Brownie czekoladowe z rabarbarem i imbirem - przepis
Składniki:
- 0,5 kg rabarbaru,
- 200 g cukru pudru,
- 100 g świeżego imbiru,
- 185 g masła,
- 185 g ciemnej czekolady,
- 3 jajka ,
- łyżka wanilii,
- 275 g brązowego cukru,
- 50 g kakao,
- 130 g mąki pszennej,
- 50 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania
Rabarbar obierz i potnij w diament, wrzuć do miski, dodając do niej cukier puder i posiekany świeży imbir. Miskę owiń folią i schowaj na 30 minut w ciepłe miejsce, aby owoc zmiękł. Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem z pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao, mleczną czekoladę i wcześniej przygotowany rabarbar z imbirem. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw, aby ostygło.
Zobacz także:
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski