Saltimbocca alla romana, czyli kotlety cielęce po włosku Hanny Lis

Najlepsze smaki Hanny Lis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Hanna Lis w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swoje najlepsze smaki, a w nich przepis na saltimbocca alla romana, czyli kotlety cielęce po włosku. Jak je przygotować? Poznaj przepis krok po kroku.

Saltimbocca alla romana, czyli kotlety cielęce - przepis

Składniki:

  • 8 plasterków cielęciny lub z piersi z kurczaka (około 500-600 g),
    • 4 duże lub 8 małych plastrów szynki parmeńskiej lub prosciutto crudo,
      • listki świeżej szałwii,
        • 1-2 łyżki masła klarowanego,
          • łyżka masła,
            • 1/2 szklanki wytrawnego wina,
              • mąka - quanto basta, czyli ile trzeba, żeby delikatnie pokryła mięsiwo,
                • sól, pieprz do smaku.

                  Jak przygotować włoskie kotlety cielęce?

                  Ułóż plasterki cielęciny lub z piersi z kurczaka na dużym arkuszu papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozbij młotkiem, aż eskalopki będą niemal przezroczyste. Zdejmij arkusz, posól (delikatnie, szynka już jest słona) i dopraw pieprzem mięso. Na każdym plasterku mięsa ułóż najpierw 1 (lub kilka) listków szałwii i przykryj je plastrami szynki parmeńskiej.

                  Przykryj ponownie eskalopki arkuszem do pieczenia i ręką porządnie "wgnieć" szałwię i szynkę w mięso. Wysyp trochę mąki na talerz, zanurz każdy plasterek mięsa w mące z obu stron, odsyp nadmiar lekko, uderzając mięso. Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj eskalopki stroną z szynką do dołu na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut, aż będą złociste, przerzuć na drugą stronę, smaż przez kolejne 3-4 minuty.

                  Zdejmij eskalopki z patelni, dodaj do patelni 1 łyżkę masła, kilka dodatkowych listków szałwii oraz wino. Podsmażaj aż sos zgęstnieje, umieść z powrotem na patelni eskalopki. Podawaj z prosta sałatą z oliwą extra vergine i sokiem z cytryny/octem z czerwonego wina.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło: Hanna Lis

                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana