Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Opłatkiem dzielimy się w noc wigilijną. Jest to symbol pojednania i przebaczenia, jednak co jeszcze wyraża opłatek? Czy we wszystkich krajach ludzie dzielą się nim przed Wigilią? O tym w Dzień Dobry TN opowiedział Piotr Kucharski, kucharz.
Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną według przepisów Sebastiana Olmy
Śledź w sosie pomidorowym to idealny przepis na święta Bożego Narodzenia. Jak go przygotować krok po kroku? Grzegorz Zawierucha zdradził swój patent na antenie DDTVN.
Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię.
Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.
Tort piernikowy to świetny pomysł na deser na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego piernika staropolskiego. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładany cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!
Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?
Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.
Rozgrzewający kompot z gruszek idealnie sprawdzi się jako owocowy napój na zimne wieczory lub zamiennik wigilijnego kompotu z suszu. Można go przygotowywać ze świeżych lub suszonych i wędzonych owoców. Jednak w przypadku tych drugich - smak będzie bardzo intensywny. Sprawdź, jak prosto przygotować kompot z gruszek idealny na zimę!
Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia.
Śledzie można znaleźć niemal na każdym świątecznym stole. Dania z tych smacznych ryb przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski. Oto one: kanapka z żytniego chleba ze śledziem, śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem, śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej, a także sałatka śledziowa.
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.
Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?
Pora jesienno-zimowa sprzyja przeziębieniom. Dlatego, aby wzmocnić odporność i nie dać się chorobie, warto zapobiegać pojawieniu się infekcji. Pomocne mogą się okazać napary, które prócz walorów smakowych, wykazują także właściwości prozdrowotne. Oto 6 propozycji herbatek, które świetnie nadają się do picia w długie, chłodne wieczory.
Pieczeń – to brzmi świątecznie. I słusznie, bo w pierwszy czy drugi dzień Bożego Narodzenia to właśnie ona najczęściej pojawia się na naszych stołach. Ale nie tylko wtedy jest wygodnym daniem, bo może zaspokoić obiadowe potrzeby na kilka dni, a to przydatne zwłaszcza teraz, gdy cała energię skupiamy na świątecznych przygotowaniach. Zobacz, jak pieczeń przygotowuje Szymon Czerwiński, finalista MasterChef. Sprawdź przepisy na pieczoną kaczkę z żurawiną, schab pieczony w rękawie oraz rostbef pieczony, z którego można także zrobić kanapki.
Kiedy zapytamy kogokolwiek o to, jakie zna świąteczne ciasteczka, odpowiedź: pierniczki jest więcej niż pewna. Nic dziwnego, korzenny zapach, złocista barwa i nawiązujące do bożonarodzeniowych symboli kształty czynią je niemal idealnym kandydatem do tytułu króla grudniowych łakoci. Jak je przygotować i ozdobić, żeby zachwycić bliskich? Anna Nowak-Ibisz, Agnieszka Winnicka i Magda Socha-Włodarska podzieliły się z nami swoimi patentami na święta.
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!
Przed kilkudniową przerwą świąteczną bardzo często umawiamy się z kolegami z pracy lub przyjaciółmi na tzw. "śledzika". Na tego typu spotkania zwykle każdy przynosi swoje wigilijne danie. Zatem co przygotować, by nie spędzić kilku godzin w kuchni, ale żeby wszystkim smakowało? Daria Ładocha ma kilka sprawdzonych przepisów na takie okazje.
Sandra Hajduk-Popińska i Mateusz Hładki wzięli udział w warsztatach, podczas których - pod okiem ekspertki Zuzi Nowakowskiej-Sikorskiej - uczyli się, jak zrobić i udekorować torty. W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy przetestować ich wiedzę i umiejętności. Nasi reporterzy mieli przygotować tort orzechowo-cynamonowy z praliną z orzechów laskowych i powidłami śliwkowymi. Jak im poszło? Doskonale!