Kuchnia kantońska wywodzi się z południowo-wschodnich Chin. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni azjatyckich i wciąż podlega modyfikacji. Jednym z charakterystycznych dań pochodzących z tego regionu jest kurczak po kantońsku. Jego smak znany jest niemalże na całym świecie.

    Japonia to wyspiarski kraj, który słynie przede wszystkim z przepysznego sushi. Japończycy są najdłużej żyjącą nacją na świecie, co zawdzięczają między innymi swojej diecie, która w dużej mierze składa się ze świeżych ryb. Dzisiaj jednak pod lupę bierzemy drób. Jak powinien być przygotowany kurczak po japońsku w panierce? Oprócz mięsa przepis zakłada użycie świeżych ziół, sosu sojowego oraz kilku innych składników.

    Kuchnia orientalna staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Najczęściej sięgamy po potrawy pochodzące z różnych regionów Chin. Jednak dania innych krajów azjatyckich także zasługują na uwagę. Wśród nich warto wymienić tradycyjne potrawy wietnamskie. Jedną z najchętniej przygotowywanych jest kurczak po sajgońsku, którego w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić w domu.

    Włochy to stolica wybornych dań sławnych na całym świecie. Wśród nich wymienić można między innymi pizzę oraz wspaniały makaron po włosku, przyrządzany na wiele sposobów. Kuchnia włoska słynie również z mnogości rodzajów makaronów – długie i cienkie spaghetti czy rurki cannelloni to tylko niektóre z nich. Mikołaj Rey udał się do Bolonii, stolicy makaronów. Ciekawostką jest, że... coś takiego jak makaron bolognese nie istnieje!

    Niech Meksyk zagości w Twojej kuchni. Zainspiruj się tradycyjną meksykańską tortillą i przygotuj szybkie przekąski, które sprawdzą się na każdej domowej imprezie. Mini tortille z kurczakiem możesz przygotować na urodziny dziecka, a także przy okazji parapetówki czy domówki.

    Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jemy je z farszem twarogowym na słodko. Jednak coraz popularniejsze stają się również naleśniki na słono, przygotowywane z mięsnym farszem. Dobrym tego przykładem są naleśniki po meksykańsku z kurczakiem, inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej.

    Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!

    Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.

    W gotowaniu nie ma ograniczeń – warto łączyć smaki i przepisy z różnych zakątków świata, tworząc zaskakujące kompozycje. Taka jest pizza z tortilli – mariaż kuchni włoskiej i meksykańskiej. To szybkie danie można przygotować w piekarniku lub na patelni, dodając ulubione składniki. Doskonale nadaje się na imprezę czy jako lekka kolacja.

    Na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu. Trudno więc się dziwić, że w wielu krajach jest tak popularny. Sława ryżu rośnie także w Polsce - zjadamy go coraz więcej i coraz chętniej. To dobra zmiana w nawykach żywieniowych, gdyż ryż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a im mniej jest przetworzony, tym lepszy. Dodatek ten może jednak szybko się znudzić, jeżeli przygotujemy go ciągle w klasycznej wersji. By uniknąć rutyny, dobrze skusić się na aromatyczny ryż w orientalnym stylu. Zwłaszcza, że zrobić żółty ryż jest łatwiej, niż może się wydawać.

    Starożytna Grecja jest miejscem narodzin demokracji, igrzysk olimpijskich oraz szeroko pojętej filozofii. Bogata historia oraz zniewalające dech w piersiach krajobrazy są powodem, dla którego niezliczone rzesze turystów odwiedzają ten piękny kraj. Kawa po grecku serwowana jest w praktycznie każdej restauracji. Podczas wakacji wizyta w lokalnej restauracji stanowi obowiązkowy punkt wycieczki.

    Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?

    Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!

    Kawa po turecku znana jest z głębokiego aromatu i mocnego smaku. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku?

    Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.

    Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.

    Drób to jedno z najpopularniejszych mięs. Charakteryzuje się niską kalorycznością, zwłaszcza kiedy przygotowane jest w odpowiedni sposób. Jednak zwykłe kotlety z kurczaka mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć pod ręką kilka innych przepisów na dania, które zawsze się udają. Jednym z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym.

    Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!

    Jeżeli nie lubisz ogórków o bardzo intensywnym smaku, to ogórki po żydowsku będą idealne! Są delikatne, mało kwaśne, a raczej słodko–winne. Poza tym… naprawdę łatwo je zrobić!

    Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Ogórki w słoikach można przyrządzać na wiele sposobów, ale to te z dodatkiem musztardy mają bardzo oryginalny smak i można łączyć je z wieloma potrawami.

    Parówki nie kojarzą się z wyszukanymi daniami. Jednak parówki w cieście francuskim to zupełnie co innego… doskonale wyglądają, świetnie smakują i można przygotować je na wiele okazji. W dodatku jest to danie, które można bardzo szybko przyrządzić!

    Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.