Smażone klopsiki ze szprotki z pomidorami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g szprotek z puszki
- 60 g ugotowanego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- cebula
- mała cytryna
- puszka obranych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki przyprawy kefta
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- garść świeżych liści kolendry do dekoracji
- 1/2 l oleju rzepakowego
- 2 jajka
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
- Przyprawa kefta:
Po ½ łyżeczki nasion kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne, ostrej papryki, cynamonu, kurkumy, soli (wszystkie składniki starte w moździerzu).
Sposób przygotowania:
- Siekamy cały czosnek. Szprotki rozgniatamy na grubsze kawałki i mieszamy z połową czosnku, dodajemy ugotowany ryż połową soku z cytryny, jajkiem, mieszanką przypraw kefta, suszoną kolendrą, solą i pieprzem.
- Z mieszanki szprotek formujemy średnie kulki. Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek odsmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę z drugą połową posiekanego czosnku.
- Następnie dodajemy pomidory i sok z pozostałej cytryny. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Klopsiki obtaczamy w jajku, a następnie w mące. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.
Delikatnie wkładamy klopsiki do gorącego tłuszczu i obsmażamy, aż się zarumienią i będą chrupiące. Na koniec klopsiki wkładamy do wcześniej przygotowanego sosu i lekko podgrzewamy.
Rillette ze szprotek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 puszki szprotek
- 100 g serka śmietankowego
- 2 szalotki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- niesłone krakersy
Sposób przygotowania:
- Szalotki rozdrabniamy w małej misce, usuwając ości.
- Dodajemy ser, cienko pokrojoną szalotkę i szczypiorek.
- Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
- Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Serwujemy z nie solonymi krakersami.
Empanadas ze szprotek
Składniki:
- 24 filety ze szprotek
- duże ciasto francuskie
- puszka pomidorów
- 3 papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czarnych oliwek
- łyżeczka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- chili według uznania
- 150 g sera feta
- pęczek kolendry
Składniki na salsa roja:
- pomidor
- biała cebula
- ząbek czosnku
- papryczka chili suszona
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę, paprykę a na końcu posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryczką chili. Kilka minut przed zakończeniem obsmażania dodajemy pokrojone czarne oliwki. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie i za pomocą ringu wycinamy średniej wielkości krążki (jak na duże pierogi). Na każdym układamy około
- dwie łyżki farszu pomidorowego. Na wierzchu jedną szprotkę bez ości i szczyptę tymianku. Zwilżamy brzegi krążków wodą i zakrywamy farsz.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Serwujemy z salsą roja, serem feta oraz posiekaną kolendrą.
Sposób przygotowania Salsy roja:
- Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy aż będą czarne.
- Na sam koniec dodajemy suszoną chili na ok. 30 sek.
- Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.
Szprotki z tykwą w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g tykwy marynowanej
- 300 g szprotek
- średnia żółta cebula pokrojona w plasterki
- 2 średnio pomidory pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu unagi
- 30 ml octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oleju do gotowania
- ryż jaśminowy do serwowania
Sposób przygotowania:
- Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i ocet ryżowy.
- Chwilę gotujemy a następnie dodajemy tykwę pokrojoną w plastry.
- Po kilku minutach dodajemy szprotki i wodę. Dusimy na patelni około 3-5 minut.
- Doprawiamy całość sosem rybnym, sosem unagi i czarnym zmielonym pieprzem.
- Podsmażamy kolejne 2 minuty. Serwujemy z ryżem jaśminowym.
Zobacz także:
- Zupa z dorsza i chrupiące szproty. Kuchnia dla aktywnych!
- Bałtyckie ryby dobre nie tylko w czasie postu. Dlaczego powinniśmy sięgać po śledzia, dorsza, szprota i flądrę?
- Wędzona ryba znad morza. Jak długo możemy ją przechowywać i w czym, żeby nie doszło do zatrucia
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Jaonna Kruczek
Materiał promocyjny
podziel się: