Dzieci i młodzież wróciły już do szkół, a zatem nadeszła pora na przygotowanie drugich śniadań do plecaka. Trwająca wciąż pandemia w wielu przypadkach negatywnie odbiła się na wadze nie tylko dorosłych pracujących zdalnie, ale też na dzieciach uczących się online. Na pomoc przychodzi znany młodym TikTok, na którym można znaleźć wiele przepisów na niskokaloryczne przekąski inspirowane popularnymi słodyczami.
Dzika róża jesienią wydaje swoje owoce. Są pełne witamin i minerałów, z których warto korzystać, kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Można ją kupić, uprawiać w ogródku lub zbierać w lesie. Sprawdzi się idealnie na podniesienie naszej odporności i pozytywnie wpłynie na zbolałe stawy. Co więcej, bardzo łatwo przygotować z niej napar. Sprawdź nasz sposób.
Nie masz pomysłu na to, co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i przyjaciół.
Poszukujecie przepisu na danie z resztek obiadowych? Zapiekanka z kalafiorem to idealne rozwiązanie! Jest sycąca, bardzo smaczna, a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Tempura to przepyszne danie złożone z ciasta do tempury (m.in. z mąki kukurydzianej) i dowolnych składników, które czynią dania wyjątkowymi. W ten sposób przygotować możemy m.in. krewetki, warzywa, homara czy nawet kurczaka w tempurze.
Ryba fugu, nazywana również rozdymką, jest bardzo intrygującym zwierzęciem. W chwili zagrożenia nabiera do swojego ciała sporą ilość wody i zamienia się w najeżoną kolcami kulkę. Jednak nie z tego powodu jest znana od lat Japończykom. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu smakowi oraz temu, że nieodpowiednio przyrządzona staje się śmiertelną trucizną, ze względu na toksyny zawarte w swoim wnętrzu.
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.
Ta fuzja smaków jest niezwykła. Łączy w sobie słodko-kwaśne nuty jabłka z głęboką słodyczą i solą w karmelu. Sprawdź przepis na wyjątkowe ciasto jabłkowe pieczone w patelni z kremem ze słonego karmelu.
Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.
Późne lato i wczesna jesień to dobry moment na rozpoczęcie przygotowań domowych przetworów. Suszone pomidory to idealny sposób na zachowanie ostatnich promieni lata. Można je przygotowywać na wiele sposobów - poznaj nasze ulubione.
Sezon na jabłka rozpoczęty. Skorzystaj z przepisów na racuszki z jabłkami i kefirem, orientalnego indyka oraz szarlotkę.
Pink latte, czyli słodka różowa kawa, to jeden z najciekawszych trendów kulinarnych, podbijających w ostatnim czasie media społecznościowe. Oryginalny napój nie tylko wybornie smakuje, ale też pięknie wygląda. Jak go przygotować?
Od jakiegoś czasu chodzi za wami tiramisu, jednak napięty grafik nie pozwala na spędzanie kilku godzin w kuchni? Mamy idealne rozwiązanie. Ten przepis z TikToka sprawi, że w 5 minut wyczarujecie pyszne, a do tego dietetyczne ciasto. Jesteście gotowi?
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie dnia bez kawy. W wyobraźni sporej części kawoszy nie mieści się również dodanie do uwielbianego napoju cytryny. Okazuje się jednak, że może odnaleźć się tam tak samo dobrze, jak w herbacie. Poza tym takie połączenie posiada zaskakująco dużo korzyści dla zdrowia.
Orzechy doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, składnikiem smarowideł czy sosów. Orzechy są też najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, a składniki odżywcze w nich zwarte wspomagają pracę mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokaże, jakie wyjątkowe dania można z nich przygotować.
Dynia makaronowa wciąż nie jest popularną odmianą. Jest podłużna i jasnożółta lub jasnozielona - wyglądem przypomina kabaczka. Odmiana ta jest niezwykle delikatna w smaku, a jej miąższ rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające nitki makaronu. Poznaj naszą propozycję podania tej dyni!
Koźlak to grzyb jadalny, który występuje w lasach klimatu umiarkowanego. Koźlaki są smaczne, dlatego nietrudno znaleźć przepisy z ich udziałem. Nadają się do suszenia, marynowania, świetnie smakują duszone na patelni.
Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne dania z agrestem i porzeczkami. Poznaj przepisy Darii Ładochy na ciasto kruche, porzeczkowe smoothie, pieczone udka, polędwicę z dorsza i deser mascarpone.
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Liczi ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze, a przede wszystkim smak staje się coraz popularniejsze w naszym kraju. Dowiedz się, czym jest liczi, jak je obrać, jak jeść oraz jakie zastosowanie i właściwości posiada
Program "MasterChef" od kilku lat dostarcza niezastąpionych emocji wszystkim miłośnikom wyszukanych potraw, oryginalnych przepisów i kuchennej rywalizacji. Jubileuszowa edycja popularnego show pełna będzie niespodzianek, które czekają nie tylko na widzów, ale także na kucharzy, którym udało się zdobyć wymarzone fartuchy.
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
Do długiej przerwie od normalnego trybu pracy i szkoły możemy mieć problem z pomysłami na zdrowe śniadania. Czasem jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy głowy do tego, żeby codziennie wymyślać nowe menu, przez co wchodzimy w nudną rutynę. Można jednak tego ukniknąć. Sprawdź nasze przepisy i wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.
Cereal milk latte to połączenie kawy z mlekiem po płatkach śniadaniowych. Tę kulinarną nowość pokochali użytkownicy TikToka, którzy urozmaicają przepis według własnych pomysłów. Jak przygotować śniadanie 2 w 1?
Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.