Składniki na pastę sardynkową
- puszka sardynek w oleju 105 g (waga z zalewą),
- 50 g cebuli szalotki,
- 40 g suszonych pomidorów,
- 60 g masła,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka wędzonej papryki (używam słodkiej, ale jeśli ktoś lubi bardziej pikantne smaki można użyć ostrej).
Sposób przygotowania pasty sardynkowej
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i za pomocą blendera miksować na gładką masę.
Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:
- Przepisy na sałatkę Panzanella i zupę pieczarkową i przepis na dwie wersje tiramisu według Sołtysików
- Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem, czyli ziemniaczki babci Irenki
Zobacz także:
- Zapiekana ośmiornica, pasta z sardynek i drożdżówki z kokosem - w DDTVN portugalskie przepisy Bartka Kieżuna
- Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Szproty w kuchniach świata według Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej i Patrycja Sołtysik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: