Patrycja i Andrzej Sołtysikowie przejęli kuchnię Dzień Dobry TVN

Patrycja i Andrzej Sołtysikowie
Kuchnia pełna wspomnień Sołtysików
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Sołtysik wraz z żoną Patrycją przygotowali swoje domowe przysmaki. Zrobili również tiramisu klasyczne i wiosenne z przepisu widzki. Sprawdź ich przepisy na sałatkę Panzanella i zupę pieczarkową i przepis na dwie wersje tiramisu.

Sałatka Panzanella

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu,
  • 600 g pieczarek,
  • 60 g masła,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 g podgrzybków suszonych,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 0, 5 łyżeczki majeranku,
  • 0,5 łyżeczki białej gorczycy,
  • pęczek pietruszki,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • makaron, np. muszelki.

Sposób przygotowania:

Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. 400 g pieczarek mielimy blenderem. Na patelni rozpuszczamy 40 g masła i dodajemy zmielone pieczarki. Podgrzewamy, mieszając przez około 5 minut, a następnie zawartość patelni przelewamy do bulionu. Pozostałe 200 g pieczarek kroimy w małe kawałki (ja kroję na ćwiartki). Na patelni rozpuszczamy ponownie masło (tym razem mniej, bo 20 g) i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut i następnie dodajemy do garnka z bulionem i resztę pieczarek.

Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i gorczycą. Siekamy 2/3 pęczku pietruszki i dodajemy do zupy. Dorzucamy 10 g podgrzybków suszonych i na średnim ogniu gotujemy zupę przez około 60 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę – mieszamy (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. 

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 100 g chleba pokrojonego w kromki,
  • 350 g pomidorów,
  • 120 g ogórka zielonego,
  • 70 g ciecierzycy z puszki,
  • 40 g czerwonej cebuli,
  • 10 g listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1,5 łyżki parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Chleb opiec w tosterze lub na patelni, tak aby był lekko chrupiący. Następnie pokroić każdą kromkę na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w cienkie piórka, ogórka pokroić w plasterki i każdy plasterek przeciąć na pół. Pomidory pokroić w większą kosteczkę. Liście bazylii posiekać lub za pomocą dłoni podzielić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć oliwę, ocet balsamiczny, poł łyżeczki parmezanu oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać z dresingiem. Ułożyć w naczyniu lub głębokim talerzu i całość obsypać łyżką parmezanu.   

Tiramisu klasyczne i wiosenne - przepis krok po kroku

Tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Z przepisu nadesłanego przez widzkę wyjdą 4 pucharki tiramisu w wersji klasycznej i 4 w wersji wiosennej - truskawkowej. 

Składniki na 8 pucharków:

  • opakowanie biszkoptów savoiardi,
  • 2 łyżki kakao,
  • 8 łyżek espresso lungo,
  • 8 łyżek amaretto,
  • 250 g truskawek.

Składniki na krem:

  • 500 g śmietanki kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru,
  • 100 g żółtek (ok. 6-8 sztuk).

Sposób przygotowania:

Zaparzyć espresso i połączyć z amaretto- odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć razem z cukrem na wysokich obrotach do powstania gęstego kremu. W tym czasie w drugiej misce łączymy mascarpone ze śmietaną i ubijamy krótko. Łączymy z kremem ze sobą na niskich obrotach. Savoiardi kroimy na kawałki i moczymy delikatnie w kawie.

Układamy w pucharku warstwami:

  1. savoiardi,
  2. krem,
  3. truskawki,
  4. łyżka kremu,
  5. savoiardi.

Na górze posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy truskawą świeżą oraz miętą. Wkładamy na godzinę do lodówki - potem można podawać!

Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości