Materiał promocyjny

Kocia kuchnia, czyli pełnowartościowe przysmaki dla naszych milusińskich

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kocie łakocie - zdrowe przepisy dla pupila
Kocie łakocie - zdrowe przepisy dla pupila
Pupil w domu – twój osobisty lekarz
Pupil w domu – twój osobisty lekarz
Zwierzęta o niezwykłych talentach
Zwierzęta o niezwykłych talentach
Lisy jak psy i koty. Czy staną się zwierzętami domowymi?
Lisy jak psy i koty. Czy staną się zwierzętami domowymi?
Nietypowe zwierzęta domowe
Nietypowe zwierzęta domowe
Sekretne  życie wiewiórek
Sekretne życie wiewiórek
Kocia dieta nadal owiana jest licznymi mitami. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że mruczkom nie należy podawać mleka, a bazę ich jadłospisu stanowić powinno mięso. Wie o tym doskonale Agnieszka Cholewniak-Góralczyk, której przepisy wpłyną pozytywnie na zdrowie waszych pupili.

Delikatny indyk dla kota - przepis krok po kroku

Składniki na delikatnego indyka dla kota:

  • 250 g indyka, mięso z piersi, bez skóry, bez kości;
    • 250 g indyka, mięso z udźca, ze skórą, bez kości;
      • 100 g serc indyczych;
        • 50 g żołądków indyczych;
          • 1 żółtko jaja kurzego;
            • 40 g wątroby indyczej;
              • 150 ml wody.

                Suplementacja:

                • 1 g tranu z wątroby dorsza;
                  • 3g drożdży browarniczych nieaktywnych;
                    • 5g krwi wołowej suszonej;
                      • 1miarka witaminy E;
                        • 5 g mączki ze skorupek jaj kurzych;
                          • 1g tauryny.

                            Jak przygotować delikatnego indyka dla kota:

                            1. Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota. 
                              1. Gotujemy, jeśli chcemy, można też podać na surowo. Pamiętajmy, żeby w wersji gotowanej nie gotować mięsa z kością! 
                                1. Suplementy rozrabiamy w wodzie. Mieszamy wszystko razem. Porcjujemy i pakujemy.

                                  Mięsne ciasteczka dla kota - przepis krok po kroku

                                  Składniki na mięsne ciasteczka dla kota:

                                  • 200g mielonego mięsa mielonego–wołowego, wieprzowego albo wieprzowo-wołowego;
                                    • 1 jajko kurze;
                                      • 1 łyżka czystka (suszonego, drobno zmielonego, bez dodatków);
                                        • 1 łyżka mąki do wyboru: ziemniaczanej, z dyni lub konopnej;
                                          • smalec wieprzowy, gęsi lub kaczy.

                                            Jak przygotować mięsne ciasteczka dla kota:

                                            1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj smalcem. Nie dawaj go za dużo, bo przysmaki wyjdą zbyt tłuste i kaloryczne. 
                                              1. Do miski wrzuć mięso i wbij jajko (oczywiście bez skorupki). Dodaj po łyżce czystka i mąki oraz dokładnie wymieszaj. 
                                                1. Masę uformuj w małe kuleczki bądź inne, większe kształty – wielkość dopasuj do preferencji pupila. 
                                                  1. Przysmaki ułóż na uprzednio przygotowanej blaszce, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180°C (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 20 minut. Jeśli przysmaki są większe, mogą potrzebować więcej czasu. 
                                                    1. Wyjmij gotowe przysmaki i zostaw do wystygnięcia. Nie podawaj ciasteczek kotu, dopóki nie wystygną! 
                                                      1. Wystudzone przysmaki przełóż do pojemnika, możesz wykorzystać szklany słoik. Polecam przechowywać je w lodówce – powinny zachować świeżość przez tydzień. Jeśli przygotujesz większą ilość, możesz je zamrozić.

                                                        Wieprzowina z kurczakiem dla kota - przepis krok po kroku

                                                        • 400 g wieprzowiny, łopatka bez kości;
                                                          • 100 g kurczaka, pierś bez skóry, bez kości;
                                                            • 70 g serc kurzych;
                                                              • 1 żółtko jaja kurzego;
                                                                • 40 g wątroby kurzej;
                                                                  • 150 ml wody.

                                                                    Suplementacja:

                                                                    • 1 g tranu z wątroby dorsza;
                                                                      • 3 g drożdży browarniczych nieaktywnych; 
                                                                        • 5 g krwi wołowej suszonej; 
                                                                          • 1 g miarka witaminy E;  
                                                                            • 4 g mączki ze skorupek jaj kurzych w przypadku alergii zastosować węglan wapnia; 
                                                                              • 3 g soli himalajskiej niejodowanej; 
                                                                                • 1 g tauryny.

                                                                                  Jak przygotować wieprzowinę z kurczakiem dla kota:

                                                                                  1. Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota. 
                                                                                    1. Gotujemy, jeśli chcemy, można też podać na surowo. Pamiętajmy, żeby w wersji gotowanej nie gotować mięsa z kością! 
                                                                                      1. Suplementy rozrabiamy w wodzie. Mieszamy wszystko razem. 
                                                                                        1. Porcjujemy i pakujemy.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Agnieszka Cholewniak-Góralczyk

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana