Brzoskwiniowe tiramisu - przepis
- 500 ml soku jabłkowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 op. podłużnych biszkoptów
Krem
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 6 dojrzałych brzoskwiń
- 100 g malin do dekoracji
Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu?
- Sos jabłkowy gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać do niego sok i skórkę z cytryny.
- Żółtka ubić z cukrem, a następnie wmieszać w mascarpone.
- W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z mascarpone.
- Pięć brzoskwiń pokroić w kostkę.
- Biszkopty moczyć w soku jabłkowym i ułożyć warstwę w formie, na nich ułożyć owoce, a następnie porcję kremu.
- Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem, który ozdobić pokrojonymi w ósemki brzoskwiniami i malinami. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny przed podaniem.
TIP: Zamiast brzoskwiń możemy też użyć mango lub dojrzałych moreli. Całość jeszcze lepiej smakuje, jeśli posypiemy to podprażonymi solonymi pistacjami.
Zobacz także:
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak przygotować domowe lody? Oto prosty przepis zwyciężczyni "MasterChefa"
- Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: