Patrycja i Andrzej Sołtysikowie przejęli kuchnię Dzień Dobry TVN

Kuchnia pełna wspomnień Sołtysików
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Sołtysik wraz z żoną Patrycją przygotowali swoje domowe przysmaki. Zrobili również tiramisu klasyczne i wiosenne z przepisu widzki. Sprawdź ich przepisy na sałatkę Panzanella i zupę pieczarkową i przepis na dwie wersje tiramisu.

Sałatka Panzanella

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu,
    • 600 g pieczarek,
      • 60 g masła,
        • 4 liście laurowe,
          • 10 ziarenek ziela angielskiego,
            • 10 g podgrzybków suszonych,
              • sól i pieprz,
                • łyżeczka czosnku granulowanego,
                  • 0, 5 łyżeczki majeranku,
                    • 0,5 łyżeczki białej gorczycy,
                      • pęczek pietruszki,
                        • 200 ml śmietany 18%,
                          • makaron, np. muszelki.

                            Sposób przygotowania:

                            Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. 400 g pieczarek mielimy blenderem. Na patelni rozpuszczamy 40 g masła i dodajemy zmielone pieczarki. Podgrzewamy, mieszając przez około 5 minut, a następnie zawartość patelni przelewamy do bulionu. Pozostałe 200 g pieczarek kroimy w małe kawałki (ja kroję na ćwiartki). Na patelni rozpuszczamy ponownie masło (tym razem mniej, bo 20 g) i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut i następnie dodajemy do garnka z bulionem i resztę pieczarek.

                            Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i gorczycą. Siekamy 2/3 pęczku pietruszki i dodajemy do zupy. Dorzucamy 10 g podgrzybków suszonych i na średnim ogniu gotujemy zupę przez około 60 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę – mieszamy (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. 

                            Zupa pieczarkowa

                            Składniki:

                            • 100 g chleba pokrojonego w kromki,
                              • 350 g pomidorów,
                                • 120 g ogórka zielonego,
                                  • 70 g ciecierzycy z puszki,
                                    • 40 g czerwonej cebuli,
                                      • 10 g listków świeżej bazylii,
                                        • 2 łyżki oliwy,
                                          • 0,5 łyżki octu balsamicznego,
                                            • 1,5 łyżki parmezanu,
                                              • sól i pieprz.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Chleb opiec w tosterze lub na patelni, tak aby był lekko chrupiący. Następnie pokroić każdą kromkę na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w cienkie piórka, ogórka pokroić w plasterki i każdy plasterek przeciąć na pół. Pomidory pokroić w większą kosteczkę. Liście bazylii posiekać lub za pomocą dłoni podzielić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć oliwę, ocet balsamiczny, poł łyżeczki parmezanu oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać z dresingiem. Ułożyć w naczyniu lub głębokim talerzu i całość obsypać łyżką parmezanu.   

                                                Tiramisu klasyczne i wiosenne - przepis krok po kroku

                                                Tiramisu w pucharkach
                                                Tiramisu w pucharkach
                                                Tiramisu w pucharkach
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Z przepisu nadesłanego przez widzkę wyjdą 4 pucharki tiramisu w wersji klasycznej i 4 w wersji wiosennej - truskawkowej. 

                                                Składniki na 8 pucharków:

                                                • opakowanie biszkoptów savoiardi,
                                                  • 2 łyżki kakao,
                                                    • 8 łyżek espresso lungo,
                                                      • 8 łyżek amaretto,
                                                        • 250 g truskawek.

                                                          Składniki na krem:

                                                          • 500 g śmietanki kremówki,
                                                            • 500 g serka mascarpone,
                                                              • 150 g cukru,
                                                                • 100 g żółtek (ok. 6-8 sztuk).

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Zaparzyć espresso i połączyć z amaretto- odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć razem z cukrem na wysokich obrotach do powstania gęstego kremu. W tym czasie w drugiej misce łączymy mascarpone ze śmietaną i ubijamy krótko. Łączymy z kremem ze sobą na niskich obrotach. Savoiardi kroimy na kawałki i moczymy delikatnie w kawie.

                                                                  Układamy w pucharku warstwami:

                                                                  1. savoiardi,
                                                                    1. krem,
                                                                      1. truskawki,
                                                                        1. łyżka kremu,
                                                                          1. savoiardi.

                                                                            Na górze posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy truskawą świeżą oraz miętą. Wkładamy na godzinę do lodówki - potem można podawać!

                                                                            Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło: Andrzej i i Patrycja Sołtysik

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana