Marcin Sawicki swoją podróż po stolicy Litwy rozpoczął od porannej kawy, do której idealnie pasuje wileński przysmak - grietinėtis.
- Robi się je z kwaśnej śmietany, zatapianej w cieście. Najpierw wąchamy, zobacz, ile ma nadzienia. To jakościowe danie. Możesz to jeść na śniadanie, obiad, po szkole, ćwiczeniach, kiedy tylko chcesz - powiedziała przewodniczka kulinarna, Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė.
- Będąc tu, nie możesz nie spróbować skilandisu, To najlepsza i najsłynniejsza wędlina wyrabiana ręcznie, jest robiona z jelita wieprzowego - dodała.
Nasza przewodniczka pokazała prawdziwego "białego kruka", czyli przysmak, który można spróbować tylko na Litwie - ser jabłkowy - Jakie to jest dobre! - zachwycił się Marcin Sawicki.
Jak przygotować słynne cepeliny?
- Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie bierzemy tarkę i tarkujemy na masę. Dodajemy cebulę, sól i zaczynamy szykować farsz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz, następnie formujemy kulkę. Później szykujemy skwarki. Gotujemy, smażymy i gotowe - nauczyła naszego reportera litewska kucharka. - Takie cepeliny kosztują 7,90 euro za dwie sztuki - dodała.
Skąd wzięła się na Litwie miłość do ziemniaków? Zobacz wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl.Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- O czym należy pamiętać podczas urlopu za granicą? "Robimy podstawowy błąd"
- Idealny "city break", czyli jak bezpiecznie i tanio spędzić wakacje w Paryżu. "Trzeba przestrzegać kilku reguł"
- Świat stoi otworem, czyli dokąd pojedziemy bez paszportu? "Mnóstwo Polaków tam lata"
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Michał Malinowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN