Włoska kuchnia na wegańsko, czyli panzanella z przepisu Alicji Rokickiej

Alicja Rokicka w kuchni Dzień Dobry TVN
Włosko i bezmięsnie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. 

Panzanella - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kawałek czerstwego chleba lub focacci
  • 2–3 dojrzałe pomidory
  • ogórek gruntowy
  • czerwona cebula
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i pieprz
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania Panzanelli

  1. Kromki chleba lub focacci umieść w płaskim naczyniu i zalej wodą. Zostaw na około 10 minut. Odciśnij w dłoniach, następnie pokrusz na drobne kawałki. Wsyp do miski.
  2. Pokrój ogórka i cebulę w cienkie półksiężyce lub kostkę. Włóż do miski z chlebem. Pomidora pokrój na 2-centymetrową kostkę. Dodaj do reszty składników. Bazylię potargaj w dłoniach i dodaj do miski. Posól i popieprz.
  3. Dodaj oliwę i ocet i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Przenieś do lodówki na około 20–30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości