Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem.
Panzanella - przepis krok po kroku
Składniki:
- kawałek czerstwego chleba lub focacci
- 2–3 dojrzałe pomidory
- ogórek gruntowy
- czerwona cebula
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1/4 szklanki oliwy
- sól i pieprz
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania Panzanelli
- Kromki chleba lub focacci umieść w płaskim naczyniu i zalej wodą. Zostaw na około 10 minut. Odciśnij w dłoniach, następnie pokrusz na drobne kawałki. Wsyp do miski.
- Pokrój ogórka i cebulę w cienkie półksiężyce lub kostkę. Włóż do miski z chlebem. Pomidora pokrój na 2-centymetrową kostkę. Dodaj do reszty składników. Bazylię potargaj w dłoniach i dodaj do miski. Posól i popieprz.
- Dodaj oliwę i ocet i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Przenieś do lodówki na około 20–30 minut.
Zobacz także:
- Wegańska lasagne - prosty przepis krok po kroku
- Dla wegan menu w wielu restauracjach to wyzwanie. "A po co tak wydziwiać? Raz zje pani ser, to nic się nie stanie"
- Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: