Brazylia podzielona jest na pięć różnych kulinarnych regionów, w których królują odmienne smaki i potrawy. Północ to przede wszystkim egzotyczne owoce, ryby i zupa z manioku. Na północnym wschodzie przeważają owoce morza i mięso, zwłaszcza wołowe. Zachód żywi się głównie mięsem, a południowy wschód to istna feeria smaków z całego świata. Na południu Brazylii króluje mięso z kurczaka, jagnięcina i wołowina. Niezależnie od części, którą zamieszkują, Brazylijczycy najchętniej spożywają mięsa przyrządzone na grillu.
Dania kuchni brazylijskiej
Na południowym wschodzie Brazylii, gdzie królują dwa miasta, Sao Paulo i Rio de Janeiro, wzorcową potrawą, charakterystyczną dla regionu, ale także całej Brazylii, jest feijoada, czyli tamtejszy gulasz. Do przygotowania tego słynnego brazylijskiego dania używa się ryżu, mięsa, fasoli i kukurydzy. Feijoada uważana jest za narodową brazylijską potrawę, dlatego wybierając się w tamte rejony, trzeba koniecznie spróbować wieprzowego gulaszu. Można też przygotować danie brazylijskie w domu.
Składniki (na 3 porcje):
- 500 g czarnej fasoli;
- 300 g wędzonych żeberek;
- 150 g wędzonego boczku;
- 200 g pieczonego schabu;
- 2 listki laurowe;
- 6 ziaren ziela angielskiego;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 1 łyżka suszonego majeranku;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj z listkiem laurowym i 3 ziarnami ziela angielskiego.
- Mięso pokrój, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj około godziny.
- Jedną trzecią fasoli zmiksuj i połącz z pozostałą.
- Do fasoli dodaj wszystkie rodzaje mięsa. Gotuj na wolnym ogniu.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie.
- Przełóż do garnka. Całość gotuj jeszcze 30 minut.
- Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Potrawy brazylijskie warte spróbowania to także coxinha, czyli brazylijski krokiet, przygotowywany z mięsa drobiowego, pietruszki i cebuli, czasem z dodatkiem jajka. Jest to jedna z brazylijskich przekąsek, bez których nie może się obejść żadne przyjęcie. Krokiety są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Podczas pobytu w Brazylii koniecznie trzeba też spróbować naleśników z tapioki. To danie bezglutenowe, jadane na słodko lub na ostro. Najpopularniejszym nadzieniem jest szynka i ser, mięso mielone i warzywa. W wersji na słodko króluje dżem z gujawy, owoce i czekolada. Jakie desery proponuje nam kuchnia brazylijska?
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Zobacz wideo: Przepisy na dania z kiełbasą
Różnorodność kuchni brazylijskiej
Jednym z najpopularniejszych deserów brazylijskich jest quindim, który przygotowuje się z cukru, żółtek, mleka i mleczka kokosowego. Deser ten robi się w formie podobnej do babki z dziurką pośrodku i zapieka. Coś na słodko w Brazylii to także czekoladowe trufle znane pod nazwą brigadeiro. Pierwsza czekoladka tego typu powstała w Brazylii w 1940 roku, a dziś jest jednym z bardziej znanych tamtejszych deserów. W swym składzie zawiera dużo kakao lub czekolady oraz kajmaku. Inną słodką przekąską cieszącą się niesłabnącym powodzeniem jest sernik z marmoladą z gujawy. W brazylijskich restauracjach można spróbować również tradycyjnych zup. Popularną potrawą serwowaną w Brazylii jest gęsta zupa moqueca, zwykle z owocami morza lub – w wersji łagodniejszej – z kurczakiem. Dieta brazylijska to także kanapki z wołowiną (suszoną i pieczoną) lub pastel, czyli głęboko smażone cienkie ciasto, wypełnione mięsnym lub warzywnym nadzieniem albo podawane na słodko z czekoladą i różnymi egzotycznymi owocami. Co ciekawe, w Brazylii przed każdym posiłkiem serwowane są napoje alkoholowe (np. wódka z soku z trzciny cukrowej) lub bezalkoholowe, jak ipanema. W Brazylii pija się też rum i piwo. Brazylijskie jedzenie to często słodka bułka z bardzo mocną i słodką kawą na śniadanie (można też zjeść np. zapiekanki z siekaną baraniną), feijoada jako główny posiłek w ciągu dnia oraz grillowane mięsa na kolację. Ulubioną przekąską brazylijską jest chleb serowy, czyli małe rogaliki z rozpuszczonym serem w środku, a także grillowany ananas. Brazylijczycy uważają, że grillować można w zasadzie wszystko, dlatego ich popularnym rytuałem jest churrasco, czyli wspólna biesiada przy grillu. Innym rarytasem z rusztu jest pieczona świńska skóra, która dla przyjezdnych może okazać się już prawdziwym wyzwaniem.
Zobacz także:
- Terrina warzywna – najlepsze przepisy na francuskie pasztety bezmięsne
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Meksykański sos guacamole – pasta na wiele sposobów
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: diogoppr/Getty Images