Wytwarzane z gravioli specyfiki dostępne są na całym świecie. W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością można dostać tabletki, proszek, czy sok z gravioli. Jednak ich dawkowanie powinno być przemyślane, ponieważ nieodpowiednie stosowanie suplementów z gravioli może wywoływać skutki uboczne.
Co to jest graviola?
Graviola (łac. Annona muricata), czyli flaszowiec miękkociernisty, to tzw. wiecznie zielone drzewo, które rośnie w klimacie tropikalnym m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. Osiąga 5 - 6 m wysokości, posiada liście w kształcie serca i charakterystyczne kolczaste owoce, które pokrywa zielona skórka. Miąższ owocu jest biały, osadzone są w nim czarne nasiona, ma słodkawo-kwaśny smak. Można spożywać go na surowo, służy jako dodatek do napojów i lodów oraz sprawdza się jako składnik sałatek owocowych.
Zioła - naturalne metody leczenia
Suszone owoce można dodawać do owsianki lub tradycyjnych płatków zbożowych. Niektórzy podkreślają zastosowanie gravioli jako surowca leczniczego - może być panaceum na wiele dolegliwości.
Właściwości gravioli – w czym tkwi ich tajemnica?
Korze gravioli, żywicy z tego drzewa, liściom, korzeniom, nasionom i owocom przypisywane są właściwości lecznicze. Jednak każda z wymienionych części drzewa ma trochę inny skład i tym samym wykazuje inne działanie. Owoce flaszowca obfitują w cukry proste, błonnik, witaminę B1 i B2, witaminę C oraz składniki mineralne (takie jak wapń, cynk, potas, magnez i fosfor). Z kolei kora, łodyga i liście posiadają w składzie antyoksydanty, które usuwają wolne rodniki. Wyciąg z liści zawiera również związki aktywne – flawonoidy, glikozydy nasercowe, alkaloidy i kwasy fenolowe.
Graviola – właściwości antynowotworowe
Wśród składników gravioli na szczególną uwagę zasługują acetogeniny annonaceowe, które działają antynowotworowo. Wykazano, że związki te są inhibitorami zachodzących w błonach komórek rakowych procesów enzymatycznych. Naukowcy zaobserwowali, że acetogeniny hamują wzrost komórek rakowych w przypadku 12 typów nowotworów (w tym nowotworu trzustki, płuc, prostaty, piersi, chłoniaka). Oszacowano, że są one aż 10 tys. razy silniejsze niż tradycyjna chemioterapia. Przy okazji nie mają negatywnego wpływu na zdrowe tkanki i zabijają komórki, które zdążyły uodpornić się na wiele leków.
Zastosowanie gravioli w leczeniu cukrzycy
Niemal na całym świecie prowadzone są intensywne badania, których celem jest sprawdzenie, w jaki sposób graviola pomaga diabetykom. Doświadczenie przeprowadzone na szczurach potwierdziło, że podawany zwierzętom ekstrakt z liści gravioli obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki trzustki, które produkują insulinę.
Pozostałe właściwości gravioli
Graviola posiada właściwości pomagające wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Flaszowiec działa też antybakteryjne, przeciwpasożytniczo i owadobójczo. Odwary z nasion wykorzystywane są w leczeniu wszawicy. Wyniki badań naukowych dowodzą, że graviola działa zabójczo na wiele chorobotwórczych drobnoustrojów, w tym wirus opryszczki HSV-1.Graviola leczy również malarię i rozluźnia mięśnie. Owoce gravioli działają przeciwbólowo i zalecane są osobom zmagającym się z biegunkami. Tymczasem kora, korzenie i liście gravioli mają właściwości przeciwdrgawkowe, uspokajające i obniżają ciśnienie.
Dawkowanie gravioli
Graviolę stosuje się jako suplement diety w postaci tabletek. Dawkowanie ich zależy od składu danego produktu. Tego rodzaju specyfiki są adresowane wyłącznie do osób dorosłych, nie można też traktować ich jako substytut terapii antynowotworowej. Do nabycia jest również proszek z gravioli, dawkowanie flaszowca w takiej formie to 5-10 gram 1-2 razy dziennie. Proszek rozpuszcza się w szklance wody lub innego napoju i wypija pół godziny przed posiłkiem. W aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością znaleźć można też sok z gravioli , który należy pić 2 - 3 razy dziennie w ilości 30 do 100 ml (również 30 min przed posiłkiem).
Graviola – przeciwwskazania i skutki uboczne
Zastosowanie gravioli jest wszechstronne i do tego niemal całkowicie bezpieczne, jednak w przypadku niektórych osób roślina ta może okazać się szkodliwa. Zrezygnować z niej powinny osoby zażywające leki na nadciśnienie lub borykające się z niskim ciśnieniem krwi. Graviola odradzana jest kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom z chorobami wątroby czy nerek. Powinni unikać jej chorzy na Parkinsona i na cukrzycę.
Graviola wywołuje skutki uboczne, gdy jest przyjmowana niezgodnie z zaleceniami, w przypadku przedawkowania może wywoływać bóle głowy, mdłości, wymioty i biegunkę.
Zobacz także:
- Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia
- Co dzieje się z sercem, gdy pijesz alkohol? Naukowcy obalają popularny mit
- Jadalne kwiaty forsycji - właściwości zdrowotne. Przepis na napar
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Olga Burymska/Getty Images