Te żółte kwiaty mają prozdrowotne właściwości. Poznaj jadalne kwiaty forsycji

Kwiaty forsycji
Jadalne kwiaty forsycji - właściwości zdrowotne. Co można z nich zrobić?
Źródło: SchmitzOlaf/Getty Images
Wiosną, kiedy rośliny budzą się do życia, rozpoczyna się sezon na ich zbieranie. Mało kto wie, że kwiaty forsycji są jadalne, a do tego niezwykle zdrowe. Mogą wspomagać leczenie alergii. Jakie właściwości zdrowotne mają? Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów forsycji. 

Kwiaty forsycji - zdrowotne właściwości

W kwiatach forsycji znajdują się flawonoidy, lignany i saponiny. Najważniejszym składnikiem jest rutyna, będąca flawonoidem. Ma ona działanie przeciwutleniające i wzmacniające naczynia krwionośne, wspomaga także działanie witaminy C. Kolejnym ważnym składnikiem, który znajduje się w kwiatach forsycji są kwercetyny, wspomagające działanie przeciwalergiczne poprzez spowalnianie wydzielania histaminy oraz wykazują działanie przeciwzapalne. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Napar z forsycji ma zatem działanie pomagające w leczeniu alergii i łagodzeniu stanów zapalnych. Wspomaga działanie układu pokarmowego. Zewnętrznie warto stosować go na zmiany skórne. Może być również wykorzystywany przy częstych problemach z pajączkami, ponieważ uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. 

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty forsycji?

Forsycja zanim wypuści liście, wpuszcza kwiaty. Oznacza to, że rozpoczyna kwitnienie bardzo wcześnie, kiedy tylko robi się ciepło. Przy dobrej pogodzie nawet na początku marca. Najlepiej zbierać kwiaty już lekko rozwinięte i nie zrywać wszystkich z krzewu. Zazwyczaj termin zbiorów wypada w kwietniu i maju. Wybierając krzewy do zbioru powinno się kierować odległością od miast i zanieczyszczeń - im dalej, tym lepiej. 

Po zebraniu kwiatów można je spożywać na świeżo lub ususzyć w temperaturze pokojowej i w chłodnym miejscu. 

Napar z kwiatów forsycji - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kwiaty forsycji - 15 g,
    • spirytus - 5 g,
      • woda - 250 ml,
        • miód - opcjonalnie, do smaku.

          Sposób przygotowania:

          1. Kwiaty forsycji zalać spirytusem (rutyna rozpuszcza się w spirytusie), zostawić na 15 minut do zmacerowania kwiatów.
            1. Następnie zalać gwiaty wrzącą wodą i gotować przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić napar na kolejne 30 minut.
              1. Po tym czasie odsedzić kwiaty, posłodzić miodem do smaku.
                1. Napar pić w ciągu dnia niewielkimi porcjami.

                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło zdjęcia głównego: SchmitzOlaf/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości