Sałatka Panzanella
Składniki:
- 2,5 litra bulionu,
- 600 g pieczarek,
- 60 g masła,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 g podgrzybków suszonych,
- sól i pieprz,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 0, 5 łyżeczki majeranku,
- 0,5 łyżeczki białej gorczycy,
- pęczek pietruszki,
- 200 ml śmietany 18%,
- makaron, np. muszelki.
Sposób przygotowania:
Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. 400 g pieczarek mielimy blenderem. Na patelni rozpuszczamy 40 g masła i dodajemy zmielone pieczarki. Podgrzewamy, mieszając przez około 5 minut, a następnie zawartość patelni przelewamy do bulionu. Pozostałe 200 g pieczarek kroimy w małe kawałki (ja kroję na ćwiartki). Na patelni rozpuszczamy ponownie masło (tym razem mniej, bo 20 g) i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut i następnie dodajemy do garnka z bulionem i resztę pieczarek.
Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i gorczycą. Siekamy 2/3 pęczku pietruszki i dodajemy do zupy. Dorzucamy 10 g podgrzybków suszonych i na średnim ogniu gotujemy zupę przez około 60 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę – mieszamy (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką.
Zupa pieczarkowa
Składniki:
- 100 g chleba pokrojonego w kromki,
- 350 g pomidorów,
- 120 g ogórka zielonego,
- 70 g ciecierzycy z puszki,
- 40 g czerwonej cebuli,
- 10 g listków świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- 0,5 łyżki octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Chleb opiec w tosterze lub na patelni, tak aby był lekko chrupiący. Następnie pokroić każdą kromkę na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w cienkie piórka, ogórka pokroić w plasterki i każdy plasterek przeciąć na pół. Pomidory pokroić w większą kosteczkę. Liście bazylii posiekać lub za pomocą dłoni podzielić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć oliwę, ocet balsamiczny, poł łyżeczki parmezanu oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać z dresingiem. Ułożyć w naczyniu lub głębokim talerzu i całość obsypać łyżką parmezanu.
Tiramisu klasyczne i wiosenne - przepis krok po kroku
Z przepisu nadesłanego przez widzkę wyjdą 4 pucharki tiramisu w wersji klasycznej i 4 w wersji wiosennej - truskawkowej.
Składniki na 8 pucharków:
- opakowanie biszkoptów savoiardi,
- 2 łyżki kakao,
- 8 łyżek espresso lungo,
- 8 łyżek amaretto,
- 250 g truskawek.
Składniki na krem:
- 500 g śmietanki kremówki,
- 500 g serka mascarpone,
- 150 g cukru,
- 100 g żółtek (ok. 6-8 sztuk).
Sposób przygotowania:
Zaparzyć espresso i połączyć z amaretto- odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć razem z cukrem na wysokich obrotach do powstania gęstego kremu. W tym czasie w drugiej misce łączymy mascarpone ze śmietaną i ubijamy krótko. Łączymy z kremem ze sobą na niskich obrotach. Savoiardi kroimy na kawałki i moczymy delikatnie w kawie.
Układamy w pucharku warstwami:
- savoiardi,
- krem,
- truskawki,
- łyżka kremu,
- savoiardi.
Na górze posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy truskawą świeżą oraz miętą. Wkładamy na godzinę do lodówki - potem można podawać!
Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:
- Pasta sardynkowa z przepisu Patrycji i Andrzeja Sołtysików
- Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem, czyli ziemniaczki babci Irenki
Zobacz także:
- Włoska kuchnia na wegańsko, czyli panzanella z przepisu Alicji Rokickiej
- Zupa pieczarkowa z makaronem, z ziemniakami, a może z serkiem topionym? Najlepszy przepis na pyszną zupę pieczarkową
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej i i Patrycja Sołtysik
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN