Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.

    Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.

    Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.

    Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.

    Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.

    W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.

    Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.

    Słodkie, urocze i subtelne. Takie właśnie są makaroniki francuskie. Choć znane są od VIII w., do Polski dotarły całkiem niedawno. Od razu jednak podbiły nasze serca i podniebienia. Niepozorna beza migdałowa skrywająca w swym środku wyszukany krem staje się coraz popularniejszym deserem na eleganckich przyjęciach, jak i przekąską do domowej kawy. Warto wiedzieć, jak zrobić makaroniki francuskie własnoręcznie, by poczuć nie tylko słodki smak ciastek, ale i dumy, gdy takie cuda wyjdą spod naszej ręki.

    Jesienią i zimą lubimy ciepłe śniadania, które zapewniają nam energię na cały dzień. W tej roli dobrze sprawdzają się jajka. Omlet francuski smakuje wspaniale, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut.

    Marchewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosunkowo często gości w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub zdrowa przekąska. Warto przygotować również purée marchewkowe, które nie tylko świetnie zastąpi to ziemniaczane, ale i pozwoli na nowo odkryć smak ulubionych potraw, które podamy z jego dodatkiem.

    Ziemniaki królują w naszych kuchniach. Gotujemy je często i robimy z ich mnóstwo potraw - zupy, frytki, czy purée. Bataty również nadają się do tego celu. Można z ich stworzyć niezwykle aromatyczne purée, które świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ponadto purée z batatów jest bardzo zaskakujące w smaku, a przy tym niesamowicie rozgrzewa - nie bez powodu jest idealną potrawą na zimowe i jesienne dni.

    Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.

    Polacy zjadają około 5 kilogramów makaronu rocznie. Od dłuższego czasu w naszym kraju jest także głośno o ustanowionym w Rzymie Światowym Dniu Makaronu, który wypada 25 października. Nie jest to jednak jedyna okazja, by zrobić sobie pyszne spaghetti z najróżniejszymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem.

    W kulturach Wschodu chałwa znana jest od wieków. Europejczycy docenili ją dopiero w ubiegłym stuleciu. Teraz chałwa jest ceniona za skład i słodki smak. Jeśli chcesz przygotować zdrową domową chałwę, sprawdź, jak można ją wykonać z łatwo dostępnych w sklepach produktów. Przepis na chałwę jest prosty, a przy tym każdemu zasmakuje.

    Karkówka na obiad w sosie lub z dodatkiem pieczonych warzyw, ziemniaków bądź ryżu to danie sycące, aromatyczne i smakowite. Smaczna karkówka na obiad powinna być miękka i soczysta. Dlatego poleca się przyrządzanie karkówki w piekarniku lub jej duszenie. Wypróbuj przepis na karkówkę na obiad.

    Kuchnia orientalna staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Dania kuchni Orientu kuszą swoimi wyrazistymi smakami i egzotycznymi składnikami. Jakie dania zaliczamy do kuchni orientalnej?