pewno jeszcze wiele osiągnie
– opowiedziała Natalia.
Bartek jest bardzo towarzyski i uwielbia rozśmieszać całą załogą. Wiadomo, restauracja to takie miejsce dosyć stresujące. Podczas serwisu zawsze był tą osobą, która lubiła rozluźniać atmosferę
– dodała.
Po tym, jak Bartek przeprowadził się do Londynu, zaczął praktyki m.in. w jednej z restauracji należących do Gordona Ramsaya oraz w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Anglii. Jak sam przyznaje, praca w stolicy Wielkiej Brytanii otworzyła mu oczy na świat wielkiej gastronomii.
Po pół roku pracy przyszedł moment, w którym mój szef podszedł do mnie, uścisnął mi rękę i powiedział, że wykonałem dobrą robotę
– powiedział Bartek.
W wieku 25 lat przydzielono mu 5-osobową sekcję w najlepszej restauracji w Anglii.
Przeprowadzka do Azji
Po wakacjach spędzonych w Hongkongu uznał, że to jest właśnie miejsce, w którym chciałby pracować. W przeciągu miesiąca otrzymał kilka interesujących oferty zawodowych. Najpierw pracował w Hongkongu, potem Singapurze i Bangkoku. Obecnie znów jest w Singapurze, gdzie mieszka od roku.
Izolacja w Singapurze
Z powodu pandemii, Bartek i jego współpracownicy mają obowiązek mycia rąk co godzinę. Dodatkowo, dwa razy dziennie muszą mieć sprawdzaną temperaturę.
Hotel, w który mieści się restauracja JAAN jest jednym z największych dostawców posiłków dla pracowników służby zdrowia walczących z koronawirusem.
Obsługujemy dwa szpitale, co jest naprawdę fajne i bardzo mi się podoba, że gotujemy tu jedzenie za darmo dla obsługi szpitali. To jest prawie 2 tysiące posiłków dziennie
– przyznał Cywiński.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
„Wielkie gotowanie w TVN”. Ewa Drzyzga: "To idealny moment, żeby się uczyć od mistrzów"
Nowa osobowość Internetu - Robert Makłowicz otworzył kanał na YouTube i swoją spiżarnię
Autor: Agata Polak