Najdroższe warzywo świata w Polsce rośnie na dziko. Jak smakuje i jakie ma właściwości?

Pędy chmielu - najdroższe warzywo świata w Polsce rośnie na dziko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przyprawy i zioła, które wzmocnią odporność
Przyprawy i zioła, które wzmocnią odporność
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W grupie warzyw o najwyższych na świecie cenach znajduje się roślina, którą można znaleźć w wielu miejscach w Polsce. Mowa o pędach chmielu, które wprawne oko dostrzeże podczas spaceru. Co powoduje, że są tak drogie? Jak smakują i jakie mają właściwości?

Pędy chmielu najdroższym warzywem

Chmiel, z którego produkuje się przede wszystkim piwo, uprawiany jest głównie w celu zbierania szyszek. Coraz częściej jednak wykorzystywane są również jego młode pędy. Mieszkańcy m.in. Francji, Holandii czy Belgii uznają pędy chmielu za wyjątkowy, cenny przysmak. Przyrządzane są w postaci cienkich, długich łodyżek - zarówno białych, jak i zielonych. Kilogram tych pierwszych potrafi kosztować nawet tysiąc euro. Jedną z przyczyn tak wysokich cen jest m.in. konieczność skomplikowanej obróbki.

Sezon na nie rozpoczyna się pod koniec marca i trwa zwykle przez cały kwiecień. Uprawiane są na plantacjach, ale rosną również dziko w wilgotnych lasach, a w Polsce dodatkowo w wielu innych miejscach: w pobliżu rzek, obrasta murki, słupy, drzewa i inne rośliny.

Pędy chmielu - jak smakują i jakie mają właściwości?

Młody chmiel w postaci pędów smakiem przypomina połączenie szparagów i karczochów. Z tego względu często nazywane są właśnie dzikimi szparagami. Dobrze przyrządzone są delikatne w smaku i chrupiące. Jeśli natomiast chodzi o właściwości, pobudzają apetyt, a jednocześnie działają uspokajająco i nasennie, zwłaszcza w postaci naparu i dodatku do relaksujących kąpieli. Wykazują również działanie antybakteryjne. Ponadto chmiel jest składnikiem wielu kosmetyków, zwłaszcza kremów przeciwzmarszczkowych i szamponów, które przyspieszają wzrost włosów.

Jak zbierać pędy chmielu?

Najintensywniejsze w smaku są młode pędy białego koloru. Nie oznacza to jednak, że tym zielonym czegoś brakuje, również są pyszne, ale nieco delikatniejsze. Jeżeli jednak chmielowe pędy przybrały brązowy kolor, znaczy to, że są już zbyt stare, twarde i nie nadają się już do jedzenia. Co do samego zbierania, należy łamać (nie ścinać) gałązki na wysokości około 15 cm.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: noizz.pl/beszamel.pl

Źródło zdjęcia głównego: saraTM/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości