Delikatny indyk dla kota - przepis krok po kroku
Składniki na delikatnego indyka dla kota:
- 250 g indyka, mięso z piersi, bez skóry, bez kości;
- 250 g indyka, mięso z udźca, ze skórą, bez kości;
- 100 g serc indyczych;
- 50 g żołądków indyczych;
- 1 żółtko jaja kurzego;
- 40 g wątroby indyczej;
- 150 ml wody.
Suplementacja:
- 1 g tranu z wątroby dorsza;
- 3g drożdży browarniczych nieaktywnych;
- 5g krwi wołowej suszonej;
- 1miarka witaminy E;
- 5 g mączki ze skorupek jaj kurzych;
- 1g tauryny.
Jak przygotować delikatnego indyka dla kota:
- Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota.
- Gotujemy, jeśli chcemy, można też podać na surowo. Pamiętajmy, żeby w wersji gotowanej nie gotować mięsa z kością!
- Suplementy rozrabiamy w wodzie. Mieszamy wszystko razem. Porcjujemy i pakujemy.
Mięsne ciasteczka dla kota - przepis krok po kroku
Składniki na mięsne ciasteczka dla kota:
- 200g mielonego mięsa mielonego–wołowego, wieprzowego albo wieprzowo-wołowego;
- 1 jajko kurze;
- 1 łyżka czystka (suszonego, drobno zmielonego, bez dodatków);
- 1 łyżka mąki do wyboru: ziemniaczanej, z dyni lub konopnej;
- smalec wieprzowy, gęsi lub kaczy.
Jak przygotować mięsne ciasteczka dla kota:
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj smalcem. Nie dawaj go za dużo, bo przysmaki wyjdą zbyt tłuste i kaloryczne.
- Do miski wrzuć mięso i wbij jajko (oczywiście bez skorupki). Dodaj po łyżce czystka i mąki oraz dokładnie wymieszaj.
- Masę uformuj w małe kuleczki bądź inne, większe kształty – wielkość dopasuj do preferencji pupila.
- Przysmaki ułóż na uprzednio przygotowanej blaszce, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180°C (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 20 minut. Jeśli przysmaki są większe, mogą potrzebować więcej czasu.
- Wyjmij gotowe przysmaki i zostaw do wystygnięcia. Nie podawaj ciasteczek kotu, dopóki nie wystygną!
- Wystudzone przysmaki przełóż do pojemnika, możesz wykorzystać szklany słoik. Polecam przechowywać je w lodówce – powinny zachować świeżość przez tydzień. Jeśli przygotujesz większą ilość, możesz je zamrozić.
Wieprzowina z kurczakiem dla kota - przepis krok po kroku
- 400 g wieprzowiny, łopatka bez kości;
- 100 g kurczaka, pierś bez skóry, bez kości;
- 70 g serc kurzych;
- 1 żółtko jaja kurzego;
- 40 g wątroby kurzej;
- 150 ml wody.
Suplementacja:
- 1 g tranu z wątroby dorsza;
- 3 g drożdży browarniczych nieaktywnych;
- 5 g krwi wołowej suszonej;
- 1 g miarka witaminy E;
- 4 g mączki ze skorupek jaj kurzych w przypadku alergii zastosować węglan wapnia;
- 3 g soli himalajskiej niejodowanej;
- 1 g tauryny.
Jak przygotować wieprzowinę z kurczakiem dla kota:
- Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota.
- Gotujemy, jeśli chcemy, można też podać na surowo. Pamiętajmy, żeby w wersji gotowanej nie gotować mięsa z kością!
- Suplementy rozrabiamy w wodzie. Mieszamy wszystko razem.
- Porcjujemy i pakujemy.
Zobacz także:
- Karmienie kota – jak to robić prawidłowo?
- Tauryna dla kota. Co zastąpi myszy w diecie kota domowego?
- Brak apetytu u psa – przyczyny i rozwiązanie problemu
Autor: Agnieszka Cholewniak-Góralczyk
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: