Materiał promocyjny

Francuska uczta według Pascala Brodnickiego

Francuskie bistro Pascala
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej. 

Tradycyjny ratatouille

Składniki na tradycyjny ratatouille:

  • 1 bakłażan 
    • 1 zielona papryka  
      • 2 cukinie
        • 3 pomidory
          • 1 duża cebula
            • 2 ząbki czosnku 
              • 1 liść laurowy
                • 1 gałązka tymianku
                  • 1 szczypta pieprzu
                    • 1 szczypta soli
                      • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                          • białe wino ( opcjonalnie ) 

                            Jak przyrządzić tradycyjny ratatouille

                            Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i bakłażana, smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj paprykę, smaż przez 2 minuty na dużym ogniu, następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy, wino, sól, pieprz.

                            Przykryj i gotuj przez 5 minut, następnie odkryj i gotuj przez 15 do 20 minut na średnim ogniu. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.

                            Pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną 

                            Składniki na pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną:

                            • 4 piersi z kurczaka 
                              • 50 g suszonych smardzów
                                • 125 ml wody
                                  • 20g masła
                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                      • 2 szalotki
                                        • 1 szczypta soli
                                          • 125  ml porto 
                                            • 125 g gęstej śmietany

                                              Jak przyrządzić pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną 

                                              Namocz suszone smardze w letniej wodzie przez 15 minut (można je zastąpić np. pieczarkami, kurkami lub podgrzybkami). Odcedź (zatrzymaj wodę z moczenia). Następnie zanurz na 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie ponownie odcedź. Do rondelka wlej wodę z moczenia smardzów i redukuj, aż zostanie około 150 ml.

                                              Na patelni podgrzej olej, następnie dodaj trochę masła, następnie zrumień piersi z kurczaka przez 2 do 3 minut z każdej strony. Wyjmij je i połóż na talerzu. Do tej samej dodaj posiekaną szalotkę i 1 szczyptę soli. Wymieszaj i smaż przez 2 do 3 minuty, następnie dodaj wodę po wymoczonych grzybach i porto. Doprowadź  do wrzenia, dokładnie mieszając, dodaj pierś z kurczaka i smardze. Delikatnie duś przez 10 minut, następnie dodaj śmietanę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw. Podaj np. z ratatouille i zapiekanką ziemniaczaną.

                                              Gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą

                                              Składniki na gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą:

                                              • 4 gruszki
                                                • 100 g cukru pudru
                                                  • 80 g posiekanych pistacji
                                                    • 1 laska cynamonu
                                                      • 1 łyżka czerwonego pieprzu
                                                        • 0,5 l wody
                                                          • Sos serowo-karmelowy
                                                            • 150 g śmietany
                                                              • 100 g gorgonzoli
                                                                • 100 g brązowego cukru  
                                                                  • 100 g masła

                                                                    Jak przyrządzić gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą

                                                                    Obierz gruszki (możesz zostawić ogonek, bo to ładny element dekoracyjny). Do wody wrzuć cukier puder i laskę cynamonu. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotuj, dodaj gruszki i trzymaj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce będą miękkie. Wyjmij je i wystudź.

                                                                    Zrób sos serowo-karmelowy. W garnku rozpuść masło, brązowy cukier i śmietanę. Zagotuj, mieszając, po czym dodaj gorgonzolę. Potrzymaj na małym ogniu, aby ser się stopił. Odstaw sos na bok do ostudzenia. Lekko pokrusz czerwony pieprz i pomieszaj z pistacjami.

                                                                    Wyściel blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dwukrotnie zanurz gruszki w sosie, obtocz w mieszance pieprzowo-pistacjowej i ułóż na blasze. Odstaw na chwilę. Ten oryginalny, mało spotykany deser podawaj z resztą sosu serowo-karmelowego. Idealny także z gałką lodów waniliowych.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                    Źródło: Pascal Brodnicki

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana