Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego.
To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.
Pizza to jedno z dań, które nigdy się nie nudzi i dobre jest na każdą porę roku. Jeśli jednak macie dość tradycyjnego "placka" z serem, przedstawiamy wam nowość. Pizza w kształcie róży - prosta, szybka, efektowna i co najważniejsze smaczna. Ten trend od jakiegoś czasu podbija sieć, i nic w tym dziwnego. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, by udekorować stół kwiecistymi przekąsami. To co, działamy?
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.
Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.
Domowa lemoniada ogórkowa to pyszny i orzeźwiający koktajl, który idealnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów. To także zdrowy zamiennik kolorowych napojów, które kupujemy w sklepach. Przygotowanie zielonej lemoniady zajmuje zaledwie kilka minut, a jej wyjątkowy smak sprawia, że jest niezastąpionym letnim specjałem.
Morele to owoce o wielu właściwościach i zastosowaniach. Chronią przed chorobami i są bogate w witaminy i minerały. Sezon owocowy trwa w najlepsze, a więc to idealny czas na zrobienie soku z moreli. Zobacz przepis.
Sól to kuchenny obowiązek i najpopularniejsza z przypraw. Większość potraw trudno sobie bez niej wyobrazić. Okazuje się, że moment dosypania soli do jedzenia zależy od tego, co konkretnie przygotowujemy. Sprawdź, jak to robić, aby nie zaszkodzić daniom i jak najlepiej wydobyć z nich smak.
Chcesz zrobić pierogi bezglutenowe i szukasz inspiracji? Takie pierogi wcale nie muszą być wyzwaniem w kuchni. Wystarczy odpowiednia mąka. Dowiedz się, jaka będzie najlepsza do ciasta na pierogi bezglutenowe.
W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.
W Dzień Dobry Wakacje, w ramach Projektu Plaża w Międzyzdrojach, Olivier Janiak miał okazję spróbować oryginalnych specjałów z grilla. W nadmorskiej miejscowości świeże i soczyste mięso z rusztu kusiło głębokim aromatem, a odpowiednio dobrane dodatki zapewniły mu unikatowy smak.
Joanna Przetakiewicz przygotowała dla swoich fanów małą niespodziankę. W niedzielny poranek projektantka podzieliła się w sieci przepisem na ulubioną, letnią sałatkę. Pokazała też, jak ją zrobić krok po kroku. "Jest zdrowo, kolorowo i przepysznie" – zapewniła gwiazda w opublikowanym nagraniu.
Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.
Lato trwa w najlepsze. Razem z nim cieszymy się sezonem na warzywa i owoce, z których można przygotować przepyszne dania. Warto brać je pod uwagę planując menu - są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dzięki czemu można z nich stworzyć wyjątkowe posiłki. Zobaczcie propozycje Andrzeja Polana na letnie, wakacyjne potrawy.
Uwielbiamy pyszne potrawy o nietypowych nazwach. Ciasto, które zostało nazwane "zemstą teściowej" zdecydowanie można zaliczyć do tej wyjątkowej kategorii. Nie jest najprostsze na świecie, ale warte wysiłków. Sprawdź przepis krok po krok.
Serek mascarpone to produkt, który jest wykorzystywany do rozmaitych potraw, zwłaszcza różnego typu deserów. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w dość łatwy sposób można przygotować go samodzielnie. Poznaj prosty przepis krok po kroku.
Nie jest tajemnicą, że sok z borówek jest nie tylko smaczny, ale również wykazuje wyjątkowe korzyści zdrowotne. O jego właściwościach wiedzą zwłaszcza osoby, które mają kłopoty ze wzrokiem, ale okazuje się, że jest on pomocny również przy innych schorzeniach. Sezon owocowy trwa w najlepsze, dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na sok z borówek i dowiedzieć się, jakie właściwości zdrowotne kryją te owoce.
Okoń nilowy bije rekordy w kategorii najdłuższa i najcięższa ryba słodkowodna. Występuje powszechnie w Afryce, pływa nie tylko w wodach Nilu. W Polsce okoń nilowy jest dostępny w postaci filetów.
Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.
Kalafior to pyszne warzywo o wielu korzystnych właściwościach odżywczych. Świetnie chłonie smaki i aromaty przypraw, więc można go dowolnie modyfikować. Niektórzy jednak narzekają na zapach, który to warzywo wydziela w całym domu w trakcie gotowania. Poza tym wystarczy chwila nieuwagi, by go rozgotować. Jak zatem gotować kalafiora?
Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.
Borówki amerykańskie zaliczane są jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Doskonale nadają się do ciasta, placków czy owsianki. Można z nich przygotować także dżem. Jak się do tego zabrać?
Od pewnego czasu TikTok oprócz wielu innych swoich funkcji, stał się też wręcz kopalnią świetnych pomysłów na ciekawe i proste dania. Jednym z nich jest prosty i szybki przepis na mini pizze z bułek. Sprawdź, jak sprawnie je przygotować.
Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.
Rynek jest pełen produktów spożywczych o bardzo niskiej zawartości wartościowych składników odżywczych. Wielu z nich należy unikać. Warto zwracać uwagę na kaloryczność, zawartość cukru czy tłuszczów nasyconych, ale nie kierować się mitami, które wyrosły wokół niektórych artykułów żywnościowych. Które są niesłusznie uznane za niezdrowe?
Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych masło orzechowe na stałe powinno wejść do naszego jadłospisu, zastępując słodkie i niezdrowe przekąski. Dobrej jakości masło orzechowe jest m.in. źródłem białka i błonnika.
Ciasto shrek to delikatne ciasto na biszkoptowym spodzie, z zieloną galaretką i zielonym budyniem. Wypiek jest pracochłonny, ale można także wykorzystać wersję prostszą, z gotowymi biszkoptami. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje nie tylko najmłodszym, choć najczęściej przygotowywane jest na dziecięce przyjęcia.
Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.