Wyjątkowa kuchnia Wilna. Marcin Sawicki zachwycił się nie tylko cepelinami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Litewskie “Niebo w gębie”
Litewskie “Niebo w gębie”
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Konno przez świat
Konno przez świat
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Połączył podróże z treningami
Połączył podróże z treningami
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Rowerem przez Afrykę
Rowerem przez Afrykę
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Od 7 lat na piechotę przez świat
Od 7 lat na piechotę przez świat
Wilno to nie tylko pełna historii i kulturowego bogactwa stolica Litwy, ale także prawdziwy raj dla podniebienia. Właśnie w tym mieście spotykają się różnorodne kuchnie, od wykwintnych dań, przez nietypowe słodkości, aż po tradycyjne przysmaki. Reporter Dzień Dobry TVN, Marcin Sawicki sprawdził, co można zjeść w tym mieście.
Niezwykłe smaki Wilna

Marcin Sawicki swoją podróż po stolicy Litwy rozpoczął od porannej kawy, do której idealnie pasuje wileński przysmak - grietinėtis.

- Robi się je z kwaśnej śmietany, zatapianej w cieście. Najpierw wąchamy, zobacz, ile ma nadzienia. To jakościowe danie. Możesz to jeść na śniadanie, obiad, po szkole, ćwiczeniach, kiedy tylko chcesz - powiedziała przewodniczka kulinarna, Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė.

- Będąc tu, nie możesz nie spróbować skilandisu, To najlepsza i najsłynniejsza wędlina wyrabiana ręcznie, jest robiona z jelita wieprzowego - dodała.

Nasza przewodniczka pokazała prawdziwego "białego kruka", czyli przysmak, który można spróbować tylko na Litwie - ser jabłkowy - Jakie to jest dobre! - zachwycił się Marcin Sawicki.

Jak przygotować słynne cepeliny?

- Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie bierzemy tarkę i tarkujemy na masę. Dodajemy cebulę, sól i zaczynamy szykować farsz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz, następnie formujemy kulkę. Później szykujemy skwarki. Gotujemy, smażymy i gotowe - nauczyła naszego reportera litewska kucharka. - Takie cepeliny kosztują 7,90 euro za dwie sztuki - dodała.

Skąd wzięła się na Litwie miłość do ziemniaków? Zobacz wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl.Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Reporter: Michał Malinowski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana