Przepisy kulinarne

Szproty w kuchniach świata według Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Szproty w kuchni Grzegorza Zawieruchy

W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji MasterChefa przygotował szproty na różne sposoby. Sprawdź jego przepisy na smażone klopsiki ze szprotki z pomidorami, rillette ze szprotek, empanadas ze szprotek, szprotki z tykwą w sosie pomidorowym.

Smażone klopsiki ze szprotki z pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g szprotek z puszki
  • 60 g ugotowanego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • cebula
  • mała cytryna
  • puszka obranych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy kefta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • garść świeżych liści kolendry do dekoracji
  • 1/2 l oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  • Przyprawa kefta: Po ½ łyżeczki nasion kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne, ostrej papryki, cynamonu, kurkumy, soli (wszystkie składniki starte w moździerzu).

Sposób przygotowania:

  1. 1Siekamy cały czosnek. Szprotki rozgniatamy na grubsze kawałki i mieszamy z połową czosnku, dodajemy ugotowany ryż połową soku z cytryny, jajkiem, mieszanką przypraw kefta, suszoną kolendrą, solą i pieprzem.
  2. 2Z mieszanki szprotek formujemy średnie kulki. Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek odsmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę z drugą połową posiekanego czosnku.
  3. 3Następnie dodajemy pomidory i sok z pozostałej cytryny. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  4. 4Klopsiki obtaczamy w jajku, a następnie w mące. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Delikatnie wkładamy klopsiki do gorącego tłuszczu i obsmażamy, aż się zarumienią i będą chrupiące. Na koniec klopsiki wkładamy do wcześniej przygotowanego sosu i lekko podgrzewamy.

Rillette ze szprotek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 puszki szprotek
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 szalotki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • niesłone krakersy

Sposób przygotowania:

  1. 1Szalotki rozdrabniamy w małej misce, usuwając ości.
  2. 2Dodajemy ser, cienko pokrojoną szalotkę i szczypiorek.
  3. 3Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  4. 4Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Serwujemy z nie solonymi krakersami.

Empanadas ze szprotek

Składniki:

  • 24 filety ze szprotek
  • duże ciasto francuskie
  • puszka pomidorów
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czarnych oliwek
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • chili według uznania
  • 150 g sera feta
  • pęczek kolendry

Składniki na salsa roja:

  • pomidor
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili suszona
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. 1Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę, paprykę a na końcu posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory.
  2. 2Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryczką chili. Kilka minut przed zakończeniem obsmażania dodajemy pokrojone czarne oliwki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. 3Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie i za pomocą ringu wycinamy średniej wielkości krążki (jak na duże pierogi). Na każdym układamy około
  4. 4dwie łyżki farszu pomidorowego. Na wierzchu jedną szprotkę bez ości i szczyptę tymianku. Zwilżamy brzegi krążków wodą i zakrywamy farsz.
  5. 5Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Serwujemy z salsą roja, serem feta oraz posiekaną kolendrą.

Sposób przygotowania Salsy roja:

  1. 1Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy aż będą czarne.
  2. 2Na sam koniec dodajemy suszoną chili na ok. 30 sek.
  3. 3Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.

Szprotki z tykwą w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g tykwy marynowanej
  • 300 g szprotek
  • średnia żółta cebula pokrojona w plasterki
  • 2 średnio pomidory pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu unagi
  • 30 ml octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju do gotowania
  • ryż jaśminowy do serwowania

Sposób przygotowania:

  1. 1Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i ocet ryżowy.
  2. 2Chwilę gotujemy a następnie dodajemy tykwę pokrojoną w plastry.
  3. 3Po kilku minutach dodajemy szprotki i wodę. Dusimy na patelni około 3-5 minut.
  4. 4Doprawiamy całość sosem rybnym, sosem unagi i czarnym zmielonym pieprzem.
  5. 5Podsmażamy kolejne 2 minuty. Serwujemy z ryżem jaśminowym.

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Jaonna Kruczek

Pozostałe wiadomości