Tradycyjny ratatouille
Składniki na tradycyjny ratatouille:
- 1 bakłażan
- 1 zielona papryka
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- białe wino ( opcjonalnie )
Jak przyrządzić tradycyjny ratatouille
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i bakłażana, smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj paprykę, smaż przez 2 minuty na dużym ogniu, następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy, wino, sól, pieprz.
Przykryj i gotuj przez 5 minut, następnie odkryj i gotuj przez 15 do 20 minut na średnim ogniu. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.
Pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną
Składniki na pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną:
- 4 piersi z kurczaka
- 50 g suszonych smardzów
- 125 ml wody
- 20g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 1 szczypta soli
- 125 ml porto
- 125 g gęstej śmietany
Jak przyrządzić pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną
Namocz suszone smardze w letniej wodzie przez 15 minut (można je zastąpić np. pieczarkami, kurkami lub podgrzybkami). Odcedź (zatrzymaj wodę z moczenia). Następnie zanurz na 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie ponownie odcedź. Do rondelka wlej wodę z moczenia smardzów i redukuj, aż zostanie około 150 ml.
Na patelni podgrzej olej, następnie dodaj trochę masła, następnie zrumień piersi z kurczaka przez 2 do 3 minut z każdej strony. Wyjmij je i połóż na talerzu. Do tej samej dodaj posiekaną szalotkę i 1 szczyptę soli. Wymieszaj i smaż przez 2 do 3 minuty, następnie dodaj wodę po wymoczonych grzybach i porto. Doprowadź do wrzenia, dokładnie mieszając, dodaj pierś z kurczaka i smardze. Delikatnie duś przez 10 minut, następnie dodaj śmietanę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw. Podaj np. z ratatouille i zapiekanką ziemniaczaną.
Gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą
Składniki na gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą:
- 4 gruszki
- 100 g cukru pudru
- 80 g posiekanych pistacji
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 0,5 l wody
- Sos serowo-karmelowy
- 150 g śmietany
- 100 g gorgonzoli
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
Jak przyrządzić gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą
Obierz gruszki (możesz zostawić ogonek, bo to ładny element dekoracyjny). Do wody wrzuć cukier puder i laskę cynamonu. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotuj, dodaj gruszki i trzymaj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce będą miękkie. Wyjmij je i wystudź.
Zrób sos serowo-karmelowy. W garnku rozpuść masło, brązowy cukier i śmietanę. Zagotuj, mieszając, po czym dodaj gorgonzolę. Potrzymaj na małym ogniu, aby ser się stopił. Odstaw sos na bok do ostudzenia. Lekko pokrusz czerwony pieprz i pomieszaj z pistacjami.
Wyściel blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dwukrotnie zanurz gruszki w sosie, obtocz w mieszance pieprzowo-pistacjowej i ułóż na blasze. Odstaw na chwilę. Ten oryginalny, mało spotykany deser podawaj z resztą sosu serowo-karmelowego. Idealny także z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także:
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Kotlety mielone, proziaki, prażuchy i ciasto drożdżowe, czyli najlepsze babcine przepisy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Pascal Brodnicki
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN