Kuchnia brazylijska – pięć regionów, pięć smaków

Danie kuchni brazylijskiej. Przepisy kulinarne
Kuchnia brazylijska
Źródło: diogoppr/Getty Images
Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych kuchni: portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej. Można tu także zauważyć wpływy afrykańskie. Potrawy brazylijskie zachwycają smakiem egzotycznych owoców, dań będących połączeniem wpływów indiańskich, afrykańskich i portugalskich. Kuchnię brazylijską charakteryzuje obfitość posiłków oraz dominacja potraw mięsnych.

Brazylia podzielona jest na pięć różnych kulinarnych regionów, w których królują odmienne smaki i potrawy. Północ to przede wszystkim egzotyczne owoce, ryby i zupa z manioku. Na północnym wschodzie przeważają owoce morza i mięso, zwłaszcza wołowe. Zachód żywi się głównie mięsem, a południowy wschód to istna feeria smaków z całego świata. Na południu Brazylii króluje mięso z kurczaka, jagnięcina i wołowina. Niezależnie od części, którą zamieszkują, Brazylijczycy najchętniej spożywają mięsa przyrządzone na grillu.

Dania kuchni brazylijskiej

Na południowym wschodzie Brazylii, gdzie królują dwa miasta, Sao Paulo i Rio de Janeiro, wzorcową potrawą, charakterystyczną dla regionu, ale także całej Brazylii, jest feijoada, czyli tamtejszy gulasz. Do przygotowania tego słynnego brazylijskiego dania używa się ryżu, mięsa, fasoli i kukurydzy. Feijoada uważana jest za narodową brazylijską potrawę, dlatego wybierając się w tamte rejony, trzeba koniecznie spróbować wieprzowego gulaszu. Można też przygotować danie brazylijskie w domu.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 g czarnej fasoli;
    • 300 g wędzonych żeberek;
      • 150 g wędzonego boczku;
        • 200 g pieczonego schabu;
          • 2 listki laurowe;
            • 6 ziaren ziela angielskiego;
              • 2 łyżki oliwy;
                • 1 cebula;
                  • 4 ząbki czosnku;
                    • 1 pęczek natki pietruszki;
                      • 1 łyżka suszonego majeranku;
                        • sól i pieprz do smaku.

                          Przygotowanie:

                          1. Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj z listkiem laurowym i 3 ziarnami ziela angielskiego.
                            1. Mięso pokrój, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj około godziny.
                              1. Jedną trzecią fasoli zmiksuj i połącz z pozostałą.
                                1. Do fasoli dodaj wszystkie rodzaje mięsa. Gotuj na wolnym ogniu.
                                  1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie.
                                    1. Przełóż do garnka. Całość gotuj jeszcze 30 minut.
                                      1. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek i posiekaną natkę pietruszki.

                                        Potrawy brazylijskie warte spróbowania to także coxinha, czyli brazylijski krokiet, przygotowywany z mięsa drobiowego, pietruszki i cebuli, czasem z dodatkiem jajka. Jest to jedna z brazylijskich przekąsek, bez których nie może się obejść żadne przyjęcie. Krokiety są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Podczas pobytu w Brazylii koniecznie trzeba też spróbować naleśników z tapioki. To danie bezglutenowe, jadane na słodko lub na ostro. Najpopularniejszym nadzieniem jest szynka i ser, mięso mielone i warzywa. W wersji na słodko króluje dżem z gujawy, owoce i czekolada. Jakie desery proponuje nam kuchnia brazylijska?

                                        Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

                                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                                        Dania imbirem pachnące
                                        Dania imbirem pachnące
                                        Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                                        Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                                        Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
                                        Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

                                        Zobacz wideo: Przepisy na dania z kiełbasą

                                        Przepisy na dania z kiełbasą
                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Różnorodność kuchni brazylijskiej

                                        Jednym z najpopularniejszych deserów brazylijskich jest quindim, który przygotowuje się z cukru, żółtek, mleka i mleczka kokosowego. Deser ten robi się w formie podobnej do babki z dziurką pośrodku i zapieka. Coś na słodko w Brazylii to także czekoladowe trufle znane pod nazwą brigadeiro. Pierwsza czekoladka tego typu powstała w Brazylii w 1940 roku, a dziś jest jednym z bardziej znanych tamtejszych deserów. W swym składzie zawiera dużo kakao lub czekolady oraz kajmaku. Inną słodką przekąską cieszącą się niesłabnącym powodzeniem jest sernik z marmoladą z gujawy. W brazylijskich restauracjach można spróbować również tradycyjnych zup. Popularną potrawą serwowaną w Brazylii jest gęsta zupa moqueca, zwykle z owocami morza lub – w wersji łagodniejszej – z kurczakiem. Dieta brazylijska to także kanapki z wołowiną (suszoną i pieczoną) lub pastel, czyli głęboko smażone cienkie ciasto, wypełnione mięsnym lub warzywnym nadzieniem albo podawane na słodko z czekoladą i różnymi egzotycznymi owocami. Co ciekawe, w Brazylii przed każdym posiłkiem serwowane są napoje alkoholowe (np. wódka z soku z trzciny cukrowej) lub bezalkoholowe, jak ipanema. W Brazylii pija się też rum i piwo. Brazylijskie jedzenie to często słodka bułka z bardzo mocną i słodką kawą na śniadanie (można też zjeść np. zapiekanki z siekaną baraniną), feijoada jako główny posiłek w ciągu dnia oraz grillowane mięsa na kolację. Ulubioną przekąską brazylijską jest chleb serowy, czyli małe rogaliki z rozpuszczonym serem w środku, a także grillowany ananas. Brazylijczycy uważają, że grillować można w zasadzie wszystko, dlatego ich popularnym rytuałem jest churrasco, czyli wspólna biesiada przy grillu. Innym rarytasem z rusztu jest pieczona świńska skóra, która dla przyjezdnych może okazać się już prawdziwym wyzwaniem. 

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                        Źródło zdjęcia głównego: diogoppr/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana