Desery na upały: brzoskwiniowe tiramisu - przepis Piotra Kucharskiego

Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
W upalne dni nic tak słodko nie orzeźwia, jak lekki, chłodzący deser. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje słodkości, które doskonale sprawdzą się w walce z wysokimi temperaturami. Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Brzoskwiniowe tiramisu - przepis

  • 500 ml soku jabłkowego
    • sok i skórka z 1 cytryny
      • 1 op. podłużnych biszkoptów

        Krem

        • 4 żółtka
          • 100 g cukru
            • 500 g serka mascarpone
              • 200 ml śmietany 36%
                • 6 dojrzałych brzoskwiń
                  • 100 g malin do dekoracji

                    Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu?

                    1. Sos jabłkowy gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać do niego sok i skórkę z cytryny.
                      1. Żółtka ubić z cukrem, a następnie wmieszać w mascarpone.
                        1. W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z mascarpone.
                          1. Pięć brzoskwiń pokroić w kostkę.
                            1. Biszkopty moczyć w soku jabłkowym i ułożyć warstwę w formie, na nich ułożyć owoce, a następnie porcję kremu.
                              1. Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem, który ozdobić pokrojonymi w ósemki brzoskwiniami i malinami. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny przed podaniem.

                                TIP: Zamiast brzoskwiń możemy też użyć mango lub dojrzałych moreli. Całość jeszcze lepiej smakuje, jeśli posypiemy to podprażonymi solonymi pistacjami.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Piotr Kucharski

                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana