Desery na upały: brzoskwiniowe tiramisu - przepis Piotra Kucharskiego

Brzoskwiniowe tiramisu
Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
W upalne dni nic tak słodko nie orzeźwia, jak lekki, chłodzący deser. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje słodkości, które doskonale sprawdzą się w walce z wysokimi temperaturami. Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Brzoskwiniowe tiramisu - przepis

  • 500 ml soku jabłkowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 op. podłużnych biszkoptów

Krem

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%
  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • 100 g malin do dekoracji

Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu?

  1. Sos jabłkowy gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać do niego sok i skórkę z cytryny.
  2. Żółtka ubić z cukrem, a następnie wmieszać w mascarpone.
  3. W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z mascarpone.
  4. Pięć brzoskwiń pokroić w kostkę.
  5. Biszkopty moczyć w soku jabłkowym i ułożyć warstwę w formie, na nich ułożyć owoce, a następnie porcję kremu.
  6. Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem, który ozdobić pokrojonymi w ósemki brzoskwiniami i malinami. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny przed podaniem.

TIP: Zamiast brzoskwiń możemy też użyć mango lub dojrzałych moreli. Całość jeszcze lepiej smakuje, jeśli posypiemy to podprażonymi solonymi pistacjami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości