Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy

Smaki Italii na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała dania, których nie powstydzi się żadna włoska rodzina. Więcej przepisów na pyszne potrawy rodem ze słonecznej Italii można znaleźć w książce "Czas na Włochy".

Tiramisu

Składniki:

  • 700 ml kawy
    • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
        • 500 g mascarpone
          • 200 g śmietany 36%
            • 200 g savoiardi
              • 3 łyżki gorzkiego kakao

                Jak przygotować tiramisu?

                1. Przegotuj kawę i wstaw do lodówki do ostygnięcia. W międzyczasie do miski dodaj żółtka i cukier, ubijaj je do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj mascarpone mieszając szpatułką.
                  1. Śmietanę ubij trzepaczką lub mikserem. Dodaj 2 łyżki do mieszanki mascarpone i mieszaj szpatułką aż składniki się połączą. Następnie dodaj resztę śmietanki, mieszając bardzo delikatnie.
                    1. Na dnie formy rozprowadź bardzo cienką warstwę kremu. Zanurzaj savoiardi w zimnej kawie, jeden po drugim. Ułoż 1 warstwę biszkoptów i przykryj połowa kremu. Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je resztą kremu.
                      1. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp przesianym kakao.
                        Tiramisu
                        Tiramisu
                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                        Panzanella, czyli tradycyjna toskańska sałatka

                        Składniki:

                        • 600 g czerstwego chleba
                          • biały ocet winny
                            • 20 pomidorków cherry
                              • 1 ogórek
                                • 1 duża czerwona cebula
                                  • 250 g miksu sałat
                                    • sól, pieprz
                                      • oliwa z oliwek extra vergine
                                        • 4 burraty
                                          • liście bazylii

                                            Jak przygotować panzanellę?

                                            1. Chleb pokrój w kawałki. Zwilż go wodą wymieszaną z taką ilością octu, jaką lubisz. Odstaw na 15 minut.
                                              1. Przekrój pomidory na pół, obranego ogórka pokrój w półplasterki, cebulę pokrój w cienkie plastry, a sałatę umyj.
                                                1. W misce wymieszaj chleb i warzywa, dodaj sól, pieprz i oliwę.
                                                  1. Ułóż sałatkę na talerzach. Na każdym ułóż rozciętą burratę, udekoruj liśćmi bazylii i skrop oliwą.
                                                    Panzanella
                                                    Panzanella
                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                    Tagliatelle z kiełbaską i brokułami

                                                    Składniki:

                                                    • 400 g brokułów
                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                          • ½ papryczki chili
                                                            • 4 białe surowe kiełbaski wieprzowe
                                                              • ½ szklanki białego wytrawnego wina
                                                                • 1 puszka pomidorów w puszce Gusto Bello
                                                                  • sól
                                                                    • 400 g makaronu tagliatelle
                                                                      • 60 g tartego sera Grana Padano lub Parmigiano Reggiano

                                                                        Jak przygotować tagliatelle z kiełbaską i brokułami?

                                                                        1. Brokuły pokrój w różyczki, umyj i ugotuj na parze do momentu, aż będą al dente.
                                                                          1. Na patelni z oliwą podsmaż posiekany ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj obrane z osłonki i rozdrobnione kiełbaski oraz ugotowane brokuły. Gotuj przez kilka minut.
                                                                            1. Wlej białe wino, odparuj alkohol i dodaj pomidory. Dopraw solą i gotuj przez kolejne kilka minut.
                                                                              1. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą ugotuj makaron. Jak tylko będzie al dente, odcedź go i przełóż na patelnię z kiełbaską. Wymieszaj.
                                                                                1. Przed podaniem oprósz tartym serem.
                                                                                  Tagliatelle
                                                                                  Tagliatelle
                                                                                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                  Zobacz wideo: Dieta zawierająca orzechy włoskie może przyczynić się do długowieczności?

                                                                                  Źródło: x-news

                                                                                  Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Kamila Glińska

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości