Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.
Już stał się hitem w sieci.
Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.
Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy.
Jego przygotowanie wymaga dużo pracy, ale jest tego warte.
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Podobno lasagne była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj.
Ocet ryżowy najczęściej stosowany jest do przyrządzania sushi. Jego różne odmiany produkowane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii, a także w Korei. Każdy z rodzajów charakteryzuje się innym smakiem. Ocet ryżowy z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź prosty przepis.
Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze mrozy. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste kruche ciasto w formie tarty!
Jasiek Kuroń pojawił się w kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentować propozycje obiadowe dla każdego. Jak przygotować tortillę de patatas, zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i kotlety ze schabu z kością? Sprawdź przepisy.
Co zrobić z resztkami po rosole? Możemy je zamrozić albo przygotować dania na kolejny dzień. Swoimi przepisami podzieliła się Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef". Zobacz, jak z pozostałości po rosole przygotować placki, pastę na kanapki i imbirowy krem.
To jedne z najbardziej lubianych owoców morza. Doskonale smakują na surowo, z grilla albo jako dodatek do makaronu i składnik sałatki. Ich delikatny smak zachwyci każde podniebienie. Jest wiele powodów, dla których warto poznać przegrzebki! Jak przygotować dania z ich dodatkiem? Sprawdź nasze pyszne propozycje.
Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.
Śniadanie to podstawa zdrowej diety. Jaki jest najlepszy sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek na początek dnia? Czym zastąpić kupowaną w drodze do pracy lub szkoły słodką bułkę i jak komponować posiłki dla dzieci? Czas "odczarować" klasyczne kanapki – mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie jesteśmy skazani na bezsmakową owsiankę – można ją podawać z zapiekanymi owocami lub w formie chrupiących kuleczek. Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda przedstawia sprawdzone przepisy.
Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.
Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem; rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami, a także nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 4. edycji programu "Masterchef", Damian Kordas.
W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.
Dzieci i młodzież wróciły już do szkół, a zatem nadeszła pora na przygotowanie drugich śniadań do plecaka. Trwająca wciąż pandemia w wielu przypadkach negatywnie odbiła się na wadze nie tylko dorosłych pracujących zdalnie, ale też na dzieciach uczących się online. Na pomoc przychodzi znany młodym TikTok, na którym można znaleźć wiele przepisów na niskokaloryczne przekąski inspirowane popularnymi słodyczami.
Dzika róża jesienią wydaje swoje owoce. Są pełne witamin i minerałów, z których warto korzystać, kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Można ją kupić, uprawiać w ogródku lub zbierać w lesie. Sprawdzi się idealnie na podniesienie naszej odporności i pozytywnie wpłynie na zbolałe stawy. Co więcej, bardzo łatwo przygotować z niej napar. Sprawdź nasz sposób.
Nie masz pomysłu na to, co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i przyjaciół.
Poszukujecie przepisu na danie z resztek obiadowych? Zapiekanka z kalafiorem to idealne rozwiązanie! Jest sycąca, bardzo smaczna, a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Tempura to przepyszne danie złożone z ciasta do tempury (m.in. z mąki kukurydzianej) i dowolnych składników, które czynią dania wyjątkowymi. W ten sposób przygotować możemy m.in. krewetki, warzywa, homara czy nawet kurczaka w tempurze.
Ryba fugu, nazywana również rozdymką, jest bardzo intrygującym zwierzęciem. W chwili zagrożenia nabiera do swojego ciała sporą ilość wody i zamienia się w najeżoną kolcami kulkę. Jednak nie z tego powodu jest znana od lat Japończykom. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu smakowi oraz temu, że nieodpowiednio przyrządzona staje się śmiertelną trucizną, ze względu na toksyny zawarte w swoim wnętrzu.
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.
Ta fuzja smaków jest niezwykła. Łączy w sobie słodko-kwaśne nuty jabłka z głęboką słodyczą i solą w karmelu. Sprawdź przepis na wyjątkowe ciasto jabłkowe pieczone w patelni z kremem ze słonego karmelu.
Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.
Późne lato i wczesna jesień to dobry moment na rozpoczęcie przygotowań domowych przetworów. Suszone pomidory to idealny sposób na zachowanie ostatnich promieni lata. Można je przygotowywać na wiele sposobów - poznaj nasze ulubione.